單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚7年半,因長時間無溝通終於分居了,都算和平分開。大家初步協議左共同撫養,一至五就我湊(因嫲嫲接放學,食完飯就返屋企)。星期六日就跟前妻,一個月兩日三個人出去玩,等個仔感覺到爸爸媽媽重係好錫佢。所有學校活動都會一齊出席,務求將對小朋友傷害減到最低。唉,忽然做左單親,覺得好對個仔唔住,無一個完整個家俾佢。剛開始真係唔習慣,阿仔又會問媽媽點解未返,呢個先最難受。有時一個人都覺得好迷惘,點解會攪成甘

複式洋房

回覆 人生如戏 的帖子

我都唔知,所有嘢忽然發生,一方面返工同對住仔唔可以有情緒,以免影響。日子好難過。

複式洋房

估唔到有甘多同路人

複式洋房

回覆 mm168mm 的帖子

同佢一齊同個仔食飯,個心都好唔舒服,原本開開心心,攪到而家係為個仔出黎,走時我同仔都依依不捨,無奈

複式洋房

回覆 Macusmama 的帖子

事隔三個月,一切都習慣了,一朝早預備早餐湊仔返學,做完家務做下自己嘢就返工,放工就趕返去接仔,陪佢玩一陣講下故仔就訓覺。以前星期六日既family day, 唔使湊仔就出去做part time, 每個月搵多一萬。使費慳好多,起碼唔使成日出街食自己煮。希望阿仔日後生活可以過得好一啲.......

複式洋房

多謝呀,我心情又無咩特別唔開心,專心搵錢好過,而家有時間就睇下書學下投資,升職後都小忙,希望快啲加人工加到頂薪,儲夠首期抽綠表居屋,甘阿仔第日都有層樓揸手。其實自己都想去馬來西亞,諗住係個邊買樓退休,而家朝住呢兩個目標出發.........

複式洋房

回覆 superme42 的帖子

係呀,起碼唔使換片先...

複式洋房

馬來西亞有第二家園計畫,唔使坐移民監,一簽十年,無限續。個邊講廣東話,醫療使費又低,咩都平,七十萬已經可以買過千呎,請工人都係千零蚊個月,天氣係熱啲,但香港都唔見得好好多。

複式洋房

其實無得入籍,不過可以俾你長住直到百年歸老,小朋友可以係當地讀書,住院同當地人一樣,不過要係當地買醫療保險。其實邊區都得不過唔同區就定期金額唔同。

複式洋房

Macusmama 發表於 19-6-10 08:54
要係個邊買屋嗎?
唔一定,租屋都可以,有啲地區如果你唔夠五十歲放三十萬馬幣做定期即六十萬港幣就可以,如果超過五十歲就減半。
審批後一年,你可以申請拎返定期一定既錢,好似都有四份一,用黎買樓、供仔女讀書或醫療用途。
租屋好平,有啲八百至一千港幣就租到成千呎,旺區就貴啲,三千至四千。

複式洋房

回覆 soli123456 的帖子

不過當地限制外國人買樓,如果要買一定要一百萬港幣以上先買得,最多一人買兩間。

複式洋房

係架,但香港真係生活唔到了,而家自己一支公,阿仔大個就有自己既生活,我都要為自己打算下。香港真係無咩值得我留戀。

複式洋房

Macusmama 發表於 19-6-10 14:26
如果一個人,去邊也可以
兩個都得既,不過要唔怕悶囉

複式洋房

godsaveme 發表於 19-6-10 20:16
同你情況一樣,佢間中會同我和個仔食飯,但大家都相對無言,好無奈
開頭都想得好完美既,間中都有出黎一齊同個仔食飯行街,但係發覺唔得,後來索性假期前後交接阿仔算了。
經過三個月時間,專心搵錢好過,就算俾唔到完整既家俾佢,起碼俾到阿仔好啲既生活。

複式洋房

godsaveme 發表於 19-6-10 20:13
身邊人出軌,剛分居一個月,依家仲未平復,身不在然。我都好擔心兩年後,收到離婚文件時,自己情緒會點
...
人變心,講咩都覺得你錯,將啲責任推晒俾你,令到佢走係啱甘樣。其實連個仔都放棄得,就算係妳身邊又會感覺安心咩?過度期一定有,可能到收到文件時妳有重生既感覺呢!

Macusmama    發表於 19-6-11 08:46

複式洋房

尋日學校要交全家福,求其搵張合照,交左算了,唔知我個仔點諗。

複式洋房

ec162 發表於 19-6-20 17:52
都算交到功課吖~
係呀,我成日都同我個仔一齊做功課

複式洋房

goosema 發表於 19-6-21 11:52
加油呀,我都未想像到如果到真正收到離婚文件果刻係點,佢又一直拖著我
...
我都未去律師樓搞,而家阿仔問阿媽係咪唔返黎呢個屋企架,我直接答係呀,媽媽有自己屋企有自己既生活,無謂呃佢。
其實你自己單方面提出,無話佢拖唔拖你

複式洋房

goosema 發表於 19-6-21 21:33
我都無呃兩個女,直接同佢地講爸爸媽媽唔能夠一齊再生活。只係我同ex天各一方(佢響外國住),我要好好研究 ...
都無得妳ex 99想唔想,搵個律師傾下,起碼都知點搞先

首頁

尾頁

跳至