媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 2002年2月BB會(Part II)

wendy: 首先呢, bb有中耳炎, 會發高燒o既情況都好普通, 只要跟醫生指示去做, 依時食藥, 過多一個星期就會好D架喇.

第二, 你無啦啦點解有氣管藥架,仲俾左BB食?!?! 如果BB食左藥之後, 出現HYPER ACTIVE, 手腳抖震, 手腳涷, 不停標汗, 呢D係OVERDOSE O既SYMPTOMS黎架, 有幾聲咳, 醫生係會開UNI-PHOLCO 呢類O既咳藥水, 唔係氣管藥丫.

SIROD: HAPPY BIRTHDAY TO YR 囡囡
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

大宅

靜藍媽咪: 上次見你個囡真係好好肉地呢,佢地有冇磅錯呀? 我個仔今日岩岩22磅喇!
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

大宅

WENDY: 要一個星期左右啦, 你依家都睇左醫生食梗藥喇, 當然唔會影響聽覺啦. 無啦啦入上水睇?? 唔駛掛. 你果區冇一個好O既兒科醫生??

大宅

WENDY: 唔怪得你咁遠都要返去上水睇啦! 希望你BB早日康復

SIROD: 唔好客氣, 中耳炎係受細菌感染架, BB通常都會發燒, 細O既BB就會不停咁抓隻耳仔, 大D O既BB 就會MEET MEET下咁囉, 見倒呢D情況, 而BB又係發燒O既就要立即去見醫生, 醫生會開消炎藥同埋退燒藥!

靜藍媽咪: 豬寶寶唔駛除衫呀, 只係隨左外套同埋背心咋, 梗係D姑娘見靜藍好肉地, 想索下佢油啦, 哈哈. 果日我都唔記得叫豬寶寶索下小靜藍酒添.

CHERIE媽: HAPPY BIRTHDAY TO YOUR SON.

健康院姑娘叫我同豬寶寶轉三號奶粉呀, 大家有咩心得呢? 真係唔好彩喇, 尋日上午去完打針, 下午豬寶寶就有鼻水, 今日就同佢去睇醫生啦, 有少少傷風, 醫生就話冇咩IMPACT O既, 少事黎架O者, 一諗起佢星期三可能發燒, 就好肉赤架喇, 今日佢仲食少左飯仔, 好彩飲奶同飲湯都冇減少O者.

大宅

WENDY: 好快追返架O者, 最緊要就係身體健康, 豬寶寶都有D傷風呀, 我今日咪又係抱到手軟, 依家打字都慢左呢

大宅

@.@ : 我有一個蠢問題呀, 你同BB出埠呢, 點整飯仔俾佢食呀??

WENDY: 健康院姑娘叫我同豬寶寶轉三號奶粉, 佢初生果陣都飲過雪印, 第一隻飲O既係S26, 果陣D面色好靚架, 咁果陣我果個陪月都唔知係唔係靠害O既, 就話我豬寶寶D 大大唔靚, 叫我轉飲雪印, 我當時又咩都唔識, 又聽佢點, 好彩個仔仲頂得住, 冇事咋, 不過就明顯係瘦左同面色冇咁好睇. 我一直都掙扎梗呀, 好多人都話A+ 三號好甜, 容易惹痰, 不過我多數都唔會俾佢食返雪印架喇, 我驚佢瘦呀, 佢依家都唔係好肥架喇, 再瘦D都唔知點見人呀.

大宅

@.@: 明白了!多謝指教

大宅

@.@ : 我諗住個仔未到4歲都唔會同佢出TRIP架, 因為我真係頂唔順要拎咁多野呢, 不過都好多謝你O既OFFER.

CHERIE媽: 我要澄清一點先, 我個仔食雪印就瘦D, 不過唔係個個仔都係咁O既, 同醫生講O既一樣, 都係要視乎個人腸胃囉.

大宅

rdc888: 既然醫生都話冇問題, 你都唔駛擔心o既, 況且bb一路長大, 奶奶係變左副食品架喇, 我問過d朋友, 佢地o既bb過左2歲, 一日都食唔倒10安奶.

大宅

豬寶寶咪又係冇咩胃口, 呢個星期都冇咩重過. 打完針果日都仲好地地, 食得兩碗飯仔, 尋日開始就餐餐都係食半碗飯仔, 好彩仲肯飲奶咋.唉! 真係肉赤死呀

大宅

豬寶寶尋日都嘔返D飯仔出黎呀, 之後我等佢抖一陣, 俾左六安奶佢囉

大宅

靜藍媽咪: 豬寶寶今日好返d喇, 食倒大半碗粥仔, 佢平時係食飯仔架, 我見佢冇咩胃口, 咪整返粥仔俾佢食囉, 好似又好左d喎, 最大o既問題係, 佢星期六上午去打完針, 下午就流鼻水, 星期日我同佢去睇醫生, 醫生話佢有d傷風, 咁我問醫生, 有冇咩impact, 佢話冇咩問題o既, 少事o者. 星期六都好地地架, 星期日就開始冇胃口喇, 好彩就唔算好"憫爭"囉. 今朝佢手背同頸都出左d紅疹. 不過冇痕架喎!

岩岩先嘔左一次痰咋, 依家佢就好好訓喇, 你想俾靜藍試新野都要等佢心情好, 身體在最佳狀況之下先好試, 成功機會會大d.

peggy: 我個仔依家我扶住佢就識行幾步囉, 應該好快識架喇, 人地話bb 病一病就會有d 改變, 佢依家病梗, 唔知係唔係好返之後就會識行呢.

大宅

靜藍媽媽: 你知唔知打完一歲針係出疹先, 定係發燒先呀?? 因為豬寶寶出左少少紅疹, 我想知佢會唔會發燒囉, 真係好擔心呀.

仲有, 你會唔會有雅培媽媽會o既入會表格呢??

大宅

大頭蝦: 你點呀依家? 要多d休息呀, 養返好個身子, 再約你飲茶啦.

靜藍媽咪: 你要觀察下小靜藍有冇嘔, 有冇發燒喎, 如果有呢d情況出現要立即去見醫生丫.

@.@: 多謝你先, 我今日搵倒張表格喇.

大宅

POONSLINE: 個仔細D果陣, 我都有用魚湯黎煲粥仔, 不過佢開始食飯仔之後, 我就冇用呢個方法喇, 一歲O既小朋友, 好奇心好強架, 坐唔定都唔奇, 你有冇試過俾陶陶坐HIGH CHAIR呀, 豬寶寶坐HIGH CHAIR就好乖架喎, 食哂成碗飯仔, 之後玩一陣玩具, 都可以坐成個鐘架.

有D媽咪就唔鐘意開住VCD 俾小朋友睇O既, 我自己都有開住VCD 俾佢睇架當佢食飯仔O既時間, UP TO NOW, 我煮野俾個仔食都係唔加鹽架 EVEN我知道可以加鹽. 如果你真係想加少少俾佢多D D味道, 你可以試下呢個方法, 你去大家樂之類果D快餐店, 買杯熱飲, 咪有一枝攪攪棍俾你O既, 外型似一枝好細O既匙羹, 用果枝匙羹黎做量羹, 煮一碗粥仔用1/2匙羹粗鹽, 粗鹽一定煮過先食得架, 同TABLE SALT 唔同.

黃子: 健康院D姑娘話”米水只係STARCH 黎O既O者, 有咩益呢!” 由個仔出世到依家, 我都只係煲過一次米水架咋. 至於戒夜奶O既問題, 醫生就話冇得戒喇, 唯有食到佢唔食架O者, 講出黎都失禮, 豬寶寶都係一個星期之前先戒夜奶咋.

唔記得先前邊位媽咪話俾BB食VITAMIN. 我想提一提, 所有O既FOOD SUPPLEMENT 都係要由醫生建議下方可使用, 服用得不適當, 可能對小朋友O既肝臟構成損害架.

大宅

靜藍媽咪: 小靜藍好d未呀?

黃子: bb大個仔喇, 知道飽咪唔食囉, 你迫都冇用架, 佢大個d自然會唔食架喇!

大宅

其實我都想試恩加健, 不過就一直被佢地舊年果單"加錯減肥藥事件落嬰兒奶粉"o既事困擾, 所以我估我都會揀返安兒寶a+.

大宅

POONSLINE: 點解用粗鹽...因為CHEMICAL少D囉. 當然用TABLE SALT係冇問題架, 不過用O既份量就係粗鹽O既四份之一架咋, 因為TABLE SALT 咸好多架. 如果用果枝"小匙羹", 你估你工人可唔可以控制得倒俾1/8羹O既TABLE SALT呢?

大宅

各位, 我有一張 wyeths 三號奶粉o既 hkd20 coupon, 邊位岩o既pm 我, 寄俾你丫

大宅

machoma: 我睇開果位係黃纘河醫生, 佢係在新港城三期, 漢福酒樓旁,停車場口側邊o既康健診所. 我到依家都好miss dr. wong呀, 有咩唔掂都一定要搵返佢, 早兩日話食得魚多會水銀過高, 我都係要打電話返去開過佢要安心咋.

peggy: 柏圖仔點呀?

小婦人: 囡囡d疹退哂未?

首頁

尾頁

跳至