自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友來電哭訴,說返新工才知上司係全公司公敵,說朋友1月3日星期四上班,五天工作,21日星期一,上司駡她巳上班3週仲係咩都吾識,朋友即刻話係2週,其中還有幾天上司及上手無返工,無交接。上司又改口話21日巳踏入第三週 ,仲話俾緊機會我朋友,否則公司會炒她。
我個人認為踏入第三週係搬龍門,擺明有問題。雖然公司係有權炒人,但好少好似小學雞咁,郁下就講炒你會炒你。

請問大家意見? 只想朋友放下,吾想新年再吾開心。有和其他朋友講,但其他朋友認為好小事,公司係有權炒人,上司只係講出口

請問大家意見?吾想朋友新一年都吾開心

大宅

milulu 發表於 19-2-4 00:38
東家唔打~打西家!何必新年喊苦喊忽

多謝回覆,不過有時針吾拮肉吾知痛

大宅

milulu 發表於 19-2-4 00:41
新年新開始~插個賤人一鑊金辭職好過啦

係呀~我都係想問問其他人,到底係咪我和朋友對工作週數計算有誤。

多謝您

大宅

唔好煩我 發表於 19-2-4 00:44
你朋友直接指正係三星期兼有段時間無交接無上司?如果係咁,你朋友好唔識做,好唔襟撈
...

請問有咩問題?如果上司係咁講,好明顯係佢完全忘記呢個問題佢先有機會俾人直接指正。

上司如擺明有問題,你可直接出聲,佢真係以為你好蝦架。

問題就好似上司要求3週交貨,現時只係2週,佢就話你遲交咁喎

你想想如果上司和人事部講,話返工咁耐咩都吾識,你估上司會否同人講佢自己安排差?

學其他JM講 2週就露出尾巴,仲襟撈?

大宅

007~sa 發表於 19-2-4 00:47
好怕要人指住教既人
咁洗咩請人

都好怕要人樣樣一到位就識飛嘅人

咁洗乜要試用期

大宅

yurijm 發表於 19-2-4 00:40
其實做到心理壓力咁大
又哭訴又盛
趁未過試用期就搵定另一份吧

明白啊 就係朋友覺得好似明玩佢 黑當白講 佢先咁吾開心

大宅

brindlewin 發表於 19-2-4 01:00

執住兩星期3星期好幼稚,仲要數埋人地幾多日冇教?樣樣真 ...

好多謝你回覆,我發現係BK 真係另人眼界大開。

我上來問,就係知我個人不善辭令,希望能向各位討教。吾岩聽都可直講 反正大家都係網友,互不相識。

我不認同係執著,只係好似有人造你,你只係拿出証據反駁而已。有需要下下就叫人讀職訓班嗎? 成日請人成日炒人

大宅

一去不回 發表於 19-2-4 01:18
好多謝你回覆,我發現係BK 真係另人眼界大開。

我上來問,就係知我個人不善辭令,希望能向各位討教。吾岩 ...

難道上司會同人講 自己安排差 一味旨意上手交接 但連內部電話表都無張? 上司就無問題?

成個部門走晒 入職耐那個係比我朋友早入職3週

難道你又期望別人出手? 就係無先入為主 係後來先知係咁

大宅

yurijm 發表於 19-2-4 01:06
可能你朋友職齡淺
我諗我一聽到3個星期果度
已心中有數上司係乜料

她職齡不淺 只係比較少轉工 同真心覺得佢運氣不好

可能我表達未到位,令人覺得我朋友執著週數 但我比較明白她 因她一直有講其他例子 只係我覺得週數問題巳令人覺得不須多講 係搬龍門 邊有人會咁講 咪即係黑講成白? 咁同林鄭話150 個同 公共房屋資源 緊拙無直接關係 麻煩佢係申請大堂企30分鐘 佢一定不會講出呢種說話! 我真係估吾到其他人會覺得咁樣係好正常。

人都係爭一口氣 工係要揾過 但吾好好似砌生豬肉囉

你吾出聲人地會當你啞既,不過多謝您回覆

大宅

禁止發言 發表於 19-2-4 01:33
係喎⋯我識一個又係咁⋯⋯仲唔知自己咁做會踩地雷

係喎。。。我識一個又係咁。。。仲吾知上司吾係衰到出面,人地無機會當面指正。。

大宅

happy_eatnsleep 發表於 19-2-4 15:31
關佢上司係全公司公敵咩事

朋友話 係其他同事都覺得她上司態度好差 對人呼喝

首頁

尾頁

跳至