1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Chingwai825 發表於 19-1-13 17:50
我仔岩岩一歲,佢由細到大,都係一個超級大喊十,咩都喊一餐,係又喊唔係又喊,仲要勁長氣,勁大聲,唔哄番 ...

唔好同人比,細心留意小朋友對邊樣有興趣,會唔會留意大人既動作,會既佢即係想學習啦,可以慢慢一步步教。飲水可以用Avent學習杯,唔用飲管果隻有Valve,要啜先會出水。有飲管果隻都有Valve,可以訓練吸力,我個仔好短時間就可以開始用杯飲,佢仲要學大人用水樽飲水。食嘢方面,既然出咗牙,可以開始俾佢啲硬少少佢咬,訓練牙力同條脷活動能力(啲牙仔都幾硬既。。。) 。大人食飯就最好放埋小朋友一齊上檯,等佢望得多就想試。

我個仔1歲左右,佢要抱時我哋會叫佢講抱,咁好快開始學講。佢唔謂放手自己行,發現佢想拎支奶,跟住就掛住拎奶就放咗手,然後第三日開始自己通屋走啦。

大宅

回覆樓主:

另外玩玩具,可以唔駛較佢點玩,等佢自己去摸索,男孩子要自己摸索學習先成長既。如果佢發脾氣擲玩具,其實代表佢心急想學,你可以試吓拆開簡單既程序,一步一步俾佢試。

大宅

Chingwai825 發表於 19-1-15 02:52
回覆 kissapplegirl 的帖子

同度人既鼓勵都係好重要,多謝你,我有買R字頭個個杯呀,不過佢多數都係啖幾下 ...

我個仔果陣有一輪都係咁,俾隻大人杯裝少少水(大約一啖) 俾佢,然後自己係佢面前飲完,跟住叫佢自又跟住飲,佢飲到又好開心。

首頁

尾頁

跳至