自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大内密探e 發表於 18-6-24 12:20
求意思返新工後又有新offer 點揀好?

⑴上市公司近仟人: 返西環,車程粒半鐘,五天至五天半長短周,有勤 ...

兩份工,假設同類型,我會㨂1。
我覺得係你已經做到上司需要嘅,改善效率必然更勝。老C F是非到處都有,2若真係“舒服”咁就唔會“常缺”咁耐,唔見得“筍”。

1最大嘅問題係路程遠,冇直達車我覺得好虛耗精力(直達可以當小休)。

珍珠宮

大内密探e 發表於 18-6-24 19:23

班老屎忽做唔到野鍾意搞小圈子(講真班老前輩係打字夠快, ...

人係懶革新的。
依家佢地呢套,公司都生存到呀,唔夠老細期望咁好啫,過到骨噃。
你分明改咗佢地習慣嘅一套,又見有改善,若新形式成形,佢地就要重新學過,失咗老C F經驗地位,甚至俾人淘汰,點會合皮呢?

其實係舊人經典自然反應嚟。

珍珠宮

大内密探e 發表於 18-6-24 19:59

兩份工,job 1 主要對外=公司主要客戶。

因為對外事大家處理手法唔同而有是非,係公事層面去睇,比較容易客觀評判,有成績交出就羸。

但對內務,如果你唔擅長處埋事非,或夠硬正,人事擺唔平,根本一鑊撈,你中有我,我中有你,痛苦更多。要提升E Q A Q才行。

珍珠宮

大内密探e 發表於 18-6-24 21:12
JM 果然講嘢好入肉,睇嘢分析力強勁,講多啲啲 1 公司人脈你聽,大老闆今年40頭,係Sales 出身,份人最緊 ...

好多年前我剛入職情況同你差不多,對外之餘,對內全team個個大過我,換個手法係佢地咩都人手記錄,我就樣樣入DB,因為要添好多設備,甚至俾老細話我洗腳唔抹腳....不過揾record support佢地“打仗”夠快夠準,最大功率係我放假留下指示就冇拖後腿,結果佢請埋l T全面改組工序。 當初老C F怨聲載道,佢地叉我做事缺點,我咪去除“感覺”專注改善事件,我覺得那幾年真係學唔切咁多野,而且“機會難逢”有老細肯俾咁多錢我玩 ,當年我返6日唔覺咩事,因為個project令我人工也相對加,我根本搬去近工作地點,自力已經能置業

珍珠宮

小金名 發表於 18-6-25 08:33
辭職唔使搞埋人工等手尾?打個電話就唔出現⋯ 做壞自己個朵

對,個人工作信譽要珍惜。

首頁

尾頁

跳至