家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔好供基金啦, 真係好廢!!

真係要搵嘢供咪月供下股票... 不過好似供2628咁, 一個月供幾千, 真係供你成年先買得個一手二手咋!

男爵府

其實我老公都有供... HEHE

男爵府

原帖由 ceci_tse 於 10-7-29 15:10 發表
我出身時經濟都唔好~你都估到我大概幾時畢業~我都辛苦過~日日由朝9做到晚11~返到屋企食完飯就瞓~第日又起身做~人地搵我做我永無say no(而家都係~嘻)

我好命水係個陣時買好多股票(blue chip)~無人買我都買~儲到$就買~而家股票難賺$好 ...

我想知其實你做咩PART TIME呢??

男爵府

原帖由 大力大力 於 10-7-29 21:17 發表
SY_YAU 版主,甘快删左回覆,可以儲蓄收入的 75 - 80 % 真係好利害!!!

save 咁多真係勁!! 不過可能係賺10萬一個月駛2-3萬.. hehe

男爵府

原帖由 ilovematthew 於 10-8-2 12:34 發表

同意, 搵得多, 自然駛得多, 我媽由細到大都叫我慳D, 但我永遠都唔聽佢講, 而家自己有頭家先至明白, 但已經太遲, 而家經濟又差, 搵又搵唔到, 投資又唔掂, 所以唯有儘量慳, 我媽由我哋好細個已經好慳, 所以而家佢可 ...

我又係好佩服我媽, 佢又係勁慳, 以前細個可以成年都無出街食一次飯......... 所以呢, 佢一個女人仔慳下慳下都俾佢買咗2層樓, 新嗰層full pay tim, 重要唔係一百幾十萬的平價樓, 超勁!!!

我自己都算慳, 不過有開始大洗的跡象...

男爵府

原帖由 pineapple0983 於 10-8-2 19:03 發表

個市起緊你梗可以咁講啦;但係如果你能夠做到每年平均有>1X%複式回報,連續5年,咁就諗得過。

啲基金FUND佬年薪幾百萬都做唔到啦.. 何況係我地啲散戶仔?!

男爵府

原帖由 大力大力 於 10-8-7 11:47 發表

當然可以,假設係單身,一個月慳慳地自己洗 5 千,住在父母家,比 2,000 家用,如果月入 30,000 就有 7-8 成!

初時同老婆結婚,未在外買樓,真是可以儲到 7 - 8 成錢!! ...

係呀, 我啱啱出離做嘢時, 又無拍拖, 搵萬幾蚊但係駛2,3千一個月咋!! :lol

依家有家庭, 又俾家用, 又養"食$怪", 咁真係每個月都save唔到咁多%啦!!

男爵府

我都睇咗啦... 真係... 唉...

基金嗰份我會cut, 餘下18個月唔理佢又佢run, 人壽都要cut呀? 我呢個又唔係好想呀... mouth:

首頁

尾頁

跳至