跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

認同黃建常係一間踏實, 而低調既小學, 不造作不賣弄

黃建常對於學生品德非常重視, 對學生先嚴後寬, 不過鬧學生唔代無愛心, 但家長肉赤孩子受罰, 唔鍾意孩子比老師責備, 就不要考慮黃建常

我自己就好喜歡嚴謹既老師, 所以我好喜歡黃建常

公爵府

ylcyvonne 發表於 16-9-6 03:35
請問 Mrs.So 如果乙部黃建常不放第一志願,放第二志願係咪實唔收呢?謝謝!

今年有失落於乙一黃建常
每年情況都有不同,你先了解電腦派位機制,你會明白點解部份小學放一二都有風險。

公爵府

ylcyvonne 發表於 16-9-6 03:35
請問 Mrs.So 如果乙部黃建常不放第一志願,放第二志願係咪實唔收呢?謝謝!

搜尋圖片主題,了解小一派位機制

公爵府

回覆 小熊天地 的帖子

學術不是用嚴厲, 或者用有無要求可能更合適
有部份老師對於學生功課要整潔, 字體端正, 如果馬虎就要重抄重做

公爵府

ash_yehyeh 發表於 16-10-3 16:15

個人唔buy黃建常,功課好多,但多數功課都係唔係好需要 ...

請問多功課定義是?

我從未感覺多功課出現過我兩個仔身上,至於刻板更加唔明刻板就係指唔動腦筋?

每年小一家長都會話輕輕鬆鬆少功課,升小二已經上軌道無蜜月期,功課深又多過小一,平均每日連改正都係五六樣,兩小時內可以完成,黃建常小一打底做得好,學校唔會理來自那間強勁幼稚園都會由基本教起,務求讓不同程度學生拉近成績,所以有人會話淺,有人覺得好,好難有一個共同理念,不過真係第一次聽刻板。

公爵府

ash_yehyeh 發表於 16-10-3 20:03
我差不多每日都會接觸唔同年級,唔同學校嘅小朋友,包括田千、寶湖舊墟、黃建常,所以相比之下有呢個結論 ...

原來係咁,我作為教育界人士,都參觀拜訪不同中小學,首次聽到刻板形容功課,你真利害,請問你補習社是否東昌街一帶?

公爵府

ash_yehyeh 發表於 16-10-3 21:51

你可以唔認同我嘅意見,而我只係將我嘅意見表達,你唔需 ...

我無單打你,如果你覺得不好受,我向你道歉

只係覺得你利害,你接觸不同小學小朋友,你單憑功課就可以認為老師無用心出功課,認為師資普通。

我認同你講杯茶口味各有不同。

公爵府

ash_yehyeh 發表於 16-10-3 22:28

係,好老實講,黃建常有個別老師係教學上有問題 ...

哦。。。原來是這樣

多謝賜教,寶舊一定係好既,除非唔係。

公爵府

回覆樓主:

有印象。。。

有家長回佢話咁大件事都可以唔註冊

希望佢順利入回寶舊,唔係去寶校

公爵府

ash_yehyeh 發表於 16-10-5 19:29
其實黃建常論學術唔差,但肯定唔係有教無類嗰種學校,因為小一已經有分班試,而且班班功課量都唔同。

小5 ...

對不起。。。錯哂

我們小一由註冊到開學未曾考過任何試作為小一分班,即使叩門只有一起面見小朋友和家長也不會有筆試,我們是小三升小四分精英班。

我兩個孩子未曾有功課老師唔改或hea 改,只有功課連續兩三日都做同一本老師才一拼過。

公爵府

ash_yehyeh 發表於 16-10-6 14:28
各位黃建常家長,我唔逐一回覆了。

關於分班試,學校當然唔會公開同各位家長講,但我記的上小一時,學校有 ...

又錯唔係弘立

係耀中國際,今年推薦全級頭十名面試,亦有部入取錄,耀中國際Offer全免六年無債券每年有兩對幾津貼免還,並且是由校董推薦,因為我們校董是耀中成員一份子

小一只有兩個星期六兩小時的適應班,就是於開學前八月最後兩星期六,我們當時已按分班名單會見中英數老師

公爵府

ash_yehyeh 發表於 16-10-6 14:28
各位黃建常家長,我唔逐一回覆了。

關於分班試,學校當然唔會公開同各位家長講,但我記的上小一時,學校有 ...

何謂非學業上無支援?

學校不停提供針對性支援課程,例如:讀寫,ADHD,只係部份家長未能接受孩子成績稍遜因病態而起,拒絕接受支援。

我兩個孩子成績極端,我完全無感受或經歷你所講既情況。

公爵府

wongwha 發表於 16-11-5 17:16
回覆 mrs.so 的帖子

Mrs. So,今年我仔也是wks小一,但開學前我仔沒有適應班喔?是怎麼回事呢?

八月尾最後兩星期六既兩個鐘就係小一迎新日

首頁

尾頁

跳至