媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 2002年2月BB會(Part II)

豬寶寶就訓左喇, 等豬媽媽幫個仔報名先!!
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

大宅

唔好玩我啦, 我都仲知個"羞"字點寫架. 係都等個仔大D先啦, 依家未係時候.

我仲欠你一張相, 生日會果日我帶埋俾你丫
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

大宅

好似要用IMAGESTATION O既ACCOUNT先得架, 不過我都冇用呀, 只係UPLOAD上YAHOO咋, 我諗小婦人就識答你喇, 佢有個"生日蛋糕"呀!

大宅

靜藍媽咪: 你又咁夜都未訓O既?? 我聽日都要返工架,不過上BK, 唔覺唔覺D時間就過左,依家都開始有少少TIRED了, 諗住1:30就訓囉

大宅

靜藍媽咪: 你個囡囡依家幾重呀?? 我個豬寶寶都係得21磅咋依家

大宅

WINOMA: Happy Birtyday to Wino

靜藍媽: 小靜藍真係好大隻呀, 豬寶寶真係有排都追唔倒呢.

大宅

CHERIE媽: 你留意下BB係唔係出牙仔丫, 佢唔想食粥仔/ABC粉/飯仔, 都唔緊要架, 人體係可以AUTO ADJUST架, 佢肚餓就會食架喇, 最緊要係MAKE SURE 佢冇發燒, 身體冇咩唔舒服囉. 另外, BB O既大大好唔好呢?? 有冇出現"粒粒屎"? 手指仔有冇"倒刺"? 如果有, 就係濕熱, 濕熱都會胃口差架. 我在"嬰兒食譜"都有介紹過一D清熱去濕O既湯水, 你可以參考下丫.

另外, 豬寶寶依家返梗日托中心, 而呢間日托中心係香港保護兒童協會轄下架, 所以HKSPC O既 NURSERY已經收左豬寶寶啦. 你要報名就要快手喇.

NICKI: 幾聲咳O者,小事啦, 呢D天氣好多BB都有幾聲架喇, 可能係痰上頸架咋, 當然一齊黎玩啦, 唔駛怕O既

大宅

NICKI: 坐邊又有咩所講呢, 只係食野果半個鐘之嘛, 你可以抄底個藥名先, 今晚我見倒你果陣, 幫你CHECK下丫, 唔駛太擔心O既, BB仔個個都會經歷傷風, 感冒, 幾聲咳呢D情況, 而免疫系統O既能力就係靠咁樣病下病下而提高架喇. 所謂"小病是福", 就係呢個原因喇.

大宅

cherie媽: 首先呢, 由於你bb仲有鼻水, 咁要煲o既湯水, 都係要溫和d為主, 你可以用赤小豆,扁豆,一粒蜜棗,煲瘦肉俾佢飲, 落赤小豆,扁豆都唔好重手, 兩樣加埋大概兩湯匙就夠架喇, (呢個份量只係for 一人用). 大火煲十分鐘, 細火再煲多個半鐘, 就飲得架喇.

至於鼻水方面,通常都要食3-4日藥先好d架, 唔駛太擔心o既, 只要冇發燒, 唔係好大件事架o者. 咁食梗藥當然就口淡淡架啦, 食得少d都唔係大問題o既, 反而你要留意bb有冇標冷汗, 手凍腳凍, 如果出現呢d情形, 而bb又唔肯食野, 咁至要擔心.因為呢d係over dose o既情況黎架. 而佢冇我所提及o既情況, 你可以用蜜棗+龍牙百合煲粥仔/飯仔俾佢食. 睇下有冇開胃返d.

HKSPC o既日托中心好好架, 豬寶寶依家返學係返全日 (0800 - 1800), 返nursery我諗我都會俾佢返全日架. 不過到時我去睇左佢地offer o既時間先啦. 我通知左日托中心我想俾個仔讀返佢地o既nursery, 日托中心果邊幫豬寶寶enroll架, 因為佢依家已經返梗佢地o既日托中心, 所以係優先取錄囉. 你有興趣o既可以去www.hkspc.org 望下, 呢個係香港保護兒童協會o既網站. 入面有哂佢地各區o既日托中心及nursery o既資料 + contact 架喇.

我趕住出門口, 唔記得帶相機呀, sorry, 冇相可以俾倒你添, 我都等梗有參加o既媽咪upload d 相上黎. 個party 好好玩呀, 下次你都一齊黎丫

大宅

cherie媽:我工人都好忙架, 豬寶寶返左學, 佢要買送, 煲湯, 燉野, 煮飯仔, 仲要prepare dinner, tidy up 屋企, 你諗下, 我同個仔兩個人o既衣服, 由內至外都要iron, 我個仔d 床單, 被, 三日要洗一次, 一個星期要clean up all the window once, 仲要日日洗toilet 及kitchen. 你都唔好話佢冇野做.

而豬寶寶由八個月開始已經係返學返全日架喇, 我自己就覺得, 小朋友要在羣體之中成長, 我得佢一粒仔, 邊到搵咁多人陪佢玩呢, 返學就最好架喇, 而且, 早d返學, 早d習慣左個生活o既pattern, 日出而作, 日入而息, 好過日日對住屋企人或工人, 到兩歲喇, 真係要學習o既時間, 就好驚返學, 喊足兩個星期, 仲晚晚都發惡夢大叫, 仲要成日病, 影響學習o既進度, 所以我寧願佢早d返學, 開頭我個仔都唔肯食粥仔架, 一返學第一日就食半碗, 第二日就已經食一碗喇, 無他o既, 有peer pressure 丫嘛, 見倒坐響自己旁邊o既同學仔食得咁開心, 自己咪又食埋一份囉! 而且, hkspc d 姑娘好pro架 , 佢地spot problem 真係有一手,有咩唔妥就即刻call我, 唔駛自己估估下, 究竟個仔係唔係唔舒服, 真係你唔帶bb去睇醫生都會俾姑娘話, 係時候唔駛食藥, 姑娘又會話你知.

我今年年尾想搬去紅磡灣中心或者黃埔架喇, 因為間nursery 嚮黃埔架, 到時咪叫工人送lunch俾寶寶囉, 煮好即刻pack至夠新鮮架嘛, 到時佢仲忙呀, 兩歲返full day o既nursery, 學校會俾小朋友訓晏覺架, 你唔駛擔心. 我好明白"唔捨得"呢種心情, 講真丫, 我個仔第一日返學, 佢冇喊呀, in fact, 果日我只係俾佢試返兩個鐘咋, 都唔係full day, 我一踏出校門, 就喊到好似死老豆咁呀. 之後o既一個星期, 我日日連lunch都唔食, 都去望下個仔, 後來都係得佢地o既主任encourage我, 依家都叫做捱過左喇.

豬寶寶依家都知道咩係返學, 咩係放學啦, 佢都會放假架嘛, 點會冇home sweet home feeling呢! 最大o既問題, 係佢放學之後, 你都要抽多d時間陪佢o者. 我自己依家就好少去街架, 一放工就返屋企, 因為個仔等梗我架嘛, 放假呢, 去邊都帶埋個仔一齊架, 不過bb有佢o既作息時間, 所以我要出街, 都係要就返佢d schedule囉.

hkspc 豁下o既日托中心及nursery 一向都好有口碑架, 你可以俾電話個主任, 約時間去參觀下囉, 始終你心中的"好", 可能跟我的不一樣吧.

食療係中國人o既養生之道, 化痰止咳o既湯水, 唔係一食就唔咳架喇, 要慢慢黎o既, 最好就係等d西藥完哂喇, 至開始煲呢d湯俾佢, 連續飲幾日, 就見效架喇. 咳有分寒熱, 請參考我在"嬰兒食譜"中post 過o既一d資料丫. 祝你o既小朋友早日康復.

大宅

cherie媽:

你bb好返d未??

hkspc 有暫托服務架, hkd13 per hour, 你出去interview都要搵人睇住個bb架, 試一試先啦.

豬寶寶返學o既時間, 就係姑娘餵佢o既, 佢地o既姑娘係讀professional nursing架,同rn 又唔同架喎, 湊仔同醫護兩回事黎o既, dinner 就通常都係工人餵, 因為我返到屋企個仔都已經食梗dinner架喇, 我就拿拿臨去沖涼囉, 然後就陪個仔玩, 直至佢訓覺.

點解要iron d bb 衫呀? 因為我覺得用蒸氣蒸一蒸乾淨d囉.

我聽住先啦, 我有個朋友係男人黎架, 佢個仔兩歲返nursery果陣, 咪又係頂唔住眼濕濕, 見住個仔又喊又叫"爸爸呀..爸爸呀.."咁, 真係好難頂架.

大宅

靜藍媽咪: 咁都俾你捉倒, 我做梗d公司o既野, 岩岩今日老闆又assign左個project俾我, 呢排真係忙到暈呢. 所以依家咪要做左個schedule 先囉, 明天返去公司又要開會. sigh!

豬寶寶訓左喇, 岩岩又同canau 傾左一輪, 你bb打左一歲針未呀?

夏天就快到喇, 唔想bb做毒蚊大餐, 又咁岩你有朋友去開台灣o既, 叫人幫你地買 chuchu蚊怕水丫, 係for baby架, 香港仲未有呢d product賣!

大宅

靜藍媽咪: 我在銀行工作, 依家搵食艱難呀, 唔努力d又驚layoff果陣俾人揀中. 公司重用你果陣, 當然要博到盡啦, 我一夠鐘就放工架喇, 因為個仔嚮屋企等梗我, 所以我做唔哂o既野就拎返屋企做囉.

chuchu 係一個牌子黎架, 吉之島都有賣呢個牌子o既嬰兒用品, 不過就唔見有BB用O既蚊怕水囉, 早排話有登革熱, 我就問我D同事, 其中有個出TRIP去台灣就買左返黎, 聽台灣果邊D同事講, 呢枝野幾好架, 我都未俾過豬寶寶用, 應該到熱D啦, 就要用架喇.

大宅

各位好!

靜藍媽咪 & 小婦人: 我果枝 chuchu 蚊怕水係同事買返黎, 送俾我架, 我冇問價錢, 不過我估都唔會好貴, 幾十蚊啦, 因為好細枝架咋, 依家我都等梗有人過去就再搭人問多幾枝囉.

靜藍媽咪: 你去"嬰兒食譜"中搵"豬寶寶的食野時間表及餐單"丫, 我post左一d 食譜出黎架, 可以參考下! 有問題可以 call我, 我send pm俾你留低手提丫

cherie 媽: 咁你bb應該好快會好返架喇, 俾d時間佢自己recover丫, 豬寶寶返到學校, 如果唔眼訓, 就有姑娘同佢唱歌跳舞(當然佢得個睇字啦), 之後就食早餐, 然後就訓或者係去爬爬, 有一間遊戲室係for 岩岩學行o既小朋友入去玩架, 放哂d玩具嚮道, 有姑娘陪住, 之後就食飯仔, 食飽就訓架喇, 起身就食下午茶, 然後會入play pen玩多半小時, 再去爬爬, 之後就放學架喇! 大仔班就下午去睇vcd o既!

大宅

靜藍媽咪: 唔好客氣!

大宅

CHERIE 媽: 大概有八至十個小朋友會一齊玩架, 豬寶寶返學啦, 係包哂飯仔/飲湯/下午茶/奶粉/尿片架, 所以我工人唔駛送野俾豬寶寶食, 到兩歲返nursery就要喇.

easy 媽咪: happy birthday to bb!

大宅

cherie 媽咪: 學校係用huggies 架! 正價就係hkd4580.00 可以apply social security. 要睇下govt 可以俾幾多資助囉.

大宅

豬寶寶就今日去打一歲針, 打果陣就叫左一聲, 之後就返學喇, 返到學校都成十點, 我就拿拿臨去iana掃貨, 之後12:30 就去接仔, 姑娘話豬寶寶好堅強, 冇喊, 仲好乖仔添, 佢一見倒我就要抱喇!

姑娘都係咁講呀, 如果係會發燒, 就係5-12日之後, 唔係個個仔都會發燒o既, 學校就由叫我放定枝退燒水在書包, 以備不時之需

大宅

@.@ : 有生日會 / any gathering都係post 嚮"生日聚會"架, 要時不時過去望下.

bb咁細你就帶佢出埠, 你自己辛唔辛苦??

大宅

kookoo: 依家都仲可以輕鬆下, 星期三就開始作戰喇!

首頁

尾頁

跳至