自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我都鍾意種,但有露台都冇陽光,每日用LED燈照或放亞仔房西斜時照下,暫時最成功係亞女棵黃時鐘 勁野我會拎返外家種 , 外家種的曇花

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-5-7 22:27
嘩,勁,曇花開花時間好短,要睇實先捕捉到

年年都咁上下日子開花,佢地睇花苞就知大約幾時開,其實曇花好粗生,插枝就生根 ,已經分左幾盤

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-5-7 22:39
我未見過真曇花,只係見過相,聽人講開花時間好短,感覺好神秘

係夜晚開個幾2個鐘咁,我棵黃時鐘都係咁上下 你要唔要種?分啲俾你

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-5-7 22:54
原來黃時鐘開花時間都咁短 但只係曇花一現咁出名

多謝你種子,不過我唔種了,以前我有個姐 ...

我都唔太識種,係老爸媽有心機 我爸鍾意花我媽鍾意菜,我最鍾意辣椒,仲有寄種左一粒王林蘋果種子,而家都有米幾高,不過應該只能觀賞

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-5-7 23:15
每次返去見到又長高長密甚至結果,好開心的,我隔離屋棵木瓜樹,結好多果,又俟咗埋我屋度,啲鳥好識 ...

我家有棵超大芒果,生好多,鄰居d賓姐會嚟問,任佢攞,總好過冇人食

翡翠宮

迪迪洛洛媽媽 發表於 18-5-7 23:21
我都想要

而家仲未熟,如果你真係要到時叫我媽留俾你,不過响元朗,你近唔近? 啲賓姐就好鍾意酸芒果

翡翠宮

迪迪洛洛媽媽 發表於 18-5-7 23:29
胃病了多年,加上前幾年曾有胃潰瘍,酸我受不了,多謝先

8月應該熟就會甜,不過芒果濕熱我都少食

翡翠宮

迪迪洛洛媽媽 發表於 18-5-7 23:32
確實係,多吃太濕熱,不過,甜芒果真的好正

外家百香果結果

首頁

尾頁

跳至