自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

引用:睇既中醫通常都係問診為主,用好時間少把脈

原帖由 yanyanmm 於 16-03-17 發表
睇既中醫通常都係問診為主,用好時間少把脈,有無醫師係把脈後就可以講出病人既問題,再以問來確實呀? ...
中醫係講究望聞問切來斷症,缺一不可,當然從脈象會略知一二,但仍需綜合各種因素去斷症。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:小可愛11+發表於+16-3-17+10:04+中醫

原帖由 yanyanmm 於 16-03-17 發表
我明係需要四診合參,但有些病係好複雜,表徵唔明顯又或者可以係相反架,而病人所講亦唔一定準,唯一脈象最 ...
咁醫師會觀面色 / 脷苔等再作斷症。
如果單靠脈象來斷症亦未必準確。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:gloriap+發表於+16-3-20+13:43+佢教

原帖由 yanyanmm 於 16-03-20 發表
佢有無教把脈呀?
把脈唔會喺一般短期課程教,除非去讀中醫學位課程就會教。
一般短期課程只會就基本理論,體質嘅分別,經絡穴位,普通藥材知識。
以上知識仲要睇妳讀邊科,例如讀針灸課程,去到文憑班,畢業時係須要考試,考試及格方才發畢業證書。
如果藥材或製藥亦有文憑可讀。

珊瑚宮

畀面勳章

yanyanmm 發表於 16-3-22 10:02
其實我都想讀下d學位課程,但需要好多時間,同埋又唔想考試,基礎理論我都睇左好多,就係差把脈呢樣掌握唔 ...
之前我都睇咗好多書,但後來上堂經老師講解,同埋堂上互動嘅實證,真係比起淨睇書好好多。其實醫學學除咗書本上嘅理論,實踐亦好重要,如果唔係都唔會要實習先可以畢業。
如果妳有興趣中醫,不如正正經經讀啦,中大校外啲課程唔錯,佢哋有自己中醫部,啲導師又有心機。
最近有開左個證書課程共120小時,內容幾好,如果唔係同我依家個針灸course 撞咗時間,我都會去讀。

珊瑚宮

畀面勳章

yanyanmm 發表於 16-3-22 10:02
其實我都想讀下d學位課程,但需要好多時間,同埋又唔想考試,基礎理論我都睇左好多,就係差把脈呢樣掌握唔 ...

如果妳有興趣中醫,不如正正經經讀啦,中大校外啲課程唔錯,佢哋有自己中醫部,啲導師又有心機。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:小可愛11+發表於+16-3-22+10:11+之前

原帖由 yanyanmm 於 16-03-22 發表
你好犀利呀讀埋針灸,可惜我夜晚要煮飯唔得呀!所以先自己睇書
我都要煮飯,不過一星期只係兩至三晚返學,老公都無咋型。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:小可愛11+發表於+16-3-22+10:26+我都

我老公可以不理,但要理個女呀!想問下你學針灸係咪要記好多穴位呀?落過針未呀? ...
係要記好鬼死多穴位,未落針。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:我都諗過讀但無打算咁專業、只係想煮野俾家

原帖由 luckybaby2011 於 16-03-22 發表
我都諗過讀但無打算咁專業、只係想煮野俾家人食時唔好煲錯野

...
有啲短期班10堂共20小時,都OK

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:小可愛11+發表於+16-3-22+10:36+係要

我睇d穴位圖,密麻麻咁,年紀大啦,成日都記唔到呀,只記得簡單個幾個
我都係,所以我考慮咗好耐先至報呢個 course.

首頁

尾頁

跳至