懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

hahaha_fung 發表於 19-2-17 06:33
多謝你的分享,想問下你點數胎動次數?有無用app數胎動?
我都有宮頸短呢個情況,而家28週,但數胎動數到 ...

我用baby kicks個app嚟計胎動,佢有郁我就會計,因為我長期訓床個環境比較靜,所以都好容易會feel到佢郁,如果你覺得佢比平時郁得少咗或者唔同咗,最好快d去醫生到檢查

別墅

mommy2015 發表於 19-2-17 18:30

唔好意思,我第一次懷孕。我想問宮縮係乜感覺?係咪好似M ...

唔係呀,係個肚會實咗一舊咁,唔會痛㗎

別墅

wingin206 發表於 19-2-17 19:02
真係好感動呀
媽媽真係好偉大
祝BB健康成長

多謝你

別墅

王豆 發表於 19-2-17 20:40
回覆 RL1717 的帖子

Hi.

多謝你,見到佢而家健健康康,咩都值

別墅

CHANMIUSHA 發表於 19-3-3 01:02
你當時訓床係醫生建議你的嗎?

係醫生建議

別墅

Hahahagirl 發表於 19-3-3 11:29
請問咩情況下才要去check宮頸?如果無見紅,係咪就無需再特登去check嫁?
...

其實我都係講返第一次個case比醫生知,醫生就幫我check,其實宮頸短正常真係唔會知,如果你擔心可以叫醫生同你檢查下,買個安心

別墅

CHANMIUSHA 發表於 19-3-3 14:37
多謝回覆,希望我都可以足月生,我一路有留意住,但醫生話未去到要加托,我宜家32+5周,宮頸1.7-2cm長,醫 ...

唔駛咁擔心啦,我27週時都係得返零點幾,醫生同我講頂到32週就好穩陣㗎喇,你唔好咁操勞,bb一定可以足月嘅!就快入直路喇,加油呀!

別墅

CHANMIUSHA 發表於 19-3-16 13:59
想問下你,當時訓床之後就冇再短落去?我我都有宮頸短嘅問題,半個月差唔多短咗1cm啦,我冇訓床,多數係屋 ...

有短呀,去到27週果時短到得返0.幾cm,果時都超唔開心,不過去到34週時醫生都話好安全,個托仲係好穩叫我唔駛擔心,可以頂到足月,所以都冇幫我再度喇,所以你都唔駛咁擔心,放鬆心情等落貨啦

別墅

豬寶寶媽媽 發表於 19-3-20 22:02
我bb 上個月21週早產,我還在超級傷心中,可能以後也沒有勇氣懷孕了(emoji)如果一早睇孫醫生就唔會發生悲劇
...

我明白呀,真係好痛,多d同老公傾下,其實佢都會好傷心,大家一齊面對,互相鼓勵下,會對大家心情都好d,調好身子再重新出發,bb一定會返嚟㗎!

別墅

hwsn0611 發表於 19-3-20 13:02
我上胎早產 又係突然出世 果時冇留意宮頸問題 Bb23週出世 到呢胎 我轉左醫生 因為我係國外 好難搵到人分享 ...

我都認同樓上講,3.4真係唔好做任何野住,其實放環托或者縫宮頸都會有佢嘅風險,最緊要每次產檢你都要keep住問醫生宮頸有冇變化,或者你試下check密d,我果時前期都係每兩星期產檢一次

別墅

hwsn0611 發表於 19-3-21 15:07
嗯 我依士3星期一次 醫生話如果突然低過2cm先縫 依家都係產檢睇實

休息多d, 唔好行同企咁多,可以嘅話就訓床休息,放鬆心情都好緊要,因為緊張都會影響宮縮

別墅

豬寶寶媽媽 發表於 19-3-21 15:17
想問你隔了多久才有勇氣再出發?我可能永遠也沒有了(emoji)

其實傷心咗個幾兩個月嘅時候,我同老公都開始上網搵下點解會小產嘅原因,咁其中睇到一篇係關於小產後黃金6個月嘅文章,咁睇完就覺得我地應該要快d調理好身體同心情,再迎接bb返嚟,咁大概4個月之後我地又好好彩bb真係返嚟我地身邊!其實就算你打唔打算再有bb都好,你嘅身心健康同你同老公嘅關係都好重要,因為你地仲有好長嘅路要一齊行,最緊要互相扶持,走出呢個陰影

首頁

尾頁

跳至