自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

一係就狠狠lockdown,全民禁足檢測,行安全碼。
唔係小修小補,做啲唔做啲,清唔到零,先清掉香港經濟。
限商店營業,即谷埋啲人去超市,仲迫仲易感染。
拎英國講,英國的mall面積,人口比例,使用度同香港一樣嗎?!

珍珠宮

chuiyeebird 發表於 20-12-20 16:29
我非常同意禁足 俾人鬧都冇辦法....一日食肆商店開門啲 人對腳就要行入去.....全部關門 你仲可以去得邊
...

我一直係支持好似大陸咁,全民禁足加全民檢測,之後用安全碼架。
不過我知呢個弱雞香港政府係做唔到亦無膽做。
我困家就一年啦,真係好悶好悶。見經濟搞到咁。
班人仲日反夜反

珍珠宮

Ckofy 發表於 20-12-20 17:00

無錯,要做就做得徹底d。而家d抗疫措施全部都唔到位,根本同 ...

有分別。
擾民,打死經濟,浪費公帑做埋大量零星檢測。啲人呢頭做完無事,果頭出去一轉或座樓有人中,又做檢測。仲有啲人患驚恐症久不久就拎樽做檢測,倒轉地明明有病徵的人死話自己無事唔去做。

珍珠宮

pinelalala 發表於 20-12-20 17:37
唔係驚恐症,係太多隱形患者,同埋死亡已經年輕化,之前較後生的離世係因為有長期病患,但近幾個case已唔 ...

我唔係唔支持持續檢測,但有版你睇,之前自願全民檢測幾多人去?查出幾多個?自願果班都係合作的同聽話的,相信好多都唔會周街走。靠呢班少數自發自律的人每兩星期去驗係唔會清到零,成本效益好細,因為大部份的人,包括你講的隱性患者係唔聽話,自發自律唔到。

珍珠宮

ken6555 發表於 20-12-20 17:57

禁足,係BK紙上談兵講就好容易。

不用質疑我紙上談兵,因我一早已係BK講香港政府無咁的人力物力協調力做。

珍珠宮

pinelalala 發表於 20-12-20 17:34
大部分香港人特色,修身唔願做,只懂推卸責任同埋怨

講得好。
昨晚電視訪問個女仔先理直氣壯話,佢抗疫疲勞佢要出街。
自己唔做,浄識話人同政府唔好。

首頁

尾頁

跳至