嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

Re: 濕疹bb媽咪論壇

tpy & WWHO,
我都唔知點解囡囡會發燒,見佢有少少鼻水,度數又唔係好高(約38 - 38.2 / 100.2度),屋企有退燒藥水,食左就好好多,但之後又feel到熱熱地,我估可能天氣又熱又凍,囡囡又成日"ar"(特別心口、頸、頭)。
[

大宅

vileung, tpy, wwho & all moms,
多謝關心。
Garland,
妳BB是否凍親,看完醫生好啲咪?
vileung,
妳說得對,我見藥水樽上寫 101度才食,我都冇跟。
vileung 寫道:
Remember,
we care for the CHILD, not the temperature!
[

大宅

Hi All,
冇入"黎"1日就追唔妳地"tim", 因為囡囡昨日整天"ar"連眼仔都紅晒(好似爆咗微絲血管 唔知需要看醫生嗎?),啲燒就退咗,冇同囡囡睇醫生剩係食退燒藥水,等佢"林"訓我都要同佢搽David 隻 cream, 今朝見效果真係好好多,佢冇"ar"得禁密啲紅印退咗好多。
我都發覺佢冇胃口,每次食奶都係5-6 oz(有時3 oz),希望今日情況有好轉。
yinyin,
回想gathering個日,完來陶陶把聲都唔細,同我囡囡對話時好好笑
vileung,
pls. check PM
[

大宅

yinyin & tpy,
我囡囡到而家都好紅(應該唔會係濕診),已經第三日,我諗主要係"捽"得多,今日本應同佢見醫生,但佢又訓到好晏(最終冇睇),明天要注意吓先,因為星期六要見好多人(birthday),我想佢靚靚見人。
我以前都有比囡囡食過Zyrtec隻抗敏藥水,好似唔見有成效。

[

大宅

Hi all,
我囡囡而家都瞓得好"林",呢幾晚3/4點起碼都會醒1次,我已經好夜瞓(睇住唔比佢"ar"),好在我都係唔駛返工,如果唔係都唔知點算。
呢 2 日臨瞓同佢著多一件長袖衫,佢都一身汗,第日背脊啲紅點又多咗,唔加多件衫又怕會凍親囡囡。但而家中午我只同佢著一件T-shirt,佢就瞓得好"林",煩.....唔通要24小時睇住佢咩,人都"din"。

tpy,
多謝妳祝福。囡囡對眼仔依然有紅退得好慢。冇問題遲啲話妳知係個度做Birthday Party,但妳有冇睇今期[媽媽寶寶]有講好似promotion做到6月。今期都有提到濕診,大家有冇睇?

vileung & 潮流媽咪,
轉咗BB張靚相喎,好鬼cute呀。
[

大宅

千祈唔好著sock呀,好難好架。因為我囡囡之前都是這樣,我重以為我整損佢咪同佢著囉。

**為防止佢"ar",只得一個方法(睇實佢囉)**
babybear 寫道:
激死人啦!!!
明明d濕疹差唔多好番, 佢又係度"R", "R"到又紅哂....... "side" 哂我之前一番心機.......

想問: 如果你個bb腳肘有濕疹, 你地會唔會幫佢著sock, o黎防止佢"R"?
[

大宅

Coming Summer 我都想囡囡露兩手呀
[

大宅

潮流媽咪,
都係一個好方法"我就比玩具阿女玩等佢分散注意力唔好"R"咁多"
但有時都好自然"ar"
[

大宅

WWHO,
Thank you very much!
WWHO 寫道:
hellololo,

我諗你明天一定冇時間上bk, 我今日早d同你囡囡講句

[size=x-large]"HAPPY BIRTHDAY, 希望佢身體健康, 快高長大"

[

大宅

vileung,
Thank you very much!
我呢2日都要同囡囡沖2次涼佢先舒服。
vileung 寫道:
hellololo,

Happy b-day to your 囡囡! Wish her a eczema-free b-day and for all her days to come!

Vileung
[

大宅

tpy,
轉咗相喎,妳囝囝笑得好鬼馬,睇落有啲似 yinyin 個 BB 呀。
tpy 寫道:

各位,

同你地一樣, 我個仔呢幾日瞓得好差, 因為天氣又轉, 昨晚還有下雨, 好濕, 我個仔就成晚差不多每小時醒一次, 因為佢好痕, 瞓得唔"冧", 我已經係24小時咁同佢搽cream.

若果佢唔痕的話, 佢每晚只會醒兩次飲奶或者換片, 11:00~12:00a.m. 及3:00~4:00.
[

大宅

Hi all,

濤兒,潮流媽咪 & yiyin, 多謝妳地嘅祝福,囡囡已經一歳我都希望佢啲濕診快bye bye.

囡囡啲濕診呢排都冇乜點退,唔知點解我都係用咗3日 David Lavender Facial Balm. 冇進展之餘加上發現背脊好多紅點(可能加埋熱痱),晚晚3/4點都會"ar"醒,所以我停咗要同佢搽熱痱膏(佢先冇"ar"得噤密),但冇發現有脫皮情況。我先前都post 過搽咗David Lavender Facial Balm第日係好過,是否呢幾日太熱搽咗David隻cream就會好笠,囡囡反而"ar"多咗連同胃口都冇埋。

不過tpy 啲去濕湯水好掂,多謝晒,呢個夏天要煲多啲先。

yiyin, 多謝妳的分享關於 Revitallife Baby Skin Care Cream. 囡囡細時我都有買比佢搽,但一搽落佢度(特別係臉),佢已經唔舒服又"ar"又有香味所以我跟住都冇用。希望可適合妳囡囡用。

zoezoeiou, 看到妳post BB個情況,我都好心痛,希望妳BB快啲好番。

machama , 多謝妳的分享,我要加多留意。

[

大宅

apapa,
我早前同囡囡係聖母醫院睇過皮膚科,睇完後醫生寫紙出去買(佢話醫院冇),我就去咗萬寧買,同妳一樣2支[Fucidin - 抗生素藥 , Elomet Cream - 類固醇藥},我都有用 1:1溝埋再搽(主要係臉同頸,因為當時都幾嚴重,但搽咗2-3日直到現在都冇再用),而臉上啲濕診都冇番發得禁密。
2隻藥啲藥力禁重,妳都要小心啲,冇事就唔好用囉。
apapa 寫道:
Hi, 各位媽咪:

上星期同囡囡去睇皮膚醫生, 佢開左支藥膏係Elomet Ointment + Fucidin Ointment, 請問有冇媽咪聽過/用過?? 我個囡一查完第二日就好番好多 (因之前都幾嚴重), 唔知有冇副作用??
[

大宅

tpy,

哈........比妳笑 c啦,做乜妳個王子變咗公主架。

講起拜山,我上兩個星期日同囡囡去完拜山(其實一入去個拜山範圍已經變咗花臉貓),都紅咗幾日,呢排都反反覆覆。
[

大宅

tpy & all mami,
我想知土銀花係香港難買啲,國內是否易買好多?

我呢排都不段煲湯水(片糖水/莞茜水沖涼),我以為BB大啲會好啲啦(濕診),成日都反反覆覆,加上天氣(真係頭都痛 又好累)

我都想去個講座,但唔得(因為要湊囡囡),希望可以係呢度知道多啲啲。Thank you
[

大宅

tpy,

多謝妳的點唱,我每日都有聽,重估吓係邊個(原來係妳..... )

另外....多謝妳的來電....

大家5月14日聚會見

hellololo
[

大宅

我想請教各位媽咪...

我每次同囡囡沖完涼之後佢都不停地"ar"(其實除咗衫未沖已經"ar"緊),我日間係絕對同唔到佢搽 cream, 重要9秒9同佢著衫著片,所以佢個身花到不得了,我唯有晚上等佢瞓咗先搽到(因開咗冷氣)。
[

大宅

Hi all,
好開心昨天聚會可以大家見見面

tpy,
多謝妳給我sample,但我晚上用咗2次(全身搽),今早火山爆發呀 點算....(由頭發到落腳)係咪 keep 住搽 Oilatum 定搽 Hydroderma 我老公重話一陣去山頂"tim"都唔知出唔出街好?????
我而家煲緊金銀花白菊花比佢一陣沖涼,希望唔好再發啦
[

大宅

tpy,
多謝妳嘅來電...妳嘅意見真係幫到我好多...今日有去山頂(不過5時出發 冇咁熱嗎)...又出奇地好好喎...冇再惡化...妳說得對當冇咁差時要搽多啲cream...我今日開始用 Vileung 介紹嘅Calendula Cream 已有明顯改善(但心口位置好似猪皮咁)...要加倍努力先...

另外...麻煩妳幫我send 比coolkathy睇睇...如果可以比BB搽就最好啦...又多個方法呢...
[

大宅

tpy & coolkathy,
多謝妳的回覆,咁.....我諗都係唔會比囡囡用囉。
coolkathy 寫道:
我收到你mail了,今晚會比老公睇睇,不過我都睇過一次,呢支係擴生素加類固醇的藥膏,兒童和bb都可以用.但不可以長期使用,以我所知,這不是bb尊用的一類,類固醇成份可能比較高,這應該是成藥的一種,我未給我B用過這ointment,我通常比佢用bb尊用的類固醇ointment,類固醇成份大約只有0.05%
[

首頁
23456...9

尾頁

跳至