自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

24號師奶 發表於 19-5-29 23:38
我想問各位有冇試過in學校行政主任呢個職位?由於係新位,之前冇人試過in,所以想問下各位今年in過你地學校問 ...

真心間間學校要求唔同,無一定標準

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

biloveu 發表於 19-5-30 00:43
知否薪酬水平如何?

其實上網查就有資料。。。基本上三萬幾起薪點

珍珠宮

MM2H 發表於 19-5-30 08:30
真係bk文員三萬價。。。
起薪點三萬幾,學校行政主任都算教育界,大學學位要求,但咁擔心用英文面談 :q ...

你可以當係請一個唔駛教書既老師,不過福利無老師咁多。

其實呢個位有好多野做架,
當然正式工作內容好睇學校比乜你做,
但因為佢講明係為減輕教師非教學既工作而設,
所以估計可能係報價、攪活動(特別係人手安排、活動機構聯絡協調之類)、學校文書工作(除左平時個D之外可能仲會外加例如 banner 、書刊製作,唔係自己整都應該要搵人攪),工程跟進進度之類,當然其他校長之下,書記之上既行政工作都可能要做,
總之應該會係一個超級大打雜。

(你可以想像一個教師平時要做多幾多同教書無關既工作)

珍珠宮

mandy952 發表於 19-5-30 13:41

大打雜一個,除非國際學校,否則好少用英語

用英文 in 未必會,但工作上一定會接觸英文,
有好多 funding 或文件都用英文攪架,
如果學校要呢個位做呢D,
就一定要英文有番咁上下

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 19-5-31 09:22
可以話係一個高層次d的教學助理?
我多年前做過教學助理,多嘢做到
同d老師其實一樣擁有 ...

都可以咁講,
教學助理既野可以比你做,
但一D唔可以比教學助理做既行政野都可以比佢做(例如管工友個D都可以比佢做),
所以係睇下間學校比幾多野你做架咋,
做既野可以係校長以下,工友以上啦XD

首頁

尾頁

跳至