自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

依啲經歷相信好多人細個都試過
其實發生咁嘅事,唔開心點都會有
可以提議佢主動識吓其他朋友。
再唔係提議佢,學校裡面,可以自己睇吓書,做吓功課,善用時間都得啫。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

同埋提佢,要明白錯嘅事唔可以做,幾咁朋友都係咁話。
可以反問佢:你又會唔會想自己嘅朋友做壞事呢?
真正嘅朋友又點會要你做壞事?

其實我覺得可以報吓手工班畫畫班比佢識吓其他朋友。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

回覆 加菲貓3 的帖子

香港哋係咁,其實好多人都心哋好,樂於助人,但唔知點解啲同人做朋友,特別多是非。

男爵府

回覆 TWINSTARSBB 的帖子

佢嗰班係好多人咁,定純粹某幾個咁?

我哋以前讀書,幾乎每班總有幾個咁嘅人。

男爵府

回覆 加菲貓3 的帖子

所以對住某啲人,真係唔係好敢比對方知自己有咩好事發生。

男爵府

回覆 加菲貓3 的帖子

有啲人直頭唔係話你曬命
係直接搵嘢挑剔/留難,真係有咁嘅人。未遇過嘅人未必明我講乜。

男爵府

佢平時有咩嗜好,
例如畫畫/摺紙之類?
再唔係帶佢去圖書館,培養閱讀興趣。
佢學校休息時間,有小小嗜好玩吓,就唔會點理。

細個都眼見過好多過來人,未必一時抽到身。
但大啲就會明白嗰時曾經有幾傻。

男爵府

回覆 mrs雨過天晴 的帖子

其實又係真啊!
但朝見口,晏晝又要對面。
好多時候,又要咩分組,PROJECT/PE堂嗰啲。
其實有時諗,依啲分組真係唔搞好過。眼見過唔少人,無人一組,真係會喊。

男爵府

可以自己落學校圖書館囉
再唔係,去隔離班睇吓有無人傾吓計。
估唔到家吓小學,啲人際已經咁複雜。

男爵府

又係啊。反正成長路上,都有機會遇到唔同嘅新朋友,性格都各不一樣。我哋大人都係咁啦。

佢都係覺得好似唔受重視啫。

反正都就嚟升班,可以話去到新一年會有新朋友㗎啦。

衰啲講,可能位同學仔就係睇準佢依樣嘢,所以特登咁做。見過唔少。

首頁

尾頁

跳至