婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原文章由 wawamama 於 08-11-10 18:50 發表

如果係被人激親...係,係會衝口而出講一D類似既說話,不過之後還得意洋洋將件事公告天下....樓主你唔覺得有咩唔妥嗎?

雞毛蒜皮野搞咁大...真係好本事囉。我甘拜下風。 ...

你幾時覺得我得意洋洋呢? 我只係講有件咁既事啫, 因為煩先講下, 係咪咁都要俾你話.

ps. 呢到好多人都將自己唔開心既事講出來嫁啦, 有問題嗎? 我夠係覺得其他人講個d夠係小事law, 咁你地有講, 大家心情角度唔同發表下咋, 你咁激動做乜?

伯爵府

原文章由 wmpl 於 08-11-12 17:54 發表
都係算啦,我唔係扮好人.......,不過俾咁多人[包括我]話過佢之後,我諗樓主而家都開始開竅架la,有時啲嘢,過得人過得自己,我諗佢都真係一時之間仲未放得低,諗唔通個問題重心喺邊度啫......,好多人都係會經過一個咁樣嘅 ...

你講得0岩, 我真係未放得低, 多謝你明白.

伯爵府

原文章由 小聰 於 08-11-13 11:49 發表
樓主, 你其實係唔係唔想搬返去住? 驚比姑仔暗笑你? 你最唔放得低係呢件事才真

嘩, 咁難得搬出黎, 緊係死都唔番佢啦.

伯爵府

各位,

其實係咁既, 我年頭搬入去個時, 我姑仔未搬入黎, 佢自己租屋住, 咁後來佢知我倆公婆搬左番去奶奶到住, 去又即時搬埋過來住, 唸住一家人住會開心d,

後來我有左bb, 開始就同奶奶有意見(不過, 我知老人家係咁煩, 所以都只係同老公投訴),

後尾開始愈來愈相處唔到, 所以已經想搬, 點知老公又話我個肚咁大個搬, d親戚會有說話聽, 到時奶奶又好難做, 之後就愈來愈唔點啦.
坐月個時已經同老公講想死, 因為真係頂唔順, 日日奶奶都對bb同陪月都有意見, 又太多我唔識既親戚成日黎睇BB, 連留下報紙檔都上黎睇, 我實在真係休息唔到, 真係有一日沖出去想死, 不過, 俾老公捉住. 但係老公同奶奶見到我咁愈來愈驚, 驚我有事. 後來, 佢地成日睇住我, 開始有壓力, 之後又發生呢件事, 最後, 個日就同奶奶講:"我唔係唔孝順你, 但係我再住係到我真係唔知自己會做咩事, 希望你明白".

ps: 所以現在老公同我個番呢件事個時, 我都不自覺地流眼淚, 我都唔知點解, 可能之前夾夾埋埋太多野, 真係仍然放唔底.

伯爵府

原文章由 angel_cheng 於 08-11-14 12:57 發表

咁妳不如同妳c6講清楚妳搬出去嘅原因啦,等佢可以明白妳同99佢地相處唔到嘛,而家妳c6認為係佢個妹攪到妳離家出走,所以先針對呢點同妳傾,可能妳同佢講佢會同妳一齊搬呢,其實兩夫妻真係應該坦白,妳又唔同妳c6講個main ...

我同老公已經講過嫁喇, 佢都明白, 佢話既然已經搬左, 就第日見面少左, 所以奶奶同佢都想我同姑仔和解. 我話之前發生太多野, 我放唔底, 所以遲d先再講, 其實我都知老公好難做. 但係佢見我一講起又流眼淚, 已經唔敢再講, 佢話遲d再住耐d先同佢個妹見面啦, 只要唔好成日哭就得喇.

PS. 我真係有個好老公嫁, 可惜我真係有時唸野唸埋一邊, 但係又放唔開, 我有叫過話要離婚, 但佢話做乜要為呢d事離婚, 我當初娶你個時, 已經承諾過, 叫我唔好再講.

伯爵府

原文章由 Casttle 於 08-11-14 15:42 發表
樓主, 你有冇睇過一篇文章, 內容係話兩個人炒架時, 雙方既智商係等同一個8 yrs既小朋友, 係咩說話都廣得出而不顧後果,你姑仔用粗口閙你係佢唔啱, 都係你當住你99面前閙你姑仔冇家教更架唔啱, 你地兩個都唔識尊重人, ...

多謝你意見, 我明白. 但係以家一想起就哭, 我都好驚, 唔知做乜, 可能仍然介懷, 希望再過一輪我會想通啦.

Thank you

伯爵府

原文章由 wmpl 於 08-11-14 19:32 發表

我估計你有少少產後抑鬱,,所以個情緒先咁難控制得到,,哩啲嘢,,同男人講佢哋好少真係會明,,不如同你老公一齊去見吓健康院嘅姑娘,睇吓可唔可以幫到你?!專業人仕嘅意見,我諗你老公會比較信服,,亦都係一般人嘅想法,,都唔會再成日提住叫你去見佢個妹啲嘢嘅!!

多謝你明白, 可能我之前無講得咁清楚, 所以令大家產生誤會, 真係唔好意思. 不過, 唸深一層, 我知自己都有唔0岩, 希望遲d好d可以放底成見啦.

反而, 之前我有叫老公同我去睇醫生, 不過, 佢好忙, 拖拖下又好似無乜野咁, 所以無去到.

點都好, 真係多謝大家.

伯爵府

原文章由 BBqueenie 於 08-11-15 10:26 發表

不過我想知樓主有無去睇醫生呀?? 你精神壓力大到想死要去睇醫生呀..唔係好影響你同 BB 呀....小心身體呀...我諗你需要去睇心理醫生

我有想過睇嫁, 不過, 老公唔得閒, 之後我同d friend講, 佢地話個個人生完都會有d, 話好正常. 佢地又俾我呻下, 跟住又好似無乜事咁, 以家番番工有同事同我出街下, 又安慰我, 個人開心番d.

不過, 我遲d都想睇下, 希望幫助到.

伯爵府

原文章由 yucopooh 於 08-11-15 11:01 發表
"連留下報紙檔都上黎睇, 我實在真係休息唔到, 真係有一日沖出去想死,"
甘你99又真係勁煩wo~樓下賣報紙都關事??

真係幾煩嫁, 不過, 我知道佢開心, 所以咩人都叫黎睇BB, 所以至無出聲, 不過就收收埋埋, 一次個發晒出黎, 就出事law.

伯爵府

原文章由 mkt 於 08-11-15 11:38 發表
樓主宜家快快手手做咗同姑仔場大戲咪算囉,又無人話做戲要用真心,話之你憎你姑仔憎到死,都搬咗出去啦,以後除咗過時過節都唔洗見到佢,見到佢都唔一定要同佢講嘢,SAY HI SAY BYE咪算囉。過幾年可能你姑仔有自己家庭,咁就可以更少聯絡啦。就算佢嫁唔出,過多幾廿年你99...(大吉利是,但總有呢一日),到時你同姑仔可能十年都見唔到一次,仲有乜嘢好嬲?

你講得0岩, 我唸住奶奶再親口同我講個時, 我會應承佢, 等大家好黎好去, 多謝你意見.

伯爵府

原文章由 小妮子 於 08-11-15 14:36 發表
我o係其他版見樓主又講自己99點衰點煩,係呢度又講99點撐自己唔幫自己個女......

好喇,到依家,樓主又話自己99係佢坐月時又呢又路,跟住又暗示自己有產後抑鬱(又話要生又死,都唔諗下自己o既BB),我自己都係生完BB冇耐,都好明白樓主既情況,不過你99都係開心,想同人分享下,而你依家又講到你99咁差咁,你係咪對個個人都唔鍾意架,定係你淨係鍾意你自己一個人呢?

因為個個始終唔係自己阿媽, 實有野唔滿意嫁啦, 所以我有時又覺得佢好煩, 有時佢係其他地方又好好喎, 我所以有時話奶奶啫, 希望你明啦.

[ 本文章最後由 leopak 於 08-11-15 14:59 編輯 ]

伯爵府

原文章由 BBqueenie 於 08-11-15 15:09 發表

呢d野唔遲得架...要快呀...如果唔係會好影響你身邊好多人..
我驚遲d 係你屋企人睇,,,唔係你睇呀...
好多野要快.....早d 去睇啦...唔係一定要人陪...睇心理醫生最好係一個人去睇...唔好有人陪.... ...

下, 點解唔好有人陪, 我唸住等老公聽下, 有多個人知好d麻.

首頁

尾頁

跳至