自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實8歲仲有得教,會唔會補習功課太多?平時邊個負責湊同跟?

建議多鼓勵支持同小獎勵比小朋友,唔好太快放手,唸住佢哋會自覺,做功課或任何事情,建議要set時間…始終番左全日學,其實已經攰,無時間表的話,所有野就自然拖住做,變到好懶散同hea架。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ilovematthew 發表於 23-9-26 08:40
我仔比咩都唔得架,我就算話買隻Apple Watch比佢,叫佢一齊跑步,佢情願唔要,吹脹
...

我作為一個大人,我都唔想跑步吖,天氣咁熱,送乜比我都唔想跑啊

水晶宮

白糖糕 發表於 23-9-26 13:58
你話送部iPhone 15Pro Max,我都唔制呀

所以果位jm嘅小朋友係啱架,晨早起身,番左成日學,送乜比我,講真我都唔想跟去跑步

水晶宮

camanbi 發表於 23-9-26 23:44
得呀媽我一個湊,我仲要湊個細女,日日一打二
好似做卷同佢計時成日超時,有時發脾氣唔要計時添!
時間表 ...

我自己都係一湊二

所以更加要訂立時間表比小朋友,等佢哋真係要知每日嘅流程係點安排,有個明確方向。否則,就會好亂…放學回來就hea…做每樣野都拖住做…到頭來你自己都好辛苦。

加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊