自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

carmenleung 發表於 19-6-13 23:02
仲有,老師只有紅白二事的事假,絕無其他原因的事假。如果你有子女,你有可能無得出席子女從幼稚園開始所有 ...

所有野都睇校情,人道既會比你請事假(eg.仔女畢業禮)

大宅

andre_mama 發表於 19-6-14 00:04
淨睇錢,做唔過,你以為好多假,實際星期六日都要做野,長假帶隊屬小事。朝7晚10

實缺位競爭大,除左實力 ...

我做依行真心覺得幾多假 亦好enjoy,計埋都6,70日,人地番工時有得放假真係幾爽。至於帶隊,其實好多時都成team咁去,當係同學生建立關係既一個旅程,咁睇會覺得值得既。

感恩入到間工作量合理同人事問題唔多既學校,一年只需番幾次星期六,平日最遲6點閃人。

大宅

Angel_Rose 發表於 19-6-15 09:53
大學畢業後做過幾年中學老師,殺校之後我就無做了,咁我其實都算好彩嘅,因為我遇到嘅校長比市面上嘅好出多多 ...

學生唔鬧得係傳聞,做錯既一定罵,唔係點改過?我教既小學,家校合作做得非常好,大多家長都配合老師

大宅

1mocha 發表於 19-6-15 14:31
現在不少人玻璃心。 罵佢二句,佢去跳樓你就做千古罪人。
唔好話老師,現在父母都難做。
...

有d小朋友有情緒問題我地會特別注意,罵時都會放輕力度,如去到跳樓case既小朋友,我相信咁多年老師都會留意到佢地既情緒,釀成慘劇係意外。若果因擔心佢地跳樓而唔予以改正,學校既功能會消失。

大宅

jellyfish1989 發表於 19-6-15 15:21
有咩工唔辛苦!但想想頂薪有六萬幾,升職有八萬幾,校長過10萬。咩辛苦都值。況且有咩工会人工高冇壓力唔辛 ...

依個真,我做老師都覺得d人過度渲染老師既壓力。拎得依個人工有咩工係唔辛苦?其他專業如會計,醫生辛苦多多聲啦,更何況我地假期比一般人多,我真係成日諗其他同行仲想點?咁都唔滿意?

978212    發表於 19-6-16 18:05

大宅

cnicky 發表於 19-6-15 17:56
真係一間間,有d同事真係試過一至日都要工作,比赛或有活動。我自己基本都朝八晚七,放工有時都仲要做。宜 ...

有冇諗過轉工?考試後應該開始得閒

大宅

cnicky 發表於 19-6-15 18:51
有啊!但今年好似好少小學post, 試後有workshop ar,開會啊,試後活動準備等等,得閑左,但唔會叫得閑 :sigh ...

今年小學係少左post,黎緊會少左學生,你做左幾耐,有冇比較過唔同學校?如間學校出名chur真係趁依幾年轉,遲下更加難

大宅

callmebabe 發表於 19-6-16 02:41
依家新入職中小學大概幾錢

9月起33800起薪

大宅

callmebabe 發表於 19-6-16 08:34
中小學劃一嗎?係咪官/津校嘅價呢?

係,直資,私校冇perm位會再高幾千

首頁

尾頁

跳至