想生BB

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-22 11:42

明白

排政府醫院可以用預約通app,不用親身去門診。
但健康院可能要另外打電話約,睇下你係約邊間醫院,間間做法未必一樣,有d唔駛另約健康院,有d要先約健康院。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-22 15:31
明白
健康院?我以為生完先去健康院

產後檢查在6星期返健康院,而一般產前檢查會安排在健康院做(除左唐氏篩查在醫院做,要超聲波度頸皮),但一旦發現孕婦有特別情況,例如妊娠糖尿就要轉介返政府醫院做產檢,因為醫院有營養師和糖尿科護士,醫生也可因應情況開超聲波睇下胎兒,但健康院沒有超聲波。
雖然政府醫院有超聲波,但除左唐氏綜合症篩查外,醫生多數唔會開超聲波,都係會叫你搵私家照閃閃和結構(高危case有機會free結構,但好後期先知有無,最好11至12w搵定私家結構,唔照也可隨時cancel),所以多數人都會政府同私家都book產檢。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-22 15:31
明白
健康院?我以為生完先去健康院

提提你,政府醫院要跟住址證明排,唔係你鍾意邊間都得,除非係公務員或其配偶就好似唔限。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-22 16:01

不過我同事佢地住將軍澳,去年老婆生揀左柴灣東區醫院生
話其實有得揀醫院喎

可能咁啱東區醫院無限制住址,但威院一定無得咁,寫明只服務新界東住址證明人士。
我印象中,QE和廣華也有限制。
所以並不是你同事所講可以揀。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-22 16:01

不過我同事佢地住將軍澳,去年老婆生揀左柴灣東區醫院生
話其實有得揀醫院喎

我頭先search過東區婦產科真係無要求一定要住附近地區,而且有舊post也有住將軍澳的媽媽話在東區生BB,但無被要求提供住址證明,就咁填返佢外家在東區的住址就可以。
我諗可能真係東區唔理人住邊掛……

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-22 16:47

明白

唔好做不利胎兒發展的事情,例如接觸化學野、電流(美容院做機果d可能會有)、聽講BB怕熱,唔好浸溫泉/ 將個肚靠近煮食中的爐頭等等……
要注意飲食,唔食得生野和容易有李斯特菌的食物,我當時仲參考中醫這張list。
因為我未試過在私家醫院生,所以都唔太清楚程序,不過我聽朋友講話醫院床位就唔駛咁早book,至於醫生應該盡量搵返幫你接生那位一直跟產檢比較好,但真係唔太清楚醫生點接期。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-22 16:47

明白

如果要請陪月要而家開始搵,多數口碑好的好快被hold。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-22 17:03
明白
謝謝你

我有左第一胎果陣,我原本都有煮下餸,但我老公個舊同學(已生2個的媽媽)叫佢唔好畀我煮野,話個肚向住個爐唔好喎(佢提及過熱力關係),之後我就無煮過餸了。
不過如果真係要煮就盡量一開爐就遠離熱力囉。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-22 17:06
要咁早搵定
一般邊度搵?

係呀,有些媽媽生第二胎會搵返之前個陪月,有d喜歡一開始hold期2個月,咁變左你剛剛驗到都有可能搵唔到心水陪月。
我第一胎果陣本來搵陪月公司介紹,但唔知係咪遲左搵,佢喺我3至4個月時先覆我無人安排到畀我了,有幾位朋友介紹左陪月畀我就逐一打去問,結果得一個當時比較新手的陪月姨姨有期,我同佢見面後覺得幾舒服就簽左佢2個月(新手媽媽怕自己處理唔到),跟住我有第二胎都係搵返佢。
我請海外印傭由姐姐接受份工至佢到我家差不多4個月(我仲催過agent話陪月就快走,希望姐姐可以早少少來)。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-22 17:39
好詳盡
感激

4個月即係16週左右,即係大約你32至36週工人會到,到時僱主要去接佢返屋企,又要教下佢野。
我果陣生完佢先到,陪月未走,我自己坐完月去接佢嘅。
睇下你想幾時教佢。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-23 10:38

我本身諗住政府生因為平,不過我老公話:你真係想政府 ...

母胎學醫生幫人照結構會專業d,我搵左謝喜兒,而家應該2000元照結構,11w半就打去book,而家d人話佢要做完唐篩先畀book,而且好快full(可能平),但佢唔做普通產檢,產檢我都係搵普通婦產科醫生。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-23 13:27

我都唔係好知啲價錢,其實一般產檢又係幾多錢呢?

我搵黃建新(佐敦)就$500一次,照2D超聲波,佢有時會開3D睇下見唔見到BB,算平,佢報過照4D收$900,不過唔好預照得好清楚。佢無得照結構,但T21就有。我果陣做Nifty(舊版)喺龔羽一度照,因為果陣係最平$2800,全包。而家d Nifty Pro去到$4400-4500。
聽人講銅鑼灣聖保祿醫院產檢$4XX,仲平,不過我住新界費事過去。
有d醫生部機清d,收費相對都貴d,$8XX去到過千蚊一次。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-23 15:23
T21 & Nifty 聽過
其實兩者分別出來大唔大?

早前有JM share過這幅圖(T21驗得多d野果幅圖),佢話係比較updated。
第二幅係我好耐之前喺BK搵到,其實我都無好仔細睇,你可以比較下。
有JM睇某某婦產科醫生講過T21的數據有認證,Nifty卻沒有,佢診所得T21,唔知會唔會係賣花讚花香。
一般去邊度的產檢都係黑白(2D),3D(黃黃地色)只係畀父母滿足下好奇心睇下未來的仔女係咩樣。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-26 08:37
我想問呢一刻我未約產檢,咁請問呢段時間淨係食葉酸同埋孕婦鈣夠唔夠?
藻油DHA其實係幾時開始食㗎?因為 ...

初期我只食葉酸,食到第12週完就可以停,第13週轉食Materna(健康院見我鐵質低左1度,醫生見我第二胎無食Materna就免費開左部分畀我,之後去威院亦得到醫生免費開到我生。我第一胎係一路自己買,唔知係咪一早有補充,無缺鐵問題,醫生都唔會開,就係咁自己一直喺出面買,食到生)
DHA…… 我第一胎完全無食,果陣唔興。
第二胎都無特別規定食DHA,我覺得好貴,有FREE SAMPLE或優惠價買就食,食完又無再買。
都唔知係咪真係有好處,但我第一胎未夠37週就穿水(果陣有返工壓力,算輕微早產),第二胎(無再返工)陀到39W1先陣痛。
洪永城賣廣告果隻DHA聲稱可預防早期早產,唔知係咪有關。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-26 10:18
葉酸食幾多?
我未懷孕前,婦科醫生開話你食定,但個度成1000mcg
我就一直食緊直到家下 (之前有時忘記左就 ...

我食GNC 400mcg每日一粒,食多左好似話會排返出嚟,但而家又話會影響胎兒有自閉症風險。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-26 10:53
過多會影響胎兒?
個陣是婦科醫生俾

但唔食都會增加胎兒脊柱裂風險,所以你個醫生叫你份量減半。

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-26 11:01
剛見到⋯
可能是準備懷孕 所以醫生建議我食1000mcg吧

我第一胎果陣,每日食2粒400mcg,根據你張紙400-800mcg都唔算過量吧!

首頁

尾頁

跳至