自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

寵壞了 發表於 21-10-19 11:29
郁d發脾氣、駁嘴 - 佢係屋企咁做大人會就範?佢會得到想要的嘢?

想要既野佢有時會喊,但我地都要佢做到 ...

佢點駁嘴?返學成日傾計?
佢係識曬所有野而傾計定係唔識而去傾計?

有無做過評估?會唔會係ADHD?

大宅

寵壞了 發表於 21-10-19 11:31
今日另一老師打來投訴,只係講下佢在學校點樣,聽完老師講我完全不敢想信佢夠擔甘同老師講野,但佢有時在 ...

你地兩公婆平時點教?
教法會唔會一時一樣?即係你唔比 你老公又話比啦 你又唔比 反反覆覆咁?
如果有可以考慮下佢有機會係ODD 對立反抗症

表現都係易嬲 情緒不穩 好爭辯 有報復心
好似話如果有4-6個月係咁 小朋友就要去睇一睇醫生評估左先

大宅

我有朋友仔就係有呢類問題佢會好激
有懷疑佢係自閉 ADHD 搵左醫生睇
醫生話小朋友係ODD 因管教引起
要由家長做起 家長亦借呢個機會訢苦喊左好耐 成個心舒服曬
而家全家已改變 小朋友好開心 係懶少少

大宅

vivibabyvivi 發表於 21-10-19 11:41
又唔係BB, 唔好講‘叻叻’啦

讚佢要用番d 實在野去讚
例如佢做功課時觀察力夠 有思考過至落筆 你好細心呀

食飯時食得好干淨 讚佢好識安排自己生活
起身返學無扭計 讚佢換好曬衫褲準備好

進步係好空泛 小朋友唔知點至叫進步 唯有媽媽日日彩虹屁咁讚佢

大宅

寵壞了 發表於 21-10-19 11:44
老師問動人點解,佢即刻舉手,老師叫佢答,佢大大聲話:即係郁你,打人囉,成班同學仔在笑,佢個樣仲好得 ...

咁照字面解又真係無錯 我又唔覺得係駁嘴
我細個返學 老師問咩係一言九鼎 我都舉手答老師即係一句野頂心肺頂你9次!
同埋老師問點解 佢又真係答問題
轉頭你地話佢駁咀 唔專重老師 咁佢好傷心姐
再講 佢副咀臉表情係點 老師形容 你又不在現場 係咪真?
呢件事我反而覺得老師唔識轉彎 小三貪玩有d大膽起身係好正常 咁可以直接同小朋友講直接字面解你太天真啦 唔係郁人再估過!

大宅

我唔覺得你女教唔到 佢只係想要人關心 唱下反調 可能學校唔一定岩小朋友 或者某一級老師性格唔岩佢 有d 執到好緊咩都認真mode 就你呢個女性格一擺落去咪火星撞地球
而好多小朋友係好睇自己鐘唔鐘意老師 佢鐘意就聽書上堂好好 唔鐘意就駁咀發夢
唔一定係咩都係你個女錯 有時可能真係只係同老師性格不合

大宅

小談心 發表於 21-10-20 06:22
唔知而加仲有冇,以前聽過家長講,送佢入軍訓camp捱下,回來就乖。我聽說入面3日2夜,捱苦架,好嚴格,被要 ...

唔一定 佢呢種性格可能會嬲屋企人掉低佢 會覺得屋企人放棄佢
通常細個唔係屋企人仆心仆命湊姐姐湊大多數咁諗
到阿媽一湊番就發現唔聽教 失控

大宅

寵壞了 發表於 21-10-20 08:15
我求其寫個例子,佢講大話功課自己打交叉話老師唔駛佢地做,返到學校老師問佢點解打交叉,佢話唔係佢打交 ...

佢真係非常似ODD
同埋慣左咩錯都人地錯 佢無錯 你屋企有無呢類人呢?講野大聲 有佢講無人講
或者姐姐性格係你一問佢野 佢就答你另一樣或者佢無做過呢?

大宅

luckybaby2011 發表於 21-10-20 11:28
請問係又可以點教呢?小兒成日搞對抗

去搵專業醫生同治療師幫手

首頁

尾頁

跳至