自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

siuying705 發表於 19-2-23 13:06
又公道講,樓主由頭都尾都冇要求新人包機票酒店喎

發覺有d人閱讀理解有問題
就會Assume人地點諗

大宅

馬爾太 發表於 19-2-23 13:29
睇完啲回覆真係笑咗。樓主男友係自己俾機票酒店架嘛!點解講到樓主靠痴攞著數咁?
我自己就試過出 ...

可能係我表達得唔好掛

其實我由頭到尾都係問
1. 主人家冇包機票酒店,人情要唔要比(有人話例牌唔洗的)
2. 要比幾多、大約咩金額(其他post有d人話海外要貴d?有d人話機票酒店已是成本,比公價便可)
3. 飛去但不出席會否失禮 (我又唔熟,我去旅行你擺酒我咁啱係果度就要黎?亦有人覺得唔得體)

然後d人就想像好多野出黎
覺得你搵人著數(自己比既機票酒店錢、時間成本,著數左係邊?)
覺得你貪人機票酒店
覺得唔放男友去玩
覺得主人家未必有請你
明明一開始已經講自己比係冇問題
主人家亦有口頭問我去唔去
男友又計劃左係同我去玩
請假唔容易 機票酒店錢反正要比
一雞兩味有何不可

大宅

detox6066 發表於 19-2-23 14:45
樓主第一條問題係assume 自己出席個婚禮喎,你睇清楚問題未

如果人地冇請但自己跟埋出席,食人地野,咁 ...

-_-有點無奈,又要重申

1. 冇assume過出席婚禮,只assume飛日本,
因當旅行,男友不易攞假,請左假當然想用盡

男友都疑惑使唔使比人情,因唔少人話唔包機票酒店唔洗比人情
我first choice當然不出席 又唔熟
如問題3 - 飛過去但不出席係失唔失禮?
如唔失禮 當然唔會prefer去 又要比錢 又同佢地唔熟

2. 前面已講主人家有口頭問我男友我去唔去,唔知你地眼中叫唔叫「請」
我前面亦講左我去係會比,我問一份定兩份唔係要慳我自己果份
係男友果份(有人話)作為主人家朋友,唔包機票酒店就唔洗比

大宅

Fishqqma 發表於 19-2-23 14:49
你問樓主有冇收到貼囉。
如果冇收帖, 咁樓主 咪自尋煩惱呢?
人哋都冇請佢, 佢諗咁多做乜呢?

全世界都未收帖,包括我男友
而家主人家就係有問我去唔去

唔知要講幾多次

大宅

Fishqqma 發表於 19-2-23 14:59
你第一個post有講

唔好意思 第一個post冇提到
中間有講幾次

大宅

detox6066 發表於 19-2-23 15:13
咁其實有咩好問,有咩好煩,你唔去唔會好失禮,反正唔識,你去人地會多謝你,你唔去人地唔會嬲你。反正人 ...

咪話佢都唔知要唔要比,或者要比幾多
原來唔問得問題?
咁唔問

大宅

wing_tt 發表於 19-2-23 15:36
主人家只係問男朋友會唔會出席要預人數
人地都無問樓主 只係問男朋友一個咋
要預人數都只係預男朋友一個... ...
佢係問佢 你女朋友會唔會去...........

大宅

pigmom123 發表於 19-2-23 17:12
我對post 理解係:

樓主個男朋友要去日本飲
呢位同學閱讀理解滿分!
可惜唔係個個都有呢個能力

大宅

水滴滴 發表於 19-2-23 21:13
咪就係囉。。。請得佢男朋友去。。。一定有共同朋友。。。咁點會唔成班一齊去玩呢??唔通個個都淨係去飲 ...

你覺得係會成班一齊玩咪繼續咁諗囉
你係咁又唔代表人地係咁
我講左唔洗你又唔信
有共同朋友又唔一定friend到可以旅行一齊玩
我男友淨係同個新郎最熟又要話你聽咩
係都要將自己想像出黎既野套落人地度

大宅

ilovexo824 發表於 19-2-23 21:35
通常係唔睇好段關係,先會咁計較,唔出席男朋友嘅聚會,又唔去認識他的朋友
...

每個人有好多個圈子
唔係堆堆都啱玩 有咩咁出奇
每個人都要同另一半既所有大中小學幼稚園朋友同事100%識哂?先叫睇好段關係?
網上睇人打幾隻字就知道哂人地平時點相處點溝通點對待段關係
你真係勁過讀心神探

大宅

樓上已經有jm解讀左個主旨啦
我唔明點解有d人係都要過份解讀
覺得你咁諗就等如你blah blah blah
將自己想像既情況放係人地身上
覺得件事一定係咁進行
大佬我開個post問野姐
唔係要每個細節交代清楚呀?
而家係我男朋友叫我去陪佢玩(第樣野)
唔係我痴住佢唔比佢同其他人玩要陪我玩
所以飛就一定會飛過去
我問既野都係我男朋友想知既野
佢冇乜朋友結左婚 禮數上既野佢真係唔識

亦所以我由頭到尾都係問,禮數上係要唔要比,比要比幾多
如果大部分人普遍係會覺得失禮既
ok我唔介意出現做個樣交個貨
(我唔識你,又可以有幾真心祝福你?)
正常人邏輯,有得揀的話,
又唔熟就梗係唔會想比多舊錢出去
不論呢舊錢係邊個比
免得過既話拎去食拎去玩好過啦
對我黎講係三唔識七喎
難道拍拖or even結左婚,另一半的所有活動都要出席?一d私人空間都冇?
Sorry唔係個個人既相處方式都係咁囉

我都唔會要求我另一半出席我所有活動
唔啱玩咪各自玩
我又想問下 如果你地個好姊妹結婚擺酒
係咪下下要帶埋個男朋友老公出黎
明知佢去到同其他人唔熟唔識冇野講
我就唔會要佢出黎發呆囉

大宅

bbshop_bb 發表於 19-2-24 01:09
你講左咁多理由,唔去咪得。
咁就唔會因為人情,機票,酒店,假期的錢而損失。
你男朋友住一間房的錢,可能 ...

主人家冇安排 講明要自己book

我男朋友想我陪佢去玩 冇諗過同人share喎

首頁

尾頁

跳至