時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

布丁豆 發表於 20-1-28 03:36
防疫,封迪士尼,海洋公園,學校(停課),醫院(不准探病),馬拉松,圖書館,博物館,游泳池,運動場,海灘, ...

剩係唔肯封關
免費為武漢肺炎病人治病

你覺得佢地仲值評分嗎?

大宅

PacoMum 發表於 20-1-28 10:42
你又知無日日諗?同sars比,而家已經係控制得好好,咁耐都無社區爆發。 sars 時好快就社區爆發,日日新增 ...

你啱 無社區爆發+控制得好好
呢啲全部都係香港人嘅功勞 香港人今次勝在無聽政府嘅政策
政府同你講「健康嘅人唔洗帶口罩」我知 有病先帶呀嘛!但問題係 我唔會知上手/隔離/前後係咪帶病者
政府叫你「有懷疑要立即求醫」我都知 但大家有眼見醫護本身響流感高峰期已經忙到傻 仲要應付不知名大量國內懷疑個案 仲要港人無得優先

真心想問一下 認為政府已經做緊野嘅人「政府究竟有咩防疫對策你係認為啱」
全靠香港人自發帶口罩+勤洗手(沙士學返黎嘅抗疫方法)先無社區爆發 並唔係政府領導我地而做得好
· 

大宅

PacoMum 發表於 20-1-28 14:43
你認為靠市民自己令到無市區無爆發咁本事,咪继續囉!仲嘈咩呢?

嘈咩呀?我可以答你「就係嘈政府點解唔顧市民自身安全係咁放大陸人落嚟播毒!」
問心 我係大陸人 依家大陸度度都封得香港唔封之餘仲要唔洗錢醫病 我都落黎啦!但問題係:點解要放落黎!醫療已經超出負荷 仲要顧埋啲非港人?

大宅

Cmeneko1201 發表於 20-1-28 20:18
回覆 Sze0822 的帖子

點解要封關?根據基本法香港居民擁有出入境自由,而且封關中港兩地走工作的人點算?咪 ...

你啱 香港居民有出入境自由!但唔代表要開放埋比大陸落黎呀嘛
大陸估計有500萬人逃離湖武漢!500萬呀 落1/10都5萬 我當你都係得1/10人有染病!都5000名帶菌者!1個傳3個!
我想問「我唔比佢落黎自私啲?定政府妄顧市民健康自私啲?」
香港人染病 醫返香港人 合情合理!
國內人染病都走落黎醫 但用納稅人錢 合理?

大宅

CM0804 發表於 20-1-29 01:54
完全同意!如果封關就可解決問題,又可得到黃絲支持,點解林鄭唔去做?去邀功?當然有很多考量。

最討厭 ...

林鄭點解唔肯做?就係要與市民為敵囉!
由佢上任到依家 想問有咩係幫到個社會?有咩方案係可行過?永遠剩係睇阿爺頭!
連澳門咁依靠大陸都即時限制入境兼遏止口罩炒賣 仲有延遲開學日期!
香港遲人半拍之餘仲要做啲唔做啲
唔好同我講「咁叻你唔諗辦法」
佢成個團隊受薪為市民服務!做唔到就唔該落台!袋住六位數一個月但咩都做唔到!
你試下你完成唔到公司比你嘅工作!你睇下仲可唔可以繼續留響公司白逗人工!再同老細講「咁叻你唔做」

首頁

尾頁

跳至