論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

政府無能, 工人同工會超賤; 果d 官/ 調解員超變態. 睇完我都好嬲, 死人政府高官, 醒未呀!
原帖由 小百合mama 於 09-9-4 21:50 發表
我俾一個月通知個工人,上AGENT到當面賠錢(俾足工資、假放足、機票買好)俾佢走,我送埋5個旅行袋俾佢收拾野呀!!
點知惡夢開始啦!!!5月尾突然收到佢寄返機票俾我。收到佢告我。我就上勞工處啦!!去到調解主任問佢野,佢又認 ...

大宅

其實 勞工處d人 + 法官有無良知, 係咪要咁縱容d工人 / 工會, 佢地先有糧出. 睇來, 政府要請多d勞工處 staff , 因為呢d case 只會日趨嚴重, 越來越多.

大宅

" 香港的法律有一萬個失望。法律係俾有錢人同窮人玩的。我地普通人家無份。
依家明明俾人打劫,去左報警,但警察話你知,唔緊要啦!!破財消災。無奈。"
我都覺得係咁!

大宅

我覺得d官, 調解主任每日都處理呢d case , 佢地都知好多僱主被屈........ 我覺得佢地勸僱主比少少擺平件事,好過你繼續爭持, 可能最後付出左好多, 但得不償失. 呢點係事實, 亦都係外傭僱主的無奈, 而d 官,調解主任日日都舉另一d case 做例來令僱主軟化, 了事; 因為佢地份工都要比成績佢地上司睇, 佢又成功調解左幾多 case, 咁好似能夠減少左打落去的政府資源/ 成本........講真, 如果僱主唔係聽左佢地呢番話而買佢怕, 堅持到底; 外傭及工會唔會咁"狼". 僱主如不委屈, 如臝左, 外傭及工會亦不一定上訴到; 即係唔係佢要玩落去就比佢玩, 要d官審批過個工人, 否則工人/ 工會唔會咁狼. 其實, 如d 官, 主任出點力反映上去, 做d野, 咁就有良心; 並不是下下 settle 左就算. 不過,既然件事已成過去, 唔好諗咁多; 同家人一齊去relax 下啦!
原帖由 小百合mama 於 09-9-4 23:06 發表
老實講,我覺得今次提堂依一個官、調解主任&翻譯人員都唔係話真係無良知,佢地都知"D"印印係玩野,但佢地都要跟香港的垃圾法律做事。
我自己見個官都有恐個工人,要個工人知難而退,但公會太勁啦!!香港的法律的確保了障佢地多 ...

大宅

我也是這種人. 所以, 我堅持下去--------> 贏左工人 .
原帖由 sweetcouple 於 09-9-5 09:44 發表
同意, 又同情...................................

衰D咁講, 某程度上, 我幾想工人告我--因為我超級講原則, 加埋而家唔駛做野超級有時間, 如果我有樓主的遭遇, 一定會企硬, 然後學上文網友話齋, "揚"晒個CASE出黎, 我 ...

大宅

我都係咁話! 千祈不要屈服. 各位受害人, 加油! 企硬!
原帖由 晟媽 於 09-9-7 17:08 發表
我最憎人屈我, 我當日既case同你差吾多, 個PK要求三萬幾帛金, 最終我只係賠番張回地府既機票. 我由勞工處去到勞資審裁處都無屈服過!

勞資審裁署既9官同無Q用既調解主任都係十分希望事主/僱主比$=息事寧人=佢地做少 ...

首頁

尾頁

跳至