懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實呢段時間我都慶幸自己有開呢個POST來舒解心中困擾..起碼可以於返工時..RELAX時間(偷偷地) 睇您們送給我之鼓勵及支持..雖然大家互不相識可是內心仍感到有些力量在我身旁支持住..令我不至弧單無助..是真的.謝謝以上所有有回覆我之媽媽們...

上次見完遺傳科醫生,他沒什麼理會後..因他說因我地仍未算確診..(未抽羊水)只是看驗血報告對他們來說仍是不準確的..所以那天我同老公狂問很多有關此染色體問題時..他都看似不耐煩似的..成日望電腦及手機..好似時間很寶貴咁..但那裡真的很冷清..全層那天計埋我地只有三組等見醫生..另外兩組的..都有帶同孩子來..我地兩個當然很在意地望那兩個小孩..兩個都是女的..外表沒差別..只是我地覺得都是不出聲..比其他的走來走去..較靜及唔出聲...所以個醫生見我地時.咁HEA..我地都很無癮..傳登請假很重視去見他..反而過程十分鐘唔夠便攪掂..之後報回醫院姑娘..佢地都只說..哦那便待妳生出來時再CONFIRM吧...
至於肝酵素又是..每次都是HEA住說幾句..話KEEP住食藥吧..現階段是無野可以做到因我懷孕唔可以詳細再CHECK..所以每次排粒幾兩粒鐘都只是聽他們每次不同的醫生說幾句話..但便花了我半天時間..等見醫生同等取藥..對我來說很辛苦的..又很密..攪到老闆都有少少咋型..因為另外還要睇產前婦科..差不多隔兩周便看兩次....令我覺得路不平坦...亦希望自己身體可以負荷到...真的要求上天保守看護我

複式洋房

回覆 fox11147313 的帖子

Hi fox11147313:

如這周五個結構一切正常無問題...我便可以安心到...呢兩日..都唔會放心到去邊了...
謝謝妳呀...

複式洋房

因這幾天都不在狀態(又肚痛又頭暈),所以要待至今日先有精神回應各位,上周五做結構都算是過關了..全程個醫生只顧望住個MON..CLICK來CLICK去但個支野LOOK得我很痛..每次都壓得很痛..我起初都忍住..後來真是太痛我便叫她可否輕力些..才無咁痛..但成個過程都要我老公問她..才回應一至兩句..見佢起勢掃描個心臟..之後老公刻意地問..是否有兩個腎時..她便以很好奇的眼神望他..老公就解釋..因為他之前有看過有某些特別個案是只得一個腎..所以他特別關注..幸好她照完便說有兩個..他即放心..但也是沒多說話..過程約三分鐘左右便完了..最後她只說..OK..我地再問多次..是否沒問題..她也只說..哦..初步咁照都大概無咩問題...咁即是怎樣?? 但就最後說..我胎盤低要多加注意唔好有咩咩行為..但又說..可以如常返工,所以依家因為佢咁講..行步路都慢D就住就住..有時難免要蹲低同起身都慢動作,個肚又墜左咁..食飽左重墜..似塞左個波入去咁..頂住..引致呼吸同心跳都急促左..每日順利地渡過..瞓前都要懷感恩之心..反而依家很徬徨一方面唔想再聽埋醫院那些所謂醫生的說話..特別是產前科個位男仔頭醫生..幾次都迫住睇番佢..次次都說同一句難聽話..唔理人感受..一個不懂安慰病人之醫生..佢一定唔可以跳出醫院..佢掛牌一定無客...上次個句..(如妳仍堅持要生的話)很過份..我又不是有什麼絕症..或本身有先天性急病..為何要咁絕地針針到肉..但無奈因為肝酵素高要迫住在醫院FOLLOW..至生..所以又不得不回去覆診..真是無奈

複式洋房

To januarymarch:

謝謝您之祝福,我也希望我跟小天使能順順利利渡過。

複式洋房

TO eatplaylovemama:

謝謝您之祝福,我也希望BB健健康康地出來見我~.~

複式洋房

TO carinj:

謝謝您的祝福,健健康康真的很重要。

複式洋房

TO Dingdingwan:

謝謝您的祝福及支持。

複式洋房

TO 翠B:

是真的,人生真是很多未知之數無可預計,好似我原本都已無咩希望地以為都無機會再有下個(子女),但感謝上天又再次眷顧我讓我再感受多一次當媽媽懷孕的喜悅,可是又要面對很多意想不到的問題,醫生又不太安慰我,所以都步步為營地過,希望一切安好..
妳朋友的事我看後都心一沉,大起大落她的心情是可以理解而且痛心,她現在最需要心愛的人陪在她身邊支持同安慰,個女仍細..她一定很DOWN的....因我幾年前有個很要好的朋友跟她的事很似..所以我很明她現在心情..作為朋友的都感到世事多變...總之依家我確知道唔好為很多事抱不平為何人家咁咁咁那麼幸福幸運..常常跟人對比..可是呢次懷孕後..我發現原來最幸福的是..能與心愛的人(家人朋友仔女)健健康康地聚在一起生活整整齊齊地過每一天便是心中最大之寶庫。

複式洋房

TO 悠悠110409:

看到妳的經歷,真覺得妳在勇敢中渡過..換了是我..可能已打沉了自己會自怨自艾..我過往兩次不快經歷..都DOWN左一段日子..放了大假去執番自己個心..因很碎..終日都哭幾次..是無聲地流出來..內心很難平伏..那種心情..其實最終都要自己扶番自己起身才可以..身邊人只會安慰唔知可以點做..老公都陪我走過..可是我悖見到他有哭的..那時..看到最辛苦是看到身邊某某或街上或明星有BB然後又順利生下來..真是又無顧情緒DOWN晒..會覺得自己UNLUCKY..那時重影響埋對仔仔之態度..因心情持續低落,所以妳說得很中..呢胎我真是特別特別加強地很珍惜..到了四個月才跟家人說..直到依家除非有些不常見的人碰到才說..不會很刻意地說..真似妳之想法..到生左才真正的鬆口氣..現在每日都步步為營...
妳也要一起加油..兩位囝囝的媽媽..

首頁

尾頁

跳至