自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

竇漪房 發表於 24-1-8 07:38
真係得公屋得天下,住公屋樓下就回收箱廚餘機咩都齊,住私樓要行或搭車至掉到垃圾,在香港生活真難 :thinki ...

我都住公屋,但係我條村就冇呢d野啦

連收衫果個回收箱都比人封咗,樓下3色筒有時都會爆

去綠區就要搭車來回8.4,然後再行來回半個小時
日本の平安を祈ります

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

birdbird 發表於 24-1-8 12:29
你應該向管理處反映,要求加設回收桶。房署唔會拒絕安排在公共屋邨設回收桶。房署9成以上的公屋、居屋已經 ...

3色箱係有,全幢公屋12xx戶,就得果3個回收箱,唔緊要,佢爆都由佢爆就得啦

放哂係回收箱 我淘寶果d 盒係塞唔到個窿仔,我唔去綠區區,就放係回收箱隔離
日本の平安を祈ります

珍珠宮

birdbird 發表於 24-1-8 12:29
你應該向管理處反映,要求加設回收桶。房署唔會拒絕安排在公共屋邨設回收桶。房署9成以上的公屋、居屋已經 ...

我都想了解下,係咪放入回收箱,都要處理乾淨架?檸檬茶盒要洗乾淨,淘寶紙盒係咪要起釘?
日本の平安を祈ります

珍珠宮

birdbird 發表於 24-1-8 13:44
當然係乾淨回收。我有洗乾淨膠樽、紙包盒、玻璃樽。好鬼憎d人飲唔晒個膠樽或紙包飲品就掉入回收桶當自己好 ...

我都試過洗乾淨落回收箱,但油好難洗,同埋d 沖涼液,真係沖好耐都沖係有泡

日本の平安を祈ります

珍珠宮

凌陵綾 發表於 24-1-8 14:12
有釘的嗎?
我次次買嗰啲都係得膠紙

大型小小會有釘 會實淨d
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊