親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwokming78 發表於 18-12-4 21:06
本人12月11至15帶媽媽嘉義及台南遊,會撘去台南机埸再轉台鐵去嘉義玩兩日,之後先再返回台南玩兩日,但剛發 ...

台南嘉義,坐高鐵其實唔駛 20 分鐘到啦

http://www.thsrc.com.tw/index.html

台鐵班次可以去官網查,
佢有曬班次、所需時間、車資等資料,好方便

http://twtraffic.tra.gov.tw/twrail/TW_Quicksearch.aspx

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwokming78 發表於 18-12-4 23:47
請問自強號班次多嗎?我1350到台南机場未知道可否搭到?
可以睇我比你既台鐵官網 link,
自強去到晚上九點都仲有車,
但就算唔係自強,區間車都係一個鐘多少少就到嘉義,
自駕都係個幾鐘就到,
你係邊到睇到要兩三個鐘?

珍珠宮

vunona 發表於 18-12-5 10:08
由飛機 Landing、入境、行李清關、搭車去火車站、買票等車、車程、途中去廁所便便 ...

加加埋埋, 真係要兩 ...

如果連入境過關都計的話,
咁兩三個鐘算少了

珍珠宮

12312 發表於 18-12-5 10:04
如果由機場全程巴士加火車要3小時
但樓主係話「台南坐鐵路去嘉義要兩三小時才到」
似乎唔包其他交通耶?

珍珠宮

vunona 發表於 18-12-5 10:42
講得誇張的, 咁先至有人睇唔過眼、出手幫拖嘛.

珍珠宮

kwokming78 發表於 18-12-5 23:31
這樣的話是否這版面全部都是台南 去嘉義的班次 嗎?
如果你係選由台南去嘉義的話,
咁出黎既結果就全部都岩你用架啦

首頁

尾頁

跳至