自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

LittleRoxie 發表於 18-10-9 15:27
有!大有人在
有d敗走
又有d發展得幾好

香港人如果鬥奸點夠佢地鬥,根本個優勢就係係做野認真,誠信同品質呢幾樣野
如果鬥壓成本算到盡點會夠大陸人黎,俾人食左得返棚骨都唔知咩事!
以管理層同專業人士嚟講我識既人都撈得唔錯,主要係IT方面內地真係好渴市,但同樣地個知識產權就真係要識得保護自己先唔會比人陰到咁解

大宅

yying829 發表於 18-10-9 15:47
樓主你可以留意下某d電訊商佢地有月費數據計劃係包哂成個大灣區數據互通同連一個大陸no的,詳細自己睇唔多 ...

洗鬼學生實習咩,剩係做過港鐵都知呢間公司年年都會有內地交流考察團,迫員工去參觀之後寫改善提案參加比賽上台present
同埋電訊商怕咩開名,來來去去咪又係果幾間,唔係媽窿就係屍SL同數字台,不過有樣野好得意就係佢地非中資的公司一翻內地個網絡就會變做中移動同中聯通兩間公司覆蓋,無論你上開咩台開左咩漫遊數據都會自動轉返佢地,呢樣野真係夠哂保護貿易主義

大宅

Angelmme 發表於 18-10-9 16:09
聽聞呢間公司對員工好刻薄,打風黑雨都要員工搵命搏上前線維修事後送得$50超市卷作感謝?
其實我都估到呢間 ...

本身呢間公司福利唔係差ga,不過佢地制度系統性腐爛肥上瘦下有事就搵前線食死貓久而久之就個個都心灰意冷離場,或者有料的就考咗公務員安份守己

大宅

LittleRoxie 發表於 18-10-9 16:13

其實返內地最頭痛不是他們奸

係,玩程序批文都係佢地的把戲之一,但要識得佢地領導發話同遊戲制度會快好多....基本上係先做人後做事

大宅

RelaxHippo 發表於 18-10-9 16:47
咁同用香港電訊商offer 既海外漫遊plan, 如去到日本咁,要用返香港電訊商指定既日本電訊商docomo/ softban ...

無問題只係想講返俾樓主知道雙方合作電話費有下調空間之餘也保障到當地人的就業問題,呢方面中國比香港做得好因為佢要確保到當地人的就業率同時唔會被外來人搶走飯碗同福利,呢方面香港就要問下張超雄

首頁

尾頁

跳至