自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

C6話每次帶阿仔返學經過附近報紙檔,個檔主都會特登望住佢同阿仔,面露奇怪面情,有一次個檔主更加叫埋一齊看檔嘅兩位老人家(應該係檔主父母)一齊望,c6話覺得好尷尬

我亦都試過早幾年帶大仔去健康院打針見姑娘,姑娘一見到我就一輪咀不停講:你幾歲呀係咪teen mom呀bb爸爸喺邊? 我當時一臉驚訝話我已經29歳,姑娘望一望我d資料即刻好唔好意思咁:你生完完bb個樣仲咁後生係咪好開心呢?,但我只覺得有d嬲嬲地

其實而家90後年輕父母大有人在,我c6打扮比較young,而我就生得細粒d,可能望落個樣有d細個,但我地實際年齡都3x歳,已經好ready做人父母,有時比人咁人望或誤會真係好尷尬,以前我地阿媽阿婆果代1822就結婚生仔,而家因為結婚生仔平均年齡推遲左所以一般人見到年輕父母會覺得奇怪??

大家有冇d類似嘅尷尬經歷

大宅

引用:好少姑娘會咁問,+因為佢地會直接睇資料架喎

原帖由 Lovelovebear 於 15-05-17 發表
好少姑娘會咁問, 因為佢地會直接睇資料架喎?因為我都係看似23, 24歲 (baby fat), 但實際已經30歲, 出面好 ...
所以個姑娘咁講嘅時候我都好驚訝

大宅

引用:我個同事四十歲先生仔,個樣又生得老,次次

原帖由 MAYON888 於 15-05-17 發表
我個同事四十歲先生仔,個樣又生得老,次次都畀人話個孫好得意,你話畀人話老定後生尷尬D? ...
比人咁問嘅話又真係幾唔開心嘅

大宅

引用:佢地又無講d咩,我係你會當係讚賞 +

原帖由 唔好煩我 於 15-05-17 發表
佢地又無講d咩,我係你會當係讚賞
明白你意思,但有時真係幾尷尬

大宅

引用:我早生,但都合法年齡了,帶住小朋友食野,

原帖由 bb1901 於 15-05-17 發表
我早生,但都合法年齡了,帶住小朋友食野,幾個8婆隔離檯,一見到我地就停左本身既對話先,望望我地,跟著 ...
呢d人咁講野太過份

大宅

引用:我記得個仔出世去健康院,三婆孫係房,個姑

原帖由 baba987 於 15-05-17 發表
我記得個仔出世去健康院,三婆孫係房,
個姑娘當咗我阿媽係bb阿媽,我係家姐…

我同我c6比起阿仔d同學仔父母,望落都係我地後生好多,c6成日話d家長同佢冇乜兩句,可能覺得佢格格不入,但我同d家長都有偈傾,所以有時覺得c6都幾慘

大宅

引用:我同樓主你一樣,我都成3x歲,但係都係好yo

原帖由 天使青蛙 於 15-05-17 發表
我同樓主你一樣,我都成3x歲,但係都係好young,所以我特登唔打扮㗎有時d朋友問我點解咁c9,係因為我 ...
有時比人以奇怪眼光望住係真係好尷尬,不過我同c6都比較鐘意打扮,我接仔放學都會化少少淡妝,出街更加會著得靚d,所以可能望落會年輕d??

大宅

引用:同99出街,十個有十個話我仔係佢仔同姑仔出

原帖由 S_family 於 15-05-17 發表
同99出街,十個有十個話我仔係佢仔
同姑仔出街, 十個有五個話係姑仔生
99出年50, 姑仔今年20定21, 但我個樣 ...
咁我仔同我都幾似樣嘅,你囝囝同你唔似樣?

大宅

引用:我覺得會特別多無謂人`教`你點湊細路囉!等

原帖由 waiyumama 於 15-05-17 發表
我覺得會特別多無謂人`教`你點湊細路囉!
等車搭lift,都要指指點點,話你咁樣唔得架,呢樣果樣,我覺得呢 ...
係,真係好多9588嘅人會搭下咀

大宅

引用:我係醫院,直頭俾另1個孕婦既媽媽串我,一

原帖由 lily_liu817 於 15-05-17 發表
我係醫院,直頭俾另1個孕婦既媽媽串我,一齊搭lift就係得我地3個人,人地媽媽同個女講,依家d人越黎越早生 ...
比我會答佢,其實係我keep得好啫!呢d人真係厚多士,好地地都要話人一餐

大宅

引用:我係你會好開心。。

原帖由 chelchel0126 於 15-05-17 發表
我係你會好開心。。
雖然都開心,但有時有d人嘅反應都真係令人幾尷尬

大宅

引用:Quote:原帖由+ivycowcow+於+15-05-17+發表X

原帖由 chelchel0126 於 15-05-17 發表
有日睇康熙講啲呀媽減肥,康永問,點解咁在意背脊嗰舊肉,lulu話,因為想睇起嚟似小姐,唔係太太。。

我好 ...
我當然都希望自己青春常駐啦

有時對住d專家真係唔知好嬲定好笑!

大宅

引用:喺醫院同女覆疹,我會八卦望暗地望一兩眼,

原帖由 feifei_baby 於 15-05-17 發表
喺醫院同女覆疹,我會八卦望暗地望一兩眼,然後諗,真係好,生完都咁青春,仔女大咗仲有精力享受人生,唔似 ...
其實都係我睇你好,你睇我好啫如果唔係c6都唔會話覺得尷尬...估唔到香港地做人父母,面對呢d野都會有壓力

大宅

引用:比人贊後生喔,應該開心。人地投下羨慕的眼

原帖由 pigpig_b 於 15-05-17 發表
比人贊後生喔,應該開心。
人地投下羨慕的眼光,呵呵
最弊有d人嘅說話同眼光並唔係羨慕果種

大宅

引用:我同我朋友都係90後,佢有兩個細路,我有一

原帖由 natalie520 於 15-05-17 發表
我同我朋友都係90後,佢有兩個細路,我有一個,我地一齊出街都試過比人望,我諗佢地會諗我地係比人搞大左個 ...
其實而家咩年代?!點解社會越進步,d人思想越係守舊同古怪

大宅

引用:回覆+Fancyelf+的帖子俾人地話後后,點會嬲

原帖由 ronnieluk 於 15-05-17 發表
回覆 Fancyelf 的帖子
嬲嬲地兼尷尬係因為果d人講野嘅語氣同表現令人有咁嘅感受,如果真係讚或羨慕開心都黎唔切啦

大宅

引用:我陀大女時,又係比人眼望望,但我當時已卅

原帖由 mkmama21 於 15-05-17 發表
我陀大女時,又係比人眼望望,但我當時已卅一了。
我見而家好多媽媽都好識打keep得好好,尤其係d在職媽媽

唔通一定要搞到自己好似個c9咁先似人阿媽?

leepm1128    發表於 15-5-17 13:55

大宅

引用:Quote:原帖由+MAYON888+於+15-05-17+發表我

原帖由 MrsSingSing 於 15-05-17 發表
話就話尷尬,其實想曬……
醉翁之意不在酒
我只能夠話針唔係拮入你肉你唔知痛

大宅

引用:Quote:原帖由+Fancyelf+於+15-05-17+發表C6

原帖由 cloudyjess 於 15-05-17 發表
好羡慕你呀!我2x 但試過新同事問我有幾多個仔女我身型太似生左十件8件掛

...
各有各難處啦

大宅

引用:之前帶個b參加唔同既媽媽會gathering,+次次

原帖由 mininab 於 15-05-17 發表
之前帶個b參加唔同既媽媽會gathering, 次次一開始d媽媽都用唔友善目光望我,跟住到中段,一定有媽媽忍唔住 ...
Agree!香港人有時真係以貌取人,如果喺外國d鬼佬就冇乜呢d反應

首頁

尾頁

跳至