自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

shirley784 發表於 20-7-20 16:59
我公司有位經理級男同事 , 佢有 1 位小朋友 , 10年前買左樓 , 估佢供得唔辛苦 , 佢又唔似好多家庭支出
想學下點樣過戶口賺積分,真心想學野。有得賺我不拘。沒人嫌錢多。
今日星期一去百x超市有得Boc pay8折積分找數,又咁岩買野夠100元又有張十元券送;即時再另一張單買野用埋。

人地慳錢又沒影響到你,你洗咩替佢擔心。哈哈。某程度上,我比你口中經理更小心洗錢,因為我固定支出大。

水晶宮

天貓 發表於 20-7-20 17:23
慳家有什麼問題?

你不知慳家的人會比很多人看不起,比人唱咩?
利申:我平日消費仲小心過樓主經理,十多年前已不斷比人取笑我咁慳為咩。只能說係值得。我有的野,很多同事都沒。

水晶宮

天貓 發表於 20-7-20 17:33

我覺得完全冇問題,精明就真,唔係攞人哋着數冇問題,起碼積谷 ...
絕對沒問題。佢慳又沒佔人便宜。人人目標不同。我下目標係想大灣區置業、之後幫仔女首期。

水晶宮

chaters01 發表於 20-7-20 18:31
呢個都未算勁呀
我以前公司有個同事連BB床都唔買
佢話DIY用紙箱加被做底就得
呢樣都未盡,最盡係問人借,連成本都零。但呢個人係豪自己,縮骨人地。(呢樣不好學)
如果接收人地自願比出來二手野去用就沒問題。至多用完又完整就再free比人。

水晶宮

天貓 發表於 20-7-20 17:47
你d仔女真有福氣
我係(借)首期比他們,要(還)的。但點都好,自己經歷過,不好亂洗冤枉錢。所以我寧可仔女將來留錢買樓結婚都好過搞場大龍鳳。
婚後沒樓係好慘。女的被逼用奶奶住,比夫家人恰;男的沒樓又會外母看不起。總之慘啦。我都係個個月省到一千幾百咁儲仔女戶口。積少成多,叫做好過沒。

水晶宮

KamMui 發表於 20-7-20 19:12
有d 人好有錢都慳家成性,我以前個department manager, 我估人工有8-10皮,用沙士價買左擎天半島,之後再買 ...
沙士時期,沒咩人有勇氣買樓;買到都難做按揭。所以你經理係呢方面算好叻。
點都好啦,不好用歧視眼光看人地的慳家習慣。除非佢慳到不沖涼,成身臭影響工作環境;又除非人地貪心你野,影響到你。否則,不好咁看人地。

好似我老公咁,佢父母大洗到沒錢,成日宰割佢,佢咪唯有慳自己。有苦自己知。

水晶宮

kurocat 發表於 20-7-20 19:14
慳無問題

消費文化要檢討
我係幾討厭過度消費同浪費的文化。如果大家係以簡單生活、不浪費的角度出發,其實減少垃圾、環保、同有益儲蓄。
但太介意人地目光或又要以名牌埋堆那些人就慘點。下下因為面子,因為怕人地看低自己而亂消費。到老時一場空。

水晶宮

天貓 發表於 20-7-20 19:33
小朋友如果要自己儲蓄去買樓,到儲蓄到個數目,價錢可能有機會升咗好多,變相永遠買唔到,但如果太易比佢 ...
所以我用(借)的方式去幫。當然不會咁早比仔女知。我都明白到仔女出來,樓價已經升多幾浸。好多有少少錢的家長都會趁平買定1-2間收住租,將來再平賣比仔女咁。

水晶宮

lakgarden 發表於 20-7-20 19:31
嘩!你呢個優惠正, 下星期一我要去買吓
由而家去到 8月31日,逢一至四在百x買夠100元,用boc pay 有十元券。(可即時另一張單用);而五至日,要滿500元先有50元券。至於一日可以賺幾多張就不知了。

lakgarden    發表於 20-7-20 20:40

水晶宮

littlehoneymum 發表於 20-7-20 20:56
慳錢, 儲下印花, 計下積分, 嘟兩蚊, 有時都係一種樂趣
係!之前地鐵早鳥65折,我都成日享用;而家仲可再八折,好抵!(早鳥會夾埋8折同時用到!)

水晶宮

littlehoneymum 發表於 20-7-20 21:17
什麼是B0C Pay ?
一個中國銀行的Mobile app. 你下載了呢個app後,連結去中銀戶口或中銀信用卡,之後去接受boc pay的商戶就可以用。用法同we chat, alipay一樣原理。嘟 QR code 比錢。

水晶宮

washipig 發表於 20-7-21 07:06
我老公都系看etv大的, 係未識我之前,買機票呀電腦呀 個d都系入大公司直接比錢,从不看價錢的。 系識左我 ...
大數或細數,我都盡量格價。就算慳到十元八元都夠買一斤菜。很多上班族8:15前衝出地鐵閘,就係為早鳥優惠。

水晶宮

omother 發表於 20-7-21 13:01

有啲人只看眼前消費享受,睇唔到遠嘢 :holdyr ...
係。有對舊同事夫妻租樓十年,當年遠少少地區,賣緊150萬二房(有鐵路),但為面子,租同區有會所三房(未有仔女工人、那十年)月租由8000元去到一萬多元。你當月租一萬元,十年都去左140萬,已經夠供完一間差唔多150萬的二房(當年)。
我比呢個人的太太背後取笑我咁慳做咩?其實我正常帶飯,不浪費及步行1-2個巴士站放工。又沒問佢借錢。又沒貪人地咩著數。我喜歡用折扣券或拿折扣買野,精明少少消費,佢已經周圍唱我寒酸。

我不敢說我今日好好,但至少我從沒浪費錢去租樓。

wongsiuchu    發表於 20-7-22 13:22

水晶宮

pauljr 發表於 20-7-21 11:58
同去旅行有人鍾意坐廉航,有人鍾意坐頭等一樣啫

亦有人覺得食自助餐係浪費,獨愛碟頭飯一樣
我喜歡坐簾航加平住宿;留錢買野同食好野。試過幾次,1500元-1700元連稅來回東京或大阪。好過特登儲里數加手續費去換。但要度好日期,避開旺季。
而且,我目的都係去那個地方。住,都係訓幾粒鐘。去旅行都行程緊湊的。

水晶宮

cyyiu 發表於 20-7-21 15:33
無錯!
自從疫症後,我覺得人類變得渺小,尋晚同老公傾,我話而家除了日用品、食物,其他衫褲鞋sock都無心 ...
昨日我妹煮多左野,分比我,我叫她用膠袋,她話,我有盒,你用完還比我得啦,我們都盡量少用膠產品。想想是道理。
用過的信封,單面a4紙,我都留起有時寫野寄野。將物品用多一兩次,減少垃圾,係我可以做到的事。起碼減少堆填區壓力。

水晶宮

littlefunpig 發表於 20-7-22 11:51
我放工都係行返屋企, 行45分鐘, 當做運動, 又可以慳返幾蚊
但我朝朝都會飲支咖啡, 都$10支, 因為可以雪凍香 ...
我有同事都係咁,佢為健康,省錢其次。回家不趕時間,慢行約半小時,順便路上買少少野。佢話咁做每佢個腿同肚腩細左。佢話一次省到8元,當一個月返22日工,一個月省176元;一年省2112元,可供1-2期月供股票或零存儲蓄。仲未計佢帶飯條數。帶飯的錢省去做月供股票,一年都是5位數。
最重要習慣了就不辛苦。

主要係要將人地對自己負面的評價過濾到。你窮,人地不會幫你。幫到你的,是今日的自己。

首頁

尾頁

跳至