媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 2002年2月BB會(Part II)

jasmin:恭喜晒!
我真係冇勇氣生多個.特別最近我炒咗個賓賓.其實佢對大碼BB好好,但佢借財務公司錢,想我幫佢,我同佢講過絕不可以借財務公司錢,我又唔係冇借過比佢,都借過3次$3000啦!佢唔聽,唯有即炒.所以而家唯有日頭我返工就比我親戚,放工接返屋企.仲要做家務,煮飯等等......所以仲敢生?? :-x

男爵府

我想問吓大家,唔知係咪最好同BB轉3號奶粉呢? 仲有BB是否應該要著拖鞋?
仲要恭喜宏媽

男爵府

HI!各位媽咪!好耐冇見.因為實在好忙,自從炒咗個賓賓,真係好忙! 日日帶呀大碼BB返工,放工,返到屋企仲要煮飯,做家務!不過呀大碼BB跟姨婆後就叻咗好多.識講好多嘢!連健康院姑娘都話叻!不過,佢體重都唔弱, 有30磅7安士!身高姑娘唔肯同佢量,但都肯定超高.D人話佢有2-3歲,成日問佢讀K幾?食飯都OK,2餐都食一大碗.食奶依然3餐8oz.仲有生果.所以姑娘話比得太多喎......
至於社交方面,佢以前都有勁打人問題,無論大人,小朋友一律照打, 我一見佢想打人就話唔可以,仲要捉住佢隻手,不斷都係咁做,直到而家,佢想打人我就問佢做咩,佢就唔再打人,仲有, 由於佢打人主要表達不滿,唔鐘意等,所以一定要訓練佢講,咁就再好D,呢D都係姨婆教,大碼BB就有用,大家可一試!

男爵府

各位媽咪都安排緊BB入學,我都未諗到點樣好.而家大碼BB比姨婆揍,揍得好好,學嘢又快咗,尢其講嘢方面.但我又想BB係屋企附近讀小學,(因為樓下2間小學都好好),呀姨婆又唔同我同區,好多人都話幼稚園會影響小學,呀好亂!

男爵府

各位媽咪首先祝大家新年快樂, 小朋友快高長大, 身體健康.
但是, 我好唔開心, 因為大碼BB於初三生日就因為肚痛及發燒(102-104度)入急証室, 昨日都未退燒, 再去多一次, 醫生話佢雙眼都好紅, 嘴唇發紅, 仲身上有少少疹, 又唔退燒驚佢係川崎病, 要入院. 最可憐係而家政府醫院限制人數探病及探病時間, 只可以每日由下午3至8時探病, 仲唔可以陪過夜, 好可憐.
見到佢個樣好辛苦, 唔肯食嘢, 成日想訓覺, 好心痛. 我同老公走嗰時, 喊到好棲涼! :cry:
雖然大碼BB好大隻有成15kg, 醫生見到佢以為佢有成3歲, 但都"落灑形" :cry: :cry: :cry: :cry:
仲有佢而家識講嘢, 成日話要返屋企, 走, 又話自己嘔, 要訓覺豬...... :cry: :cry: :cry: :cry:

男爵府

多謝你宏媽, 我一陣就出發去睇大碼BB.

男爵府

多謝大家!我剛剛探完大碼BB, 醫生話等到明天第二次驗血結果出就知是否川崎病, 如果係就要開始用特別藥, 仲要入特別病房觀察. :cry: :cry: 醫生話起碼要住多個幾星期醫院先可以.

男爵府

多謝大家關心! 大碼BB今日好D, 由於佢沒有出齊川崎病病徵, 連高級醫生都決定睇定D, 再視附明日驗血報告先決定是否川崎病, 所以今日都未用藥, 只是繼續用抗生素. 不過, 今日佢大至上退左燒, 而且有番D胃口, 所以我都安心D. 但佢就喊到眼都腫, 真係心痛死我! :cry: :cry:

男爵府

今日大碼BB又有進步, 成日都冇發燒, 而且仲肯食多D, 唔再要吊鹽水了! 不過由於驗血報告未出, 仲未能確定是否川崎病, 所以唯有再等. 但只要見到佢一日比一日進步, 我都安心好多. 今日食完大半碗弼未夠一個鐘, 就話肚餓要飲奶比佢笑死!

男爵府

唉!尋日下午收到醫院電話, 醫生睇完第三次驗血報告, 都係決定當係川崎病醫. 原因係亞大碼BB血小板上升, 而呢個係川崎病特點之一. 所以, 最後都決定落一種叫 "丙種球蛋白"嘅藥. 由於用呢種藥可以引起過敏反應, 所以在落藥期間要留係深切治療病房. 幸好安全渡過!只不過, 大碼BB仍然未可以出院, 因為佢實在太複雜, 好難診斷, 所以要等星期一再驗血及星期二或三照心臟超聲波才決定何時出院!佢而家雖然食得, 但成日以淚洗面, 又話要走, 心痛, 心痛!
唉!大碼BB就快要改名叫中碼BB啦!

男爵府

各位媽咪, 大碼BB已經係星期一出院, 但星期日開始肚瀉, 醫生話正常, 但一路都幾嚴重, 星期一,二仲好水咁.於是星期二晚又上急証, 醫生話佢肯飲水都OK, 比D沖劑佢飲, 就開始好D. 明早覆診就知最後份驗血報告. 由於大碼BB都冇出齊川崎病病徵, 所以都幾痳煩.

男爵府

嘩!恭喜宏媽同Poonsline,比心機呀!
大碼BB雖然最後都証實係川崎病, 幸好都冇併發症, 算是幸運!

男爵府

維他,
你就好啦! 有咁多節目, 我同大碼BB一樣病足4日, 感冒,發燒,仲有咳呀 :-( 到而家都未好!前日,老公都病埋!好可憐! :cry:

男爵府

大家好!好耐冇報告近況, 因為之前我們搬屋.而家叫做settle down係青衣.
見個個BB都返學, 我都想幫大碼BB安排一下, 之前太忙, 新居附近都有好多choice.不過, 大碼BB日日有2個舅父仔玩, 學習進步不少.尤其溝通能力, 佢會話"BB好熱, 不如開D風扇?", 有時會同你講"因為xxxxx, 所以XXXXX', 有因果關係的說話.每晚都要聽故事, 仲同佢念三字經, 佢當唱歌仔, 都念了40-50句.久不久就會彈一,兩句,比佢笑死.仲成日要自己做呢樣, 做個樣.比佢激死.
至於片呢, 佢係歲半係屋企已經冇用, 自己去toilet.而家去街都可以唔用啦!只係sleeping time用.
仲有佢之前

男爵府

宏媽, 兩兄弟好似樣呀! 講真, 我都想大碼BB有個伴, 但而家由我亞姨揍, 如生多一個, 一來唔知佢頂唔頂得住(因為佢屋企連大碼BB共有3個仔), 二來都係怕自己頂唔順晚晚起身餵人奶D日子.

男爵府

宏媽:
醫生都冇同我好詳細解釋點解要跟到16歲, 只是話由於醫學界對此病了解不深, 不清楚對心臟之影響, 所以安全起建就跟到16歲. 到時BB已發育, 就應該OK啦!
你BB真幸福, 媽媽肯為佢付出. 你要努力呀!

男爵府

nnfonder,

謝謝你的 link, 真的有用. 你近來怎樣呀, 比心機呀!

男爵府

nnfonder, 見到你真好, 你要繼續努力呀! :-P

男爵府

呀, 搬左成3個月都唔記得update 資料.
大碼 BB 囝囝 2月13日 (青衣)

男爵府

我想問下兩歲是否要返健康院做評估?因為大碼BB係2月入院, 一直都唔得閒, 跟住就忘記了.見你們提起, 先有D印象. ?-(
呀大碼BB而家已開始認字, 如一,二,三......大,小,男,女,山,水,日,多,少......都記得了. 而且每晚都要睇三字經先訓.仲背了過百句.
但係,食嘢方面,就只肯食BB飯,對大人飯餸就冇咩興趣?? 有咩好主意?(因為佢同大人分開食飯.)
佢講嘢, 好鬼老"即", 有時仲會"博"嘴.

首頁

尾頁

跳至