婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

結左幾年婚同99住,但我始終無法好似自己屋企甘,因為呢個家唔到我話事,好多事情都係99做決定,我亦無法令佢改變,c6傷心因爲我有時言語上都令佢覺得我當這裡是一間酒店,我完全無當呢度係我自己家,事實呢間屋確係無我份,我老公唔開心,佢夾係中暗,因我們相方都搵佢傳聲,我地無直接傳遞大家的訊息,有時候就係甘,講者無心,聽者有意,我無心一句,99放係心,我都無辦法:( 我成日諗究竟問題出左係邊,我無歸屬感因爲好多事我都無得發聲,我有意見亦只在心想,99亦對我客客氣氣甘,佢為左呢個家都付出好多,但現實就是相見好,同住難,我知自己已比好多人幸運,昨晚同老公傾完,大家都好唔開心,呢d裂痕可以點修補,我唔想大家越走越遠。:(

大宅

Dororo_thy 發表於 17-7-30 10:19
我同你一摸一樣!係比你更差先啱!
因為我有bb係屋企⋯⋯摩察同不滿更加多!
你如果無小朋友,盡快搬啦⋯ ...

已有小朋友,奶奶湊 :( 奶奶已經好好,但係性格唔夾,佢唔多同我溝通,我都係,老公就做傳聲桶,我有努力過,但唔係佢既仔女= 外人,住係呢個家,就好明顯會有呢個感覺,搬要錢,同埋62已過身多年,只有奶奶一人,如果搬走家中3房一廳,只佢一人,非常冷清,傳到親戚耳中,實覺得係我地不是,好多朋友都話叫我諗清楚,同住實有問題,當時無諗到實際情況真的令人難適應

大宅

mini1204 發表於 17-7-31 22:56
其實你講得奶奶好好,只係吾夾,保持客氣
吾夾既野擺係自己心算啦
有時對老公都吾洗太老實。

多謝你!我會繼續努力,你既回覆好正面!

大宅

Dororo_thy 發表於 17-7-31 23:59
我又係只有奶奶一人(6299分開左)
又係3房一廳,如果搬走就剩佢自己一人

你講得好岩,我覺得我係呢個家,係最細果個,奶奶永遠是對的,同顧客永遠是對的,同老細永遠是對的,係一樣的

大宅

sytse 發表於 17-8-1 14:58
樓主唔洗唔開心,我同你都係一樣啊!我同奶奶住左7年,之前相處都好好,客客氣氣,但自從佢無啦啦罵我,話 ...

我果邊都有蟲的問題,家有蟻有衣蟲,好核突,老公話呢個家我都有份,成日厭屋企污糟又唔動手清潔。。。其實我番工放工已好攰,家務我情願俾錢人做,但奶奶唔同意(老公同奶奶講過)最終咪都係奶奶話點就點,老公話其實佢阿媽付出好多,我都知道,但我其實係呢個家係唔開心的。。。不過諗深些少,嫁得俾佢就係佢既人,我係有唔好既地方。。。我學習緊放低,唔好甘計較。。。我成日覺得老公係永遠唔會明白我,佢有知我幾慘,幾辛苦嗎?一傾開呢件事,佢就話搬出去,實際環境許可嗎?。。唉,申完,繼續住係呢個家。

大宅

gtg435i 發表於 17-8-9 22:04
講真又唔係自己父母。 點會當呢個係自己個家。 你老公要勉強都只會令大家更加痛苦
...

真心認同,原來唔止得我一個有呢個煩惱

大宅

chochochan 發表於 17-8-8 14:12
無錯, 大家識做, 相敬如賓就最好。
其實奶奶都係唔想仔太辛苦先比新抱入黎住, 新抱都係想儲多兩個錢先會入 ...

same here 一方面好多謝佢,另一方面有時真受不了,有時我會諗我幾時捱到佢百年歸老,我甘諗好似好衰甘

大宅

TonnySS 發表於 17-8-9 14:27
相敬如賓 好難我最初當佢係自己人, 說話直接左, 我99立即同我C6投訴我
我C6要我做到好似未結婚前咁樣, 要對 ...

做女人就係甘,c6永遠唔會明

大宅

hoiihoii 發表於 17-8-8 13:51
尋晚發生既事,令我(emoji)
62已退休,但時時神出鬼沒,從來唔講聲去街有飯局定係屋企食飯。尋晚放工番到 ...

好慘,你都算唔話得,如果我係你我會崩潰,依家奶奶咩都做哂,其實我已經好幸福

大宅

愛輕如空氣 發表於 17-8-2 16:49

我洗奶樽水喉開大小小,99就係度話:又唔係趕飛機,開甘大 ...

你奶奶說話好唔客氣

大宅

jodyfan 發表於 17-8-2 10:32
將來妳成為99,妳會想怎樣呢?
第一樣個要求……不準個仔帶老婆回家住!
第二個要求……個仔搬走後,家用一 ...

但奶奶唔明,第時阿仔結婚,一定要叫佢搬走,唔好同新抱住,過來人太知道個情況會點,唔會重蹈覆轍囉

大宅

sytse 發表於 17-8-12 17:35
回覆 Wannii 的帖子

蟲!我家曾經有過,有一年大住個肚,見到天花同sofa有d白色的蟲蟲在蠕動,嚇死人 ...

我實在太明白你講緊咩,太好,原來唔係得我有甘情況,生活習慣唔同真係無法,太多野啦,相信你同我一樣,講出黎都只係冰山一角。我家好中好潮濕,奶奶又唔係成日開抽濕機,out左d衣蟲出黎,講真我以前在家阿媽已教唔可以食野食到周圍都係,同埋潮濕就會開抽濕機,等屋企乾爽些,我從來未見過呢隻蟲!(唔知的朋友可上網搜尋衣蟲)真係勁勁恐怖,我最驚蟲!有次我放阿仔在我的床上,隻衣蟲欄左出黎,眼見隻蟲就快爬到阿仔頭上,我真係唔知那來的勇氣!一手車去卒死左隻蟲,真心家下回想起都勁勁勁驚,仲有家中未嫁前已有螞蟻大軍,係誇張到坐係梳化會有蟻欄落你腳到,好啦甘嫁左黎後因裝修過,螞蟻唔見了,但最近又有番,家有寵物放長糧,仲有佢地食零食果d餅碎呀薯片碎食到身上就會用手拍落地,奶奶會用一個紙盒裝搖控器,有時食餅佢會用呢個盒兜住食,上面的餅碎。。。。太多太多,總之螞蟻同衣蟲我真接受唔到,試過想搵滅蟲,但又有寵物奶奶實唔肯(因在佢眼中呢d唔算係d咩I mean蟲)我真唔明,點解家中甘樣都唔會去改變,不過講甘多都無意思,同你一樣,家中女主人由始至終都只有一位,所以我食到身有餅碎都會拍落地,因感覺只是借住,唔係自己家。

大宅

咩~ 發表於 17-8-27 23:36
其實你老公都肯話搬出去都已經好好,但如果真係搬出去,你又要返工,又話放工辛苦唔肯清潔自己屋企,到時又 ...

你都講得岩既。。。有好有唔好啦,自住係辛苦但有話事權,同99住咩都唔使做,但無歸屬感,邊樣會影響到2公婆關係多些?。。。最近越來越唔知道我地之間既愛仲存唔存在:(

大宅

HFGL 發表於 17-8-27 23:07
叫你C6醒下一生豈能藏二虎
而且根本好難一齊生活到,兩家人互相係唔同既環境下成長,自然有兩種唔 ...

佢醒就唔使我甘煩,要係度申,點解男人唔會明?

大宅

重量級Hush 發表於 17-8-28 23:20
回覆 Wannii 的帖子

其實中間有冇同佢地發生過咩事?? 定係結婚前已經有唔妥?? ...

無咩唔妥,係無話事權者,比如我嫁去前會裝修間屋,我老公話我想點整,奶奶都係度,我就話拆左個鞋櫃佢,點知奶奶話唔使,果刻我明白到,我係呢個屋企係地位最底,跟住成個裝修過程我都無理,因為點都唔會係我想點就點,無咩意思,相處後發覺生活習慣,衛生問題都唔夾

大宅

水君 發表於 17-8-29 12:20
唉 黎緊結左婚都要同住
如果唔係,廿年後先可以結婚了

唔使驚,甘岩你睇到呢篇野負面者,唔代表你都會係甘,總之同住尊敬奶奶實無死,唔好太擔心

大宅

louisa_hk 發表於 17-8-29 22:22
或者你未算是最惨!因我同99住了咁多年、裝修時,我都無權話事,全部由姑仔及99話事!這個都無所謂……但9 ...

你都岩既,你慘d, 有份夾錢無份話事,真係好慘

大宅

little06 發表於 17-8-31 09:11
黎緊結左婚我都要同99 同住。好耐之前c6 有探口風問我第時同99 住,問我意見。我話: 乜我有得揀咩?
99 一 ...

男方任何時候都諗得太簡單,你個case同我好似,總之住埋尊重奶奶,佢講咩都附和,應該無咩問題既。。。生活模式,夾到就夾,夾唔到勿介懷,凡事無太執著,甘樣會開心些,我係呢度申完就算,老公已唔會再同佢申,因為申完都改變唔到,又傷左2公婆感情,所以都係由佢,得閒上黎同班姊妹傾下仲好。

首頁

尾頁

跳至