自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-1-18 12:03
D 人諗埋D 縮數拎著數姐
搭呀邊個邊個老人又得, 明明正常收入, 一般人等到嫁搬出去同另一半成家立室買樓, ...

啲人想縮數那些,以為自己賺左好多,最後多數蝕突。不用咁氣憤。

水晶宮

Png 發表於 24-1-18 13:09
有案底架
以後嗰個人叫犯, 好肉酸!
下一代想做某D工作,要查家宅時就比佢累C! 想移民都冇咁易

由得啲人無知啦。

水晶宮

cyyiu 發表於 24-1-18 14:13
D人成日話得公屋得天下,我同阿女講,住公屋總有叻人、有錢人, 但我唔信整體質素會好過住禮頓山嘅居民囉 ...

真係要好好教子女。尤其有人話教仔女一夠十八歲好排公屋。我心想,佢有沒用腦思考下?仲話留多個機會比自己。有腦就不會咁講。

水晶宮

cattz288 發表於 24-1-18 18:08
家陣話有舉報機制喎

支持舉報,比納稅人一個交代,交稅都值啲。

水晶宮

cyyiu 發表於 24-1-18 18:46
若然未報,時辰未到啫!
我父母70歲+,佢地只攞千幾蚊嘅生果金,比人話做乜唔轉移資產咁stupid!
我想講轉 ...

係。所以不好成日算咁盡。

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-18 18:43
得公屋得天下嘅心態已經有問題啦,有啲自己住公屋就教仔女排公屋,後生搖搖唔努力向上去向下流,壩到啦就 ...

上次有位網友為呢樣野來同我吵,佢仲聲大大話多幾個方案準備,話已留左首期比仔女買樓。我就直接話既然有首期,就8-9按上間細私樓,好過單身排公屋。佢話排公屋係為綠表買平居屋之類。咁我咪話囉,如果仔女考到做政府工係有綠表申請,洗咩咁排?

單人排,當子女18歲排,佢過3-4年大學畢業,收入已不合資格,盞浪費時間。條友仲繼續說啲難聽說話踩我。

by the way,我都草根咁生活,從未打算叫仔女將來申請公屋。

水晶宮

Fatima_melanie 發表於 24-1-19 07:55
有能力買私樓的情況下不應該買居屋,居屋並非真正平賣,他日賣要補地價(如四成),今日的賣價其實只買緊 ...

絕對同意你所說。就係某啲人短視,覺得咁做好著數。我只能說,舊式大間有三房的居屋,能用綠表價買來自住係好。但涉及將來買賣或轉按係麻煩!

如私樓市場有3-400萬屋仔,直接買呢類,百分百買左業權係自己仲好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊