自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

海之風 發表於 23-5-2 08:07
你去睇下小紅書不少數落香港服務差的post,啲大陸人的留言就明.

不少大陸人留言教人用粗口鬧人、踢人...
其實如果係咁唔開心,我唔會再黎玩。真心,去玩都係尋開心,明知係會唔開心既,黎做乜?

侯爵府

薯圈 發表於 23-5-2 10:20
唔黎玩過就點知原來服務差。 唉!香港人嘅服務態度係好出名。。。。差!(放心,咁嘅服務態度旅遊業遲早死) ...
因為有post話小紅書其實都有唔少係話香港服務差,所以我就唔明點解仲選擇黎。
講真,如果我係旅客,明知要受氣,我真係唔會黎。

好認同你所講,我地本土就話無辦法姐,硬食

侯爵府

薯圈 發表於 23-5-2 11:22
無比較無傷害,通左關之後成日上國內玩,唔係話大陸每間店都好服務,起碼大部份,特別係連鎖店,服務態度 ...
係呀,其實只係想正正常常。我都唔係要求對住我笑,無表情絕對ok,態度正常就已經可以。

侯爵府

mariefish 發表於 23-5-2 14:25
係囉,成日都有帖話香港人好衰,但又照樣嚟委屈自己,真係好莫名奇妙,有次個女仔爆晒粗好激動咁描述佢嘅 ...
唔講既真係以為香港人用槍指住佢個頭迫佢黎

侯爵府

Vengerov 發表於 23-5-2 15:01
打人絕對錯!
但香港貴為一線大城市,咁嘅服務態度實在不能接受。唔好下下郁啲話叫遊客唔好嚟,這不能解決 ...
其實你講既係無錯,道理就係好似你所講咁,
但講真,就係因為本土既受得多,所以先叫佢地唔好黎。因為其實大家心知肚明,香港既服務係無得搞,點解?因為佢地幾惡都好,都依然係會有咁多人黎食。就好似呢間乜樂咁,出名態度差,依然大把人千里迢迢去幫襯。仲有就係,請人太難,佢地唔憂無得做,你投訴佢都無用,老闆係唔會因為咁而炒佢,亦唔好諗住佢會改善。

所以如果真係要好服務既,唯有叫佢唔好黎。好過黎到唔喜歡就拳打腳踢,粗言穢語。

侯爵府

mariefish 發表於 23-5-2 15:36
發覺好多呢啲黑帖都係後生女仔開,實情都唔知有冇嚟過香港,定係純粹作文搏流量,前幾日我去松本清買嘢, ...
如果你出聲,佢就會變左被歧視既受害者

侯爵府

鴨鴨比 發表於 23-5-2 15:51
有時大陸客又係爭吾落
下下打尖爭先恐後,真係要喝佢哋排隊,先至好似幼稚園生咁排好
...
好似幼稚園生咁聽你話排隊咪算好,我尋日遇到果個,理直氣壯地話返你點解要佢排隊!

侯爵府

鴨鴨比 發表於 23-5-2 16:26
鄧你辛苦
佢哋真係當宇宙大王,全世界就佢地
我去食碗車仔麵,見佢哋又要水又要茶,食完仲要幫 ...
所以我地都費事同佢嘈,當我怕佢地又好點都好,你知呢d一嘈就成條街都聽到,我真係唔想俾成條街既人望住。

侯爵府

Vengerov 發表於 23-5-2 16:32
打人係幾果個,大部份遊客無打人。事實上香港服務業唔改善下,真係越來越少人來。今時唔同往日,以前香港 ...
咁你都講得啱

講真其實香港電子支付已經好成熟,有某d行業或商店堅持收現金,個原因其實大家心中有數,呢d真係靠政府做野先得。

首頁

尾頁

跳至