1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢都無發唔到,例如橙橙,水水等,佢應該是有語言發展遲緩問題,我諗住2歲時到健康院問下姑娘,另一方面都搵緊坊間既機構,想問下有冇過來人,可以話我知小朋友幾時先可以追返同齡進度?因為真係好擔心

大宅

Maychu820 發表於 19-8-9 01:33
你有十幾個好我個囡好多,我囡23m,識既疊字一隻手數得哂,都係等黎緊去健康院問吓情況點。轉介政府醫生和 ...

我都真好擔心,我睇過私人機構真係好貴,但如果兩歲情況都冇改善,我諗都要去做下評估

大宅

CCHINGC 發表於 19-8-9 11:40
回覆 holly0519 的帖子

平日主要邊個湊?有無上親子班或者playgroup?

平時婆婆湊,黎緊兩歲會返n班

大宅

Keephopes 發表於 19-8-10 12:27

同你小朋友情況差不多,都係23m,有大部分音都發唔到,你小朋友其他發展正常嗎?如 ...

其他發展是可以,唔太中意咬食物,唔知關唔關事,另外脾氣十分大,得唔到想要既嘢會大喊,所以我想知佢會唔會有其他問題

大宅

Keephopes 發表於 19-8-10 12:43

我仔都係,脾氣唔好,得唔到想要嘅野就尖叫/打人/拍枱.... ...

所以就黎返n班,我都好擔心佢會點,所以都想盡快睇下佢有咩問題

大宅

Keephopes 發表於 19-8-10 12:51

我都有報,7月上左summer course,老師都話覺得佢說話較少,諗住都同佢做協康assess ...

我囡每當要坐定定,就唔肯,會發脾氣,我都唔知點算,聽聞協康都排好耐

大宅

Keephopes 發表於 19-8-10 12:56

咁有冇邊間機構係較好又唔駛排咁耐?

我都唔清楚,所以上黎問下睇下有冇人知,好苦惱

大宅

holly0519 發表於 19-8-9 00:49
本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢 ...

今日兩歲返健康院覆診,同姑娘講小朋友只識講10幾個單音節字左右,認圖片都有6個以上,我就要求排評估,但姑娘話不如等2.歲半時再睇情況,但我表示好擔心,佢先肯俾我囡下個月見醫生,佢話見完醫生都未必排到評估,咩而家健康院d標準咁低既咩?

大宅

kching118 發表於 19-9-17 01:06
我個仔又係岩岩2歲去健康院,淨係識講十幾個疊字,都話正常冇問題,要2歲半再返健康院,咁其實係唔係要出 ...

我諗住睇醫生時,希望醫生安排到排言語治療,如果排唔到,就真係要去私人評估了,拖到兩歲半先見醫生,我覺得太遲了,都唔明點解健康院既標準咁低

首頁

尾頁

跳至