自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

youhello507 發表於 19-7-12 15:09
全世界都係一道理,你有才能,有錢,派錢就受歡迎,要我收留你?你有乜好處俾我先?

我全世界只有 bno 友 ...

係啦,好現實。有睇報紙都知,英國自己處理spouse visa/settlement visa都好辣,好多失敗點會咁好死俾BNO!連BC都要有條件至享用到citizen 應有權利。

我覺得d人亂講上網教人好唔負任!玩死佢地咩!仲要人地都越來越唔鍾意!同香港人唔鍾意150個一樣
唔好唔記得,英國試過riot 就係tax payer 反對再用錢响refugees

珍珠宮

王國教室勳章

ICbaby 發表於 19-7-12 15:07
我朋友去歐洲用BNO,有 阻滯,最後要拎本特區出來先攪掂!
我本BNO冇續,冇乜用!當年乜乜歸化,俾 ...

我咁大感受就係想當年一班人去Europe 旅行,有個拎BNO係要行EU話左佢唔行得,拎特區同其他非EU都話佢地一齊行返外國人通道,佢係要話BNO係英藉& EU因為咁,個個要等佢好耐!
佢仲同我地講上次响倫敦入境,話自己British 俾officer 話錯應該係BNO/chinese 但佢都仲要話人唔識
其實係乜就係乜,做乜係要認,又唔係特別威

珍珠宮

王國教室勳章

譚伯 發表於 19-7-12 23:39
收據要影相留底㗎,好多時都會退漏。有相email佢哋追得返

我有試過呀,玩左半年,最後話完全無record 我只好放棄,佢地真係update 我仲未搵到

珍珠宮

王國教室勳章

譚伯 發表於 19-7-12 23:41
咁真係好樣衰喎

我地就慘,乜都delay 左我無再同佢去旅行

珍珠宮

王國教室勳章

譚伯 發表於 19-7-12 23:53
咁我好彩啲,搞咗四個月成功追到啲錢

我唔好彩,以後拎現金

珍珠宮

王國教室勳章

譚伯 發表於 19-7-13 00:02
而家去歐洲退稅好艱難,上兩個月米蘭機場條龍長到七彩,冇三、五個鐘都唔使旨意排到。我所有單都chop唔到 ...

佢哋成日都好長龍,工作又好慢好似其他國家多d self help機同counter 就好啦!

珍珠宮

王國教室勳章

譚伯 發表於 19-7-13 00:22
手腳慢人手又少,仲要諸多刁難,比我嘅感覺係最好你退唔到囉

試過拎BC,未出聲話無tax refund 叫人走,咁就解釋無再住英國係可以做tax refund ,夠膽話唔知,無,走。好彩有個head 响度,佢親自做。真係好多都唔願做個head話佢地workload 係大到難以想像

珍珠宮

王國教室勳章

rose-mag 發表於 19-7-13 00:48
我朋友好多年前拎住bno入英國境旅行,immigration職員問佢呢本咩嚟,朋友o晒嘴話bno, 個職員話未見過,搞 ...

我都聽過,有d英國人呢你真係唔知佢點返工試過因爲BC BNO係個cover 有EU個分別,有officer 可以問係咪假護照,救命呀!唔知就問返自己Office,嚇死人㗎!

珍珠宮

王國教室勳章

rose-mag 發表於 19-7-13 01:02
就係囉,唔識就問,但同時都睇到一樣嘢,人家英國根本唔care, 冇理由自己國家出嘅護照冇指引通知成日有機 ...

你有責任心,有乜你會問,我其實都唔明點解佢地可以咁樣做工
英國passport 個部門成日都做錯㗎,以前BC BNO係分開做,都錯,宜家大膽到一齊處理我識過一個英國人响香港住,父母有事要返英國,passport 就攪緊renewal ,收到本passport 竟然唔係佢張相攪fast track 又話攪唔切
BNO renewal 可以cover 多左EU,但nationality 係BNO 係咪想人以為係假㗎啦

珍珠宮

王國教室勳章

Conybrownbb 發表於 19-7-13 01:27
英國人做嘢真係令人O咀,晌護照上打錯申請人姓名,甚至將BC同BNO混淆左都偶有聽聞
...

係呀,唔係特別唔好彩,係成日

珍珠宮

王國教室勳章

rose-mag 發表於 19-7-13 01:27

因為我處理嘅會之後交到聯邦政府,有關税務亦同身份驗証有 ...

請問你係咪响美國工作呀?我估咋,估錯唔好介意我見識過美國人做事好認真。
英國都有人好認真工作,但真係普遍唔多我其實都好佩服佢地,nothing really matters 佢地做人真係好開心㗎,有乜問題都係小問題咋!
英國退税出名㗎,出名唔想做,2x年都係咁,乜都話reject reject reject! 就算整左就話唔見左,無record 最好取消tax refund
BA,我一向唔鍾意佢地好多 “趣事”

首頁

尾頁

跳至