自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

技術上有問題?佢有冇截圖訊息俾你睇?如果有,你可以用佢張截圖,電郵去銀行,確認條訊息嘅真確性。最怕佢口講話技術出現問題,實質係騙案,涉及大金額要小心。

伯爵府

noel-chan 發表於 19-7-26 08:16
我入完數send入數紙比佢,佢隔幾分鐘就send呢個訊息俾我話佢收唔到錢,要我再入過

...

唔好匯啊,上一筆款項都未搞清楚,如果真係騙案,你匯左就真係蝕6xxx啦。你打電話/電郵去HSBC, 問下呢兩個戶口係唔係真係出現匯唔到款嘅問題?

伯爵府

noel-chan 發表於 19-7-26 08:34
有,但他一d反應都冇,幾個小時後先回覆我一句,仲死頂話冇我入數資料,我都同他講咗我已打電話去銀行確認 ...

聽你咁講,9成係騙案!官方銀行mag好少話打錯戶口號碼,更離奇係,你同對方講錯戶口號碼,佢居然即刻更正返!官方銀行唔會即刻知道出錯戶口號碼,除非對方就係發出該mag嘅「銀行」!!對方即更正戶口號碼,佢真係當對方傻咩?!真係離譜,仲要人轉多3千俾佢!

破綻已露出,只好掌握對方電話、HSBC戶口no. 等資訊,快快報警啊!

伯爵府

noel-chan 發表於 19-7-26 12:24
已確定俾人呃咗,已報警

問題係,依家應唔應該同騙徒講你已經報左警?同佢講,佢一係驚會匯返俾你。但如果佢係老手,同佢講報左警,只會打草驚蛇,到時候銀行、警方都聯絡唔到佢。

唔知之前有冇成功拘捕到網購騙徒嘅例子,希望樓主成功追討返啦。

伯爵府

noel-chan 發表於 19-7-26 00:55
剛已去完警署報案,落咗口供了,這個個案拿返$個機會是否好微?

如果證實係騙案,警方有冇權力叫銀行直接從騙徒戶口匯返錢俾你?

首頁

尾頁

跳至