自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說我一直都想想車,過左15年終於去學自動波。其間不停比人話點解吾去考掍波。大佬呀,我都30幾,而且學車都系代步姐,學邊一樣結果都系一樣。
正題: 我肥左3次,每次肥完自己都暗暗流眼淚,吾敢講比人知。有次忍吾住同左個老朋友講左,點知佢話比佢先生知,回我一句“ 你甘樣揸車,犯尼個錯誤當然肥佬”
我犯錯系我抵死,但有必要加多一腳咩?
過多幾日我又考試,希望大家比正能量我。自問好努力去揸,前前後後都60堂,因為每次肥佬,我又加堂去練。因為考試用左好多錢,自己更吾開心。我老師話我都無大問題,只系無運氣。
今日考試,條路線好好好難,但我終於合格左。考官仲話我系佢尼幾排甘多考生中,做得最好個個! 我不停練不停練,好留意每個細節位。最後考官話我得左,我即刻喊左出黎,不停震。甘大個人,真系好樣衰!

海之風    發表於 22-9-13 07:22
jcstai    發表於 22-6-10 11:37
jolee    發表於 22-6-10 11:17
funfunyuyu    發表於 22-6-9 21:26
ccysj01    發表於 22-6-9 20:35
hungng    發表於 22-6-9 19:42
SiuBBee    發表於 22-6-9 14:47
la_source    發表於 22-6-8 11:39

男爵府

回覆 TMC3012 的帖子

你甘覆我,請問你系米一take過pass? 第一次,因為條路好窄,同格離車太近。第二次,落大雨,睇吾到路標,早左停低想轉右,令到後面架車brake左。第三次,車行太快,本身條跟行60,我行40~50,但因為有彎位,所以要行30。

男爵府

回覆 Locherry1215 的帖子

多謝你意見,我有改,每次都好好寫低,研究自己錯左咩,再不停練習,睇youtube注意下各方面。我認自己心急,學車中,自己已經慢下來,要對路人同自己負責。

男爵府

回覆 KTKTKT5 的帖子

你好詳細寫比我,我多謝先,等陣慢慢睇。你真系好有心得!

男爵府

回覆 qfa 的帖子

多謝你分享你同你朋友經驗我。我老師講左一句說話令我重新振作。“你fail,吾代表你揸得差,你第一次合格,吾代表你日後都系好司機” 。你睇,有好多揸車多年既人,有好多壞習慣。一個人既性格定佢揸車個品。你只系從我文字中知道我肥佬,你如何真實知道我揸車品德如何? 吾通讀書考試吾合格就吾再比機會佢?吾通考得差就會對社會造成壞影響?

男爵府

回覆 KTKTKT5 的帖子

睇鏡減速或停,cut線。我都好留意。老師都話我做得ok, 我最大問題系一考試就太緊張,有hesitation ,對路面掌握,應變吾夠好。今次我將要考個區已經揸到熟悉。希望到時要鎮定! 吾好同對面線車太近!

男爵府

回覆 Amy1974 的帖子

所以猶豫左10幾年先決定要考車,香港搭車好方便。吾一定要揸車講得啱,但識揸一系個技能。上左60幾堂系因為先考試等好耐,老師話要一路學落去等到考試。之後又因為失敗,又一路等一路學。所以先上左60幾堂。雖然學得比人多堂,失敗比人多,但每次我都好好大進步,我條路行得比人長,証明我先天不足,但可以後天彌補。

男爵府

多謝曬大家既分享,分析,鼓勵或者面對現實既話。大家放心,無論幾時考到,我都系將道路使用者放系第一。做一個盡責司機。
我系C9仔一名,因為住系村屋,好難搭車,有時等10架車都無一架停。未送仔女到學校已經系小巴站濕曬。所以先有番學車諗頭。 日後出番社會做工,識揸車都系一個優勢。

男爵府

真系真系好多謝大家既鼓勵! 我亦為來緊要考試既人講聲加油,吾好放氣。之前考吾到就繼續改進,要注意安全,做個有責任心既司機!

男爵府

回覆 kk135788 的帖子

有呀,日日揸。要手車好,真系要多練。而家進步好多!

男爵府

回覆 baby1628 的帖子

系呀,有好多人考左一次就得左,跟著吾揸車。我好多女性朋友考左車牌,10幾年無揸過。

男爵府

回覆 gilgilgilgil 的帖子

手腳協調可以練番黎,叫你朋友多練習。我開頭學個時都協調吾到,有個好師傅同練習真系大有幫助。

首頁

尾頁

跳至