自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

自小都跟過唔同的長輩去問米,不外乎搵先父先母,老爺奶奶等的.....

有一次,我被姑媽帶去。同行仲有堂表哥,姑丈....
姑媽要請的係剛過世的奶奶,想問身後事做得足唔足同有無見到佢老爺(早兩年前過身)
當年我大約八至九歲,去到一大廈單位,屋內供左好多神像,有觀音,關二哥,女媧,大肚佛....最記得係屋內有三位女士,一位係開門比我地,一位坐係廳入邊一張紅布枱上面打坐,另一位企係側邊。
之後我地全部就要跪係枱面前雙手合十,再報上想搵的先人名稱,生忌死時,講完之後佢就開始念一堆聽唔明的「咒語」
隔左一陣枱開始震,震完一輪枱上女人用好慢好慢的動作落地,行去我姑媽姑丈身邊,講左幾句「你地搵我上黎有咩事?」「我走左之後都有返黎探你地架」「我係下邊好苦呀」........
跟住姑丈就問有無見到老豆,女人答「我係下邊無人無物,無錢疏通,佢地唔比我去搵返伯爺公呀」「我無家可歸呀」「係人間遊蕩咋」.......
跟住就叫姑媽比錢做法事,燒買路錢比佢,燒間屋比佢......
跟住個女人望過黎,對住我同表哥講「你兩個要乖呀,孝順爸媽」再指住我同姑媽講「我個寶貝乖孫女做咩咁瘦架?係咪病左呀?同佢作返啲福保佑佢啦.....」

講到呢度,姑丈無再流眼淚,好嬲咁起身走左.......

而我,好似一向做法,起身講左句,婆婆,我唔係妳個孫,你認錯人了。

6x6=36    發表於 16-12-9 14:05
wendylau1988    發表於 16-12-8 10:26
boccioni    發表於 16-12-7 16:56
pochacco301    發表於 16-12-7 14:35
ic34    發表於 16-12-7 14:16
小可愛11    發表於 16-12-7 14:05
catjeffcat    發表於 16-12-7 13:52
CACACAROL    發表於 16-12-7 12:30
angelacch    發表於 16-12-7 11:02
wcpcelia    發表於 16-12-7 10:21
懿仔媽媽    發表於 16-12-7 06:09
APIGMA    發表於 16-12-6 22:55
dongmin    發表於 16-12-6 21:57
RAA    發表於 16-12-6 17:05

大宅

09729loklok 發表於 16-12-6 16:17
你經常都跟大人去問米架?

因為佢地知我見到

大宅

09729loklok 發表於 16-12-6 16:21
所以你可以知道問米婆係咪堅的.
咁有無搵到個堅架?

每次佢地帶我去之前都會比我睇相,等我知有無搵岩人,呢次係我第一次,當時堂表哥見我目無表情,佢都估到係流

大宅

tcftcf 發表於 16-12-6 16:28
我睇咗問 "米奇" 遇記....我以為講迪士尼

大宅

09729loklok 發表於 16-12-6 16:21
所以你可以知道問米婆係咪堅的.
咁有無搵到個堅架?

我之後再寫....
依家寫緊另一個笑話

大宅

另一次係中學,當時係陪朋友,朋友同伯母想請婆婆上黎,去到一個好似道觀咁的廟,經過前堂,後面有間屋仔。
朋友怕,想捉我去壯膽,但佢又好掛住婆婆,所以陪佢去問一次。

坦白講,果間道觀真係好冷,唔係天氣果種冷,即係正常人感受唔到的冷,我係門口已經開聲叫伯母比封利是我同朋友袋住頂下。
入到屋仔,果種冷直頭想透心,我即起晒雞皮。我朋友完全感覺唔到,就照入去坐低。
呢間屋仔坐左一個年老女士,佢一開口就問我地想問米定驅邪,伯母答問米後佢比張黃紙伯母,寫低幾時死同葬左係邊。寫好後佢拎左去神檀面前「作法」,跟住我「見到」有幾個影飄左出屋外,過左幾分鐘又有幾個影飄返黎。女士就擰轉頭講「先人已到,有事快問」

跟住伯母問左幾個問題題,但每次都係問完要等一陣女士先會答,但果幾個影就不停係佢身邊遊黎遊去。
跟住一個影甚至遊過去伯母身邊,女士就話「先人企左係妳身邊」
之後伯母喊住問可唔可以比佢現身見一見?女士答「你地見唔到係代表緣盡,兩邊都要放手啦」
跟住我朋友細細聲問我見唔見到,我點左頭,但無講話只得影無樣,實質係咪果位先人我真係唔知。

大宅

BOBOKL 發表於 16-12-6 16:57
追~~
假既..咁洗唔洗俾$$??

姑媽最後都有比錢,姑丈一出門口,姑媽交低封利是就走。我有問姑媽點解仲比錢,姑媽話佢準備左兩封,真果封正常收費,如果佢呃人的就比另一封(得100蚊)
姑媽話臨記都要出糧的

karenlyk    發表於 16-12-8 08:32
boccioni    發表於 16-12-7 16:59
boccioni    發表於 16-12-7 16:59
lailaiha    發表於 16-12-7 13:40

大宅

BB.wai 發表於 16-12-6 17:09
樓主有陰陽眼?

自小已有,但生左小朋友之後已經見唔到,但仍感應到同聽到

大宅

呢一個故事係搵我親人的

有一次,已經出社會工作了。我阿e話咁多年都無搵過我媽媽,不如問米問我媽媽依家係果邊過成點?
果度唔係香港,我記得過關再坐左一小時車,去到一個叫XXX花園既地方,其中一座搭lift上8樓。
去到㩒鐘,有個著唐裝的男人開門,我阿e就話「我姓X的,係XX介紹黎,約左三點」
個男人好開心咁請我地入去坐,跟住有個著麻布大袍的女人係房行出黎,望左我地一眼,就比個利是封我地,用唔咸唔淡的廣東話叫我地隨心封個利是比仙姑(我唔知佢指自己係仙姑定佢拜果個像叫仙姑)
封好利是交返比個女人,佢就問請咩人,我想出聲果刻阿e搶答,指住我話「請佢阿媽即我家姐上黎」
我望住阿e,心諗(妳都自爆晒,我無野玩)
個女人問左生忌死忌同名之後,就開始裝香比個像,又畫「符」之類係黃紙上。我就細細聲叫阿e一陣唔好亂講野住,等我問左先。

隔左一陣,個女人擰轉身,流晒眼淚咁望住我,一聲聲「阿女」嗌得好淒涼,我好冷漠咁望住個女人(os鬼影都見唔到隻,咁快開始做戲?)
跟住阿姨已經喊晒口想出聲,我拉一拉阿姨,話比我講先。
我一開口就問「當年點解掉低我去自殺死?」
阿姨呆左,但個女人就(繼續唔咸唔淡)話「阿媽都唔想,果一刻我太亂了,我好後悔架啦,所以咁多年都投唔到胎,阿女,你幫下我啦...」
跟住我望住阿姨,問(阿姨你仲有無野問?)
阿姨即刻無喊,反而好嬲咁話佢地呃人,呃錢.....

最後我地緊係比人趕走啦

Ps其實我親生媽媽係病死的

大宅

BOBOKL 發表於 16-12-6 17:53
咁有無變返先人的聲音?女仕係咪清醒?有無拍住枱??

女士全程用自己聲,佢應該唔係上身,先人可能係佢身邊果堆影其中,因為伯母每問一句,女士都要等一陣先答,準唔準就唔知了,因為我唔識佢婆婆

大宅

mononoke 發表於 16-12-6 18:20
精彩
仲有冇多d?

夜少少,我大約仲有兩至三次經驗,但要做晒家務先

大宅

Janetboyyan 發表於 16-12-6 18:23
有無俾番個飯盒臨時演員呀

我都唔明,賺呢啲錢唔折墮咩?真請到又損陽折壽,假的又折福作業。

我遇到一個真的,佢同我講請上身的多數假,因為上身上多了會變陰身,容易死於非命

大宅

貓頭雀 發表於 16-12-6 19:25
你姨姨和你媽咪感情好好

姐妹嘛

大宅

wawaliluk 發表於 16-12-6 22:01
請問問米師傅是否多數都係作假,有冇真係能請到先人?

我遇到一次,依家打緊

大宅

tangmoon516 發表於 16-12-6 22:25
其實有冇人咁好心地,去不斷比鬼上身?

有師傅同我講,係有上身的,但都係有條件先得,類似交換條件咁

大宅

mononoke 發表於 16-12-6 22:10
咁即係多數係派鬼仔?

咁又唔一定,我都遇到有請上身的

大宅

呢次經歷對我黎講好深刻,因為真係比我見到已逝世的親人

呢次係一個偶然的情況下去搵呢位女士,稱佢為師傅
原本係同親戚甲去問,諗住搵甲爸爸上黎的,師傅只問生忌死忌連名都無問,淨係問左親戚甲的名,搵的係貴親。
之得佢燒符念咒,用手指係砂盤上劃一輪(似符的文字)隔一陣佢開聲問係咪想請XXX先生,親戚甲話係。點知師傅話「你爸話唔想見你,走左咁耐,唔好再掛住佢,放手吧!」
親戚當時喊住話有好多野想同爸爸講,求師傅比次機會佢。點知師傅話「先人話當年你離家出走,佢都有求你返黎,你掉低父母走左去,你對唔住你媽多過我,佢唔再想理,想你好好咁對你媽」
跟住師傅就話「先人走左」
親戚離家出走的事,無咩人知,知道的人只有佢父母同哥哥。
之後,我聽師傅講完「先人走左」後,突然覺得背後有風,但風是暖的。
當我想擰轉身時比師傅叫我唔好郁,之後佢又念一輪咒語,然後問我「你係咪有位過世親人叫AAA?」
我答係,佢就同我講,呢位親人想見你,雖然唔岩規矩,但我照比佢黎見一次吧。
隔一陣我慢慢見到公公現身,再同師傅重疊,之後師傅(公公)出聲「阿妹」
呢一聲阿妹,同公公平時叫我的語氣一樣,我問公公係咪有事要我做,係咪有心願未了。

公公話「我想返去陪老婆,但搬左屋,我入唔到新屋」
事實係,公公走左後婆婆剛巧派左新公屋,之後婆婆搬走有帶埋公公個牌位去,但印象中好似無做咩儀式。
我問點先幫到,公公話擇個日拜土地,話佢知想請祖先歸位,再用紅布封土地等佢返就得。

傾傾下,我見到公公影像開始淡,師傅影像清晰返,跟住師傅就出聲「你公公個大老婆黎拉佢返去」
其實我都知公公有2個老婆,第一任係戰亂時失散了,生死未卜。

呢次係我第一次見到親人,仲要唔係我原本安排,係突然發生的。

事後師傅話第一次請左,但先人唔想見,所以錢都要照收。
第二次係無啦啦走出黎,佢當做好心,叫我隨意捐錢或點長壽塔比親人。

pomanlife    發表於 16-12-8 12:09
boccioni    發表於 16-12-7 17:03
唔係怪獸    發表於 16-12-7 11:42

大宅

c9ha 發表於 16-12-6 23:38
樓主寫得好好

我文筆一般,我都係按我記得的黎寫,有點甩漏唔好介意

大宅

zazabeauty 發表於 16-12-6 23:35
真係好奇遇,期待樓主分享更多

我剛食左藥,要先休息一晚,明天會再講多一個成功故事的,抱歉了

大宅

wawaliluk 發表於 16-12-6 23:57
謝分享。另請問先人離世仍請到上來,即是先人冇投胎? 是否一定請到上來?

不急回,請樓主今晚好好休息。 ...

我諗應該係了,所以有時都唔知想搵到好定搵唔到好

首頁

尾頁

跳至