婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原文章由 sandy1425 於 08-11-8 12:49 發表

agree!!!
我都係人阿嫂,但我都叫姑仔叫我名得la(姑仔細我好多)
你太自我中心!!

我當初都覺得無所謂, 之但係愈來愈唔得, 佢真係可以以為熟到同佢d friend 咁, 俾佢任罵我, 我會就晒佢個隻:;pppp: , 你估佢父母, 阿哥咩, 我同佢講到尾無血源關係嫁.

就係之前個3年俾太多自由佢, 佢就"無大無細".

伯爵府

原文章由 sandy1425 於 08-11-8 12:51 發表

我都覺得係 (x老母除外)
ps:話得人地無家教,自己都吾方有

如果我無家教, 我老公都唔會追我啦, 唔係我點入門.
因為奶奶, 最討厭人又煙又酒, 經常性講粗口, 所以奶奶話佢個女好難嫁得出.

伯爵府

原文章由 nikiwong926 於 08-11-8 13:27 發表
如果第日我阿嫂係甘...我諗我都唔會比面佢!!

咁到時就要睇下你阿哥同奶奶, 點睇啦?
如果我錯晒, 佢地洗鬼攪咁多野啫.

伯爵府

我尋日有去食飯, 不過,有其他人係到, 奶奶同老公都無講d乜野, 而我同姑仔緊係無講野啦.

食完之後走了, 老公一路拖住我行, 一路講, 你好叻呀 , 完全無黑面, 佢話以後咁就得啦, 佢話我唔鍾意答咀咪算law, 唔好免強. 只要唔黑面就得喇.

伯爵府

原文章由 nic_bb 於 08-11-8 15:02 發表
樓主,我想問妳幾多歲?係咪好細個架?
我睇妳既言論好似細路仔咁...
講極都唔聽,好似小朋友...

我唔係好細又唔係好大, 不過, 就係因為搬左入去之後, 就攪成咁,
所以奶奶同我老公講, 早知唔叫我地同佢住啦, 原來佢一心以為想成日見到個仔同個孫, 唔駛成個禮拜先見一次, 不過, 佢卒知明白大家成長既過程都唔同, 性格又唔同真係唔可以一齊住law.

我唔係講既唔聽, 不過, 要多d時間復原既人黎, 因為我對某些事有一定既執著啫.

你要明白家家有本難唸的經. 有d野唔係一朝一直既.
正如我d friend 黎探我, 姑仔會黑面對住我d friend, 私下同我講你姑仔唔係一個善男順女law. 唔通我d friend 得罪佢咩?mouth:

伯爵府

原文章由 crystal_wong 於 08-11-8 15:46 發表

講得好,
樓主好似覺得自己無問題,
出街話人地無家教,用粗口鬧你已經係斯文,打你都有可能.
無家教e d說話係唔應該同姑仔講,非常唔尊重自己99同老公. ...

可能我當時很"火", 所以沖口而出. 我奶奶當時都嬲嫁, 不過, 唔知點解佢第2日開家庭會議個時, 居然同我講, 佢知自己無家教, 教到個女亂講說話, 既然奶奶咁講, 我條氣緊係順啦, 所以我有同奶奶直接"道歉", 而唔係佢個女law.

所以以家佢開出咁既條件我先煩咋, 如果我唔係俾面老公同奶奶, 直頭想呢世唔想見個姑仔添.

伯爵府

原文章由 ABBC 於 08-11-8 16:23 發表
你有阿爸媽錫係佢地既寶貝女..難道人地無架咩?就算幾唔錫個女都好啦~

你錯喇, 我由細到大都無父母錫, 所以奶奶同老公先當我女咁錫, 希望我覺得大家係一家人Law.

伯爵府

原文章由 peggy@_@ 於 08-11-8 18:25 發表
可能你99想見粒孫咋,所以先做和事佬,信你99一成都C啦!!!
我嬸仔生第一個女出院無耐,就企係到比99.姑仔鬧足3個幾鐘,連餵緊人奶都要鬧,佢地蝦嬸仔係HK無人無勿,第二日嬸仔帶埋呀女拾晒嘢返鄉下,佢地就叫叔仔去氹返落HK ...

嘩, 你仲覆習個我喎.

伯爵府

原文章由 Cat1218 於 08-11-8 16:50 發表

講得好 其實好多姊妹都無人幫好慘,樓主要好好對佢地,何況你個老公咁錫你,.你比好多女人幸福好多了,知足常樂呀樓主...落左啖氣就算了.唔好同佢講野囉..你都要愛鍚你個好99同老公.
下次遇到你姑仔有d咩唔啱,主 ...

我都係咁唸.

伯爵府

原文章由 醜樣豬 於 08-11-8 20:42 發表

總結.....你老公好寵你,好就得你,令到你咁唔放所有人在眼內,你眼中只有你自己

你有無跨張d左呢? 我只係唔放姑仔在眼內啫, 唔係所有人.

伯爵府

原文章由 小小太陽 於 08-11-8 21:15 發表

你係咪真係冇試過比人指住你黎X 你老母呀?
你真係想像唔到咁樣係咩滋味
唔係咁樣比人侮辱屋企人都仲要笑口騎騎先叫有教養呀?

very very agree! 終於有人明白啦, 個刻真係永世難忘.

伯爵府

原文章由 honeybear0207 於 08-11-9 01:40 發表
樓主:

你都三十幾歲人啦,我覺得你唔止係只我中心,仲好無腦!

你覺得你姑仔鬧你唔啱,咁你鬧佢無家敎,咪一樣=鬧人全家,當時仲要你老公同奶奶都在場,你覺得你姑仔唔專重你,咁你鬧人無家敎,又好專重你奶奶同老公咩?

換個角度睇,如果 ...

你有無攪錯呀, 你覺得我唔岩, 都唔駛鬧我"無腦"嫁, 我同你只不過係平水相薘, 你有無過份d呀?

伯爵府

原文章由 ABBC 於 08-11-9 02:55 發表

你真係講得非常之好呀..!!講中哂我心聲~!!同埋如果樓主話福建人重男輕女既話,我無記錯既話,樓主你唔係生左果個係女黎架咩?無地位果個應該係你喎...人地話哂都係親生女~要講親都係個妹同個女親喇~你咁樣話人...人地 ...

你錯喇, 我奶奶仔女都錫嫁, 因為我肯生, 已經叫做對佢家有個交代. 佢地思想無咁古老嫁.

伯爵府

原文章由 可樂魚 於 08-11-9 11:59 發表
睇完全部回應我都忍唔住要講一句啦.

好多媽媽已經講出重點: 樓主太過重視自我, 自視過高, 明顯太嬌嬌女, 乜都要人地遷就佢, 凡事太自我中心, 而且最過份鬧姑仔"冇家教", 姑仔得罪妳, 但老爺奶奶冇得罪妳啊? 如果我 ...

我無講過我無錯, 不過, 我有同奶奶道歉嫁, 只不過叫我睇在佢面份上唔好嬲佢個女, 我當然做唔到啦, 因為實在太心刻.

伯爵府

原文章由 alik 於 08-11-9 13:24 發表
其實你唔鍾意佢咁樣飲湯法, 你咪唔好飲那大碗湯囉, 一係你先裝左落自己碗, 佢之後鍾意點飲都唔怕(我自己都係咁做, 奶奶鍾意"選"筷子之後用來逐碟撩勻d餸, 佢幾十年都係咁做, 我在佢屋企係飯, 佢係主人, 我會由得佢, ...

如果佢當初叫我去住個時, 要我接受埋佢地d生活習慣, 我就唔去啦. 最衰老公開頭有話我做番自己就得, 唔駛理佢地, 而家又咁, 先煩.

伯爵府

原文章由 jin9 於 08-11-10 09:28 發表
其實件事跟本係你小事化大
我之前飲緊碗湯,我姑仔成隻"匙更"插入黎飲都係咁啦~

嘩, 你當時嬲都無呀? 面黑呢?

伯爵府

原文章由 wawamama 於 08-11-10 13:37 發表
睇完真係O晒嘴。樓主...你好勁。

原來....

可以響人屋企當住D長輩鬧人地個女冇家教。
可以響人屋企要人人一定要就曬自己。

太厲害了。你既女以後都會係咁,係咪?

希望我個仔唔好識到咁既人。阿們。 ...

如果佢唔係用"粗口"鬧我, 我做乜激到哭晒口, 話佢先.
所以我有同奶奶道歉嫁.

伯爵府

原文章由 alik 於 08-11-10 17:17 發表

我咁講你會話我唔啱聽:

咁唔通你想全屋人為左你1個人改變生活習慣咩? 你做番自己就得? 咁你即係在家都係鬧你屋企人架? 咁你咪即係都無家教?

俾我, 我住o係人度, 慢慢都會入鄉隨俗, 去接受佢地既嘢. 佢地都要適 ...

唔係呀, 我當然唔會無啦啦鬧屋企人啦, 係生完之後, 樣樣事都忍唔到而爆發出來. 老公又話佢地無乜野既, 點之相處落就另一回事, 可能老公慣左Law, 因為佢話成家都俾佢個妹用粗口鬧過, 係基於我係新加入唔慣喎, 我當堂眼都突埋.

伯爵府

原文章由 wawamama 於 08-11-11 13:47 發表
Oh, Edea你說得對...

雖然都係唔明點解呢個數字係粗口...但係根據版規...我都係唔敢問落去...

樓主又話從來冇人用粗口鬧過佢,點解又知呢個係粗口? ...

因為我聽得人講多咪知law.

伯爵府

原文章由 edea 於 08-11-11 13:27 發表

我記得樓主後來解畫, 唔係個"居"字...係好似數目字果個粗口....

right, 係9

首頁

尾頁

跳至