懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

cathychow1111 發表於 18-7-11 15:53
胃藥轉介邊個醫生,有冇利益輸送,我都想你講清楚。

保險方面等個媽媽自己講,佢 BK 都出過 post

大家好我係其中一位苦主,我之前主要係針對CC 保險問題而開post

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21639409

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21639834

之後有媽媽聯絡我,原來苦主有咁多。
之後,我估唔到CC會喺自己網站發聲明,因為個post 冇開名。CC 出個post 內容完全唔係事實,所以我亦都係嗰個母乳谷打返我嘅feedback.

以下係我打嘅內容

6. #Claim 保險?今年4月21號,有兩位媽媽參加追奶工作室,介紹IBCLC 這個資歷時,我有提過在70多個國家,是保險機構認可支付。

<< 你係同另一個媽媽講,你有保險呀?咁我出receipt 俾你啦,可以Claim 㗎,不過可能Claim 到, 可能Claim 唔到。跟住我就同你個Staff(老公?!)講我嗰個係好大嘅plan, 仲講過我老公係做投資公司,你個staff 即刻話,咁實claim到,冇問題!我哋兩個人四隻耳聽到,你地講到咁,正常人都會覺得你哋係有claim保險嘅經驗啦?! 不過我哋冇錄音,你鍾意點講都得啦!

當時有位媽媽,聲稱自己的保險計劃是Global Plan, 在美國發出,另一位媽媽在埸聽到之後,亦嘗試去申領,當時這個媽媽還痛哭被催乳師通乳,這個經過同日參加課堂的多位媽媽可以為我作證,我沒有說她們一定可以申領成功。

<< 你個staff有講過一定得!

別墅

chichic4u 發表於 18-7-11 18:51
大家好我係其中一位苦主,我之前主要係針對CC 保險問題而開post

https://www.baby-kingdom.com ...

在未進行咨詢前,我曾書面提醒過她,收費及保險條款需要自我確認,她亦書面回覆已經作出確認,所以我才上門為她作出服務,

<<請問我簽咗乜嘢文件?我只係記得我曾經提供過我嘅個人資料,然後你幫我度乳頭size ,我冇印象有簽過咁嘅文件!不如你直接post返我簽過嘅文件,我都想睇清楚!我自問做人非常小心,簽文件我一定會睇!我宜家懷疑你蓋住文件上某啲位置俾我簽名!

按她的要求,發出收據。我沒有看過她們的保險內容,我和我的同事如何肯定她們一定可以申報?

<<你冇睇過?我仲whatsapp你!你仲有覆我! 我仲問你,你會點寫張claim,你答 I know what to do, 間接誤導我買產品!記住,係你迫我公開whatspp 對話。

如果我欺騙她們,為什麼她們公開發出貼文,讚揚我幫助她們改善埋身的成效,亦建議她們身邊朋友接受我的服務?如果我咨詢後沒有跟進,為什麼其中一個媽媽說她脫髮,我馬上分享貼文解釋當中的原因?這段期間我亦不斷支援、關心她們的日常生活,我對得住天地良心。

<<我喺Facebook話我脫髮,你答我問題我多謝你關心。但無論點你點樣關心我嘅私生活,保險問題係另一個問題,請唔好混淆視聽。(雖然我WhatsApp問你問題, 你都冇幫我解決過問題,不過我無意針著呢點,始終你做生意,收左錢係one off, 我唔會話你唔啱)

如果你們對我的服務有不滿,未取得保險否決時,為什麼你們還建議朋友接受我的咨詢?
為什麼公開讚揚我的服務?

<< 我有建議媽媽上追奶班,係因為你個六部按摩法,我係覺得有用嘅,但我亦都有提醒我嘅朋友唔好上你個one one, 因為實在係太貴,如果冇保險根本唔應該上!不過我同我朋友嘅對話內容你當然係唔知。你幫我BB埋到一邊身,我冇質疑過你,我由頭到尾都係質疑保險方面嘅問題!

別墅

https://www.baby-kingdom.com ...

當你們正式確認保險申領失敗,態度馬上作出180度改變,馬上將我的聯絡封鎖,將所有不滿轉於我身上。

<< sorry ,你實在係太過分,我冇辦法再同你展開對話,我本身都冇封鎖你,係你打電話俾我,仲叫你打手send message俾我,我先至封鎖你!

你們兩位更裝作陌路人,一唱一和,發出數條貼文,無捏我欺騙你們。

<< 請你搞清楚,我哋冇無捏你

我多次通過不同渠道主動聯絡你們,希望幫助你們分擔一點,但係不得要領。

<<如果你想用錢威脅我哋刪除嗰個POST, 請你慳返啖氣

別墅

過去我曾用律師信這商業模式去澄清不實的指控,我明白這個方法在媽媽世界上是行不通的,說之以理動之以情, 加上我尊重你們的私隱,所以沒有將你們與我的文字對話公開.

<< 定係理虧嗰個係你所以你唔公開?

香港的LC 只有幾百人, 私人執業更加寥寥可數,雖然你沒有公開我的名字,但明眼人一看,已經明白所指的是誰。

<<bk個post 你要對號入座我都冇辦法,你覺得自己咁出名的話

但請不要破壞我專業,請不要忘記你現在埋到身的原因,還有很多人需要選擇另類方案去改善問題。

<<請唔好以為香港LC得你一個,我唔搵你,都有其他LC 幫我解決到問題,要搵一個有品, 有醫德)(sorry I nearly forgot you are not a medical practitioner) 應該都唔難,宜家係你自己一手破壞自己的名聲,終有一日,眾叛親離

**最後我想講,你唔好以為你識寫長篇大論嘅文就可以代表你係無辜,你的而且確有呃我Claim 保險嘅問題,我先要作出咁樣嘅行動,你依家咁樣做令我更加嬲,我冇辦法唔公開我WhatsApp嘅對話,去證明你係有睇過我嘅保險內容同用報料俾傳媒嘅方法令我混淆視聽!一句到尾,你的而且確係講過保險係可以Claim, 但原來你係失實陳述,宜家仲要講大話,我對你非常失望!

另外你提到未進行咨詢前,你曾書面提醒過我,收費及保險條款需要自我確認,我宜家喺度公開講,我要求你將我份文件俾返我睇,我都想睇下我簽左咩!

首頁

尾頁

跳至