自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

電話咭上去即開即有,但要問清楚月費等事宜,最好之後可以轉8蚊月費,可以一次過交慢慢扣,亦可以係微信大陸錢包充值(唔駛本人充值都得)。

至於人民幣微信錢包要綁內地咭先可以有付款功能,唔似香港可以增值餘額,建議可以去香港中國銀行開大灣區戶口(最好有埋香港港幣、人民幣戶口,到時可以港幣戶口換人民幣入人民幣,再由香港人民幣戶口匯落大灣區人民幣戶口),將戶口綁大灣區咭就可以用。

另外深圳好多地方可以用香港Alipay及Wetchatpay,可以下載雲閃付綁銀聯咭都可以。

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

howmuch 發表於 23-2-16 23:13
正經上大陸開大陸電話及內地銀行戶口,就唔使走冤枉路。
用香港一卡2號,甚至開大灣區戶口,有一定限制,一 ...

我調轉,係開左大陸1類帳戶,有大灣區戶口特登去申請,專門綁網上支付用,1年消費上限20萬,每日轉帳上限1萬,提款1000,夠晒。

子爵府

BeAhappyC9 發表於 23-2-17 07:58
大灣區戶口,係咪用過中銀?
以下邊種中伏了?定係兩種都會中伏 主要食買玩搭車酒店。Thanks jm ...

1類戶口係大陸開嘅

大灣區戶口2類1年消費上限20萬,每日轉帳上限1萬,提款1000。

我身邊朋友聽我講完唔駛大陸電話都可以開,好多個都走去開,未有人講過批出係3類帳戶。

子爵府

maynjune 發表於 23-2-17 08:04
想問下, 用大陸開的電話卡的話, 點樣睇whatsapp 呢?我部手機可以放2張電話卡的。
...

我係開大陸電話咭,交最低月費,上去時再買流量(可以以小時計,以日計,以流量計),咁上去唔駛慳住用,另外香港買漫遊年咭,一般$150左右1年有8-15G,上去間中開來睇下有冇whatsapp。

子爵府

aryemyem 發表於 23-2-17 09:02
明白
謝謝你解答

唔一定只係電子支付,只不過電子支付更方便,而且唔係收到假錢。

Call的士係用程式call,落車係程式入面付款,但去的士站或隨街叫嘅車可以俾現金。我試過帶4個老人家去福田香格里拉食自助餐,去時日頭可以坐地鐵,走時夜所以想坐的士,但我得1個電話,所以用手機call車4個老人家坐過去,我另外自己坐的士,全程我可以睇到架車去到邊,有事仲有司機電話可以打。

另外上面食野,有好多美團,大眾點評入面可以用手機支付買現金券或套餐,比就係點餐優惠。

子爵府

maynjune 發表於 23-2-17 09:28
咁即係上到大陸就靠晒大陸電話咭+香港漫遊年咭。在香港一直用開的電話咭在大陸就唔會用得著嘞。 請問我有 ...

因為早期嘅一咭2號係收唔到短信,所以注冊唔到帳戶同開銀行,咁如果你本身有一咭2號就唔駛特登再開,而數據貴plan通常有包部份大灣區數據,咁你就唔需要額外買數據,我用緊平plan,我上去用大陸數據,另外買張年咭一來間中開下收whatsapp,有時預俾屋企人上去時可以用來微信打下電話聯絡。

首頁

尾頁

跳至