自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

PaPa 發表於 19-10-1 12:34
但華為手機可能將會無Google喎。
唔買美國的蘋果手機,都仲有其他國家牌子的選擇嘅。
...

你咁都唔明,表面講手機,其實日後想買咩手機,正常都唔會開po同人講,咩人買咩型號就正常,又响吹水區曲線講政治

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

A_lcy 發表於 19-10-1 14:29
係幾搞笑,買華為撐祖國,但大陸人就排哂隊買iPhone

有時口講買華為,但send出嚟係用I 窿你懂的

伯爵府

我愛Corina 發表於 19-10-1 14:46
樓主用Android sent 出黎,都唔洗等下一部唔買iPhone

我唔係講樓主,我係講其他人,就iPhone 11一齊,內地人搶購已不用多說,連蘋果都估唔到。

華為功能好,但内地人都驚私穩問題

伯爵府

peppamo 發表於 19-10-1 17:18
都係
成日都聽身邊人講唔會用華為 只用i 講講下其實唔係因為手機而係政治立場
...

其實內地人買其他國家產品都唔係咩特別事,日常用品,食物都唔信自己國家出產,食好西係食鄉下雞,鄉下農耕菜,雞蛋都驚假,所以私穩問題會選其他國家手機,唔會選華為。

係香港人咁愛淘寶,前排先話內地零食,連內地都禁售,反而香港小學生仲食緊

買衫都好多話唔啱size都照淘,我不嬲都唔淘,如果我貪平,買10件,當一半著到,少部份唔啱著或者相同實物不符,其實唔係平,係嘥錢同制造垃圾

伯爵府

mizuho 發表於 19-10-1 20:43
其實冇得驚喔
國內用所有嘅移動溝通工具都會被scan,已經係公開秘密。iPhone個cloud其實後面就是阿里雲, ...

講真,愛國緊要? 定話面子緊要?

愛國唔係應該好似日本咁,支持國產。忠心。

等於如果話香港市道唔好,香港要支持小店?其實我眼見閒日同週末都多人出街消費,尤其食店,都要等位。

只係專做大陸人生意就叫苦連天。之前揾落唔見佢地周圍唱豬籠入水

伯爵府

mizuho 發表於 19-10-1 22:46
對大部分中國人嚟講,面子還是非常重要的
所以國內嘅翻版打之不盡,有價有市。
做產品都需要考慮Maslow's ...

其實愛國一定重要過面子,如果面子重要咪錯囉。

一個愛國嘅人,必須先愛國家,支持國產,如果自己國家出嘅都唔支持,邊有說服力,對不對?

伯爵府

mizuho 發表於 19-10-1 22:46
對大部分中國人嚟講,面子還是非常重要的
所以國內嘅翻版打之不盡,有價有市。
做產品都需要考慮Maslow's ...

歌都有得唱,華為好,華為美,華為為國爭光。如果中國人仲講面子,搶i窿11,咪行為表示同國家唱對台?落國家面? 理應思想勞改(抵打,國產都唔用。國家教育唔好咩?去咩國外?讀咩私立,政府學校學唔到嘢咩? 搶購i窿11同讀私校出國嗰班真係要反思

伯爵府

mizuho 發表於 19-10-1 23:56
確實理想是這樣的
那麼多國家裡,唯一日本可以算做到了
日本人移民的不多,而且出國的都特別團結,國家有 ...

所以我國國民(由細到大响內地嗰班),理應帶頭,愛國產,抵制外國入口,學日本人咁忠心,唔好口講愛國,行為又.....完全無說服力。

攪到買日用品都去香港同全球搶(奶粉)中國咁大,有咩係缺? 無需周圍搶購,先買國產,咁先有說服力

伯爵府

timoneyu 發表於 19-10-1 19:49
咁移民返國內啦

你好大膽,你唔覺近排好多直入式po,叫人移民大灣區同用華為咩?爭在未播華為好,華為美,華為為國爭光,嗰首洗腦歌,華為係天下最美手機,內地搶i窿11嗰班,識條鐵咩⋯⋯

伯爵府

那些花兒 發表於 19-10-2 01:30
好事來,佢地邊度來就返去邊度,塵歸塵,土歸土。

首頁

尾頁

跳至