自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我二月時被hack電話, 主要個google account被hack, 電話內所有apps都無一幸免,乜資料/相被人在雲端偷走晒, 部電話自己曉郁,密碼改唔到,或被改晒

最尾所有野要放棄, 電話, 電話no, 所有email account, 所有SNS account

仲有所有credit card 要cut晒, 戶口要cancel再開過, 護照都要再攞過

同一部電話,九萬幾樣野起入面, 驗証碼又同一部電話收, 有幾安全自己諗

oni2    發表於 19-6-6 08:50
pansy888hk    發表於 19-6-5 20:29
Ryanma    發表於 19-6-5 15:20

水晶宮

木土土 發表於 19-6-5 14:22
無去電訊公司報失Mobile?其實可以重新拎Sim 卡,再restore部電話做出廠setting !

iPhone有樣好,可以se ...

我部電話起我手, 冇報失,只去報警,但唔受理,只幫我備案

連whatsapp都被hack, 基本上成部電話所有野我都控制唔到, 所以電話no都唔要得

我賴野主要原因就係中毒後reset原廠設定,一裝番彈晒所有驗證碼出來,全部比人攞晒,我插電腦dl番啲野,連部電腦都中埋毒,連部電腦入面所有野都比人偷晒

水晶宮

木土土 發表於 19-6-5 14:22
無去電訊公司報失Mobile?其實可以重新拎Sim 卡,再restore部電話做出廠setting !

iPhone有樣好,可以se ...

我就係好似被lost my phone hack我部手機, 因為我見過彈我位置幅圖出來,變咗我部機被人控制住,我自己用唔到

水晶宮

961123 發表於 19-6-5 14:44
回覆 miffyumiffy 的帖子

手機型號係咪好舊? 冇成日更新所以被hack?

用咗年幾

有更新OS

水晶宮

木土土 發表於 19-6-5 15:00
你部係iPhone ?

Sony

水晶宮

木土土 發表於 19-6-5 14:58

電話在你手,其實你可以去電訊公司報失,重拎sim 卡,咁原本 ...

我一出事8去電訊公司求助,佢就幫我停了原本個no, 幫我轉新no,舊no一停,所有電話,短訊都收發唔到

我用新電話no, 新sim card, 新電話去電腦度dl番幾個月前backup啲野, 再中毒, 今次仲杰,經屋企個router攻入埋我仔部電話 (佢連了wifi),一齊中毒

冇經驗攪到一鑊粥

於是兩部電話又報銷埋, 我部新電話用了3日咋,我又再轉電話no轉sim card再買新電話, 剩係去幾間銀行改電話no,email都去了幾勻,煩到嘔

pansy888hk    發表於 19-6-5 20:31

水晶宮

SAMLAU 發表於 19-6-5 15:12
我之前facebook畀人入侵, 冇咗個email, 搞咗好耐都攞唔返, 最後同黑客攬炒, 但我冇咗13年嘅facebook, ...

一樣,我第一個account被hack就係fb, 跟住到google account,跟住我好正常程序改password, 一改比收晒驗證碼

水晶宮

SAMLAU 發表於 19-6-5 15:10
請問你google account點樣會被hack

收到email話有人登入

我改密碼,彈驗證碼出黎,咁就慘,個account即被hack,我想改密碼,會跳去一版唔知乜乜cookie, 跟住我被個google account啲野被backup去google雲端copy走

水晶宮

木土土 發表於 19-6-5 15:26
唔明點解護照都要再攞過?

屋企電腦,亦無裝anti-virus?

我個google account用了好多年, 我部電話相薄咩都有,身份証,稅單,護照,我影低護照copy, 去旅行驚唔見護照時用黎報失,好多野唔會印出黎,咩都用電話影咋

同埋我好多apps買機票之類,都有入護照no, 身份証唔可以轉no, 換護照有新no

水晶宮

木土土 發表於 19-6-5 15:26
唔明點解護照都要再攞過?

屋企電腦,亦無裝anti-virus?

屋企裝咗免費防毒

我舊年暑假時拎過部電話去Sony整(跌落水), 我部電腦中毒後拎去洗機,佢話我部電腦果段時中毒

我插線backup過電話,所以電話同電腦都中毒,我係咁懷疑,我打去Sony佢地梗係話唔關佢地事啦

水晶宮

HoshiSora 發表於 19-6-5 15:42
係咪嗰啲email 話你個email account 疑有人登入,要你入以下link 去處理?

我唔敢肯定我當時係咪用果條link入gmail

但我個yahoo email被hack就一定係我reset原廠設定後裝番時賴野, 我個yahoo email用黎login 幾廿個其他account,一失守total lost, 你唔好以為電話apps先有事,我用電話上過嘅網例如next, 只要有record,佢都攻入埋,真正痴膠花,好在我即時cut晒credit card,冇任何損失算不幸中之大幸

水晶宮

happymama2009 發表於 19-6-5 17:26
如果我唔set up email account 入手機Mail 個app, 用Safari上網站版嘅email 係咪就唔會比佢哋hack ...

我真係唔知

我依家新電話,新no, 新email, fb, ig, twitter咩都係新account, 我所有驗證碼都會用另一個no收,我買咗張儲值卡裝咗落另一部電話, 只用黎收sms, 不會好以前咁all in one

我依家冇晒事了

水晶宮

mini122 發表於 19-6-5 18:19
咁當時你收倒email如果你唔理佢,冇改到密碼,係咪就可以避過被hack呢?

我都唔知

就係對呢啲野唔熟悉又未遇過先做錯晒,由小鑊收變大大鑊

水晶宮

Alex123 發表於 19-6-5 20:01
唔明?部電話是否被lock死了,所以不能reset全個system?
就算交比Sony也唔可以?
...

部電話好似被遙控咁

在google活動,見到好多唔係我自己用過嘅野

whstsapp有人mon, 例如我問緊IT朋友應點做, 我朋友叫我打比佢,就即時彈出允唔允許mic權限

仲有電訊公司record日日收發好多短訊收我錢,但我部電話完全見唔到呢啲野

我就係reset原廠設定賴晒野,你睇番我之前回覆

唔關Sony事,關apps事, 我將我google account裝去第二部電話,情況一樣

水晶宮

Alex123 發表於 19-6-5 22:09
你可以試試把電話卡取出,wifi關掉,這樣手機是在一個完全沒法上網的狀態。就算要摇控也是沒有辦法。

這 ...

佢hack入之後,可以用我個login在雲端咩都攪晒,即係要偷已經比人偷晒,要改比人改晒,唔需要再直接用我手機,做咩都冇用

水晶宮

irisf 發表於 19-6-6 13:00
回覆 miffyumiffy 的帖子

好像現行例,如個人資料被取但無作違法事如申請信用卡,不算刑事,所以連特首信貨評 ...

係呀,網上偷野任人偷,報警都冇用

除非有財物損失先會處理

水晶宮

Viviancheung319 發表於 19-6-8 00:01
我大約5年前都比人咁hack過自己部電話
當時好慘,可能黑仔,而且電話比人hack當時都未咁多人認知
講出黎無 ...

算啦,當換過新身份,我舊電話,email, SNS account 都用了好耐,咩野都清晒, 依家最安全

水晶宮

irisf 發表於 19-6-7 15:41
有無向google反映email被入侵?

唔識呀

水晶宮

irisf 發表於 19-6-7 15:40
電訊公司有很多短訊,知道內容是什麼嗎?

我部電話完全冇野

但網上check短訊record先見到

水晶宮

agee 發表於 19-6-6 16:31
張信用卡俾人用左買app, 價錢不大, 不過危險, cut左卡, 唔知佢地有咩方法, 我平時有網購
...

我依家不敢用電話網購

更加唔會用任何電話銀行app

首頁

尾頁

跳至