跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

同你一樣, 上一胎係開刀, 今胎都應該會係.
我都煩緊, 究竟早幾多日, 我edd 係13/2-17/2
4/2 就係年初一
都唔知到時揀邊日好, 虎年定兔年
叔仔又係3月2 or 3 日結婚, 又唔知自己坐完月未
好煩呀
原帖由 1103mama 於 10-7-20 15:50 發表
我上一胎係開刀,我相信我今次都會,但現在正煩要book早多少,因我係22/2...

珍珠宮

唔係like, 只係我無膽, 無勇氣去try natural delivery....好怕個種unexpected 的痛楚
原帖由 muffinlemon 於 10-7-20 20:29 發表
may I ask why you would like to have C-section instead of natural delivery?

珍珠宮

應該係, 留意下同期d 朋友既bb, 開刀的話氣管係弱d
不過又5係一定, 因為又有人開刀 係 好壯健
順產的又5一定係好健康
相信2者都無肯定, 總之馱時睇住飲食 (真係唔好飲咁多凍野-對氣管麻麻 及 濕毒野 - 易濕疹)
原帖由 miyokiwai 於 10-7-21 13:37 發表
其實對阿B來說, 係咪順産好過開刀呢?
我都好怕痛.... 如果順産同開刀對阿B 係無分別既話, 我諗我都會開刀. 但如果有分別既話就要再諗諗啦!

珍珠宮

對, 當初都係我考慮之一
原帖由 qqbabe 於 10-7-21 13:54 發表
順產既危險多數影響bb, 開刀既危險就影響媽咪.

珍珠宮

wakaka.....對對, 呢個都係當初我考慮之一, 因我自己頭型唔靚, 唔想阿囡都係咁 haha...
原帖由 parpadelle 於 10-7-21 14:09 發表
順產另一問題係醫生有可能要用鉗...會影響BB頭形...

注意有些C+醫院擇日和假期都會收附加費, 最重要係check下你個醫生會不會放新年假!

珍珠宮

所以我都成日讚順產既朋友及同事, 佢地好叻, 好勇敢.
原帖由 晴朗家家 於 10-7-21 13:01 發表

所以, 我成日覺得正常健康的女人, 唔應該下下因為話怕痛 ...

珍珠宮

new point, great, 又知多樣野
以往都係聽話對肺部及氣管會好d (經產道)
原帖由 Nacby 於 10-7-21 14:55 發表
以前讀child care o既時候讀過, 如果順產的話, bb會經產道出世, 出世o個時, bb會吸收到一種由產道提供的抗體的. 對於bb的身體同抵抗力係會好o的的.

珍珠宮

不用謝.
我打算st paul, 未book. 我睇羅趙豐醫生, 佢都有係養和掛牌. 佢好好架, 我屋企4個姊妹都係搵佢接生. 佢好細心.
原帖由 muffinlemon 於 10-7-22 09:15 發表
Thanks CarMan! I have already booked Sanatorium Hospital too. Which doctor do you see? I am seeing Dr. Katherine O' Hoy. She is awesome.

珍珠宮

第2日就要你try 落床, 當你落到床, 就係自由活動架喇. 當然要忍下個傷口痛啦
原帖由 腰果 於 10-7-21 17:10 發表
嘩......

開刀後幾時落得床 or 可以"自由活動"?

珍珠宮

係落床個下最痛囉, 之後都ok既
上次我全身麻醉
今次會考慮半身.
原帖由 1103mama 於 10-7-23 13:02 發表
其實諗番上次開刀後,都有點怕,都幾痛....

珍珠宮

唔係呀, 我係 st paul 生, 佢地general ward 都係3個人,係房其實唔太嘈, 不過始終during the day 房門都係開的, 多人探病都係噪d.
原帖由 muffinlemon 於 10-7-25 13:04 發表
Hi CarMan,

Was your last delivery at Sanatorium Hospital? Were you staying at the general ward or private ward? if general, was it noisy at all since there were six moms staying in the same room? I ...

首頁

尾頁

跳至