1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔岩岩一歲,佢由細到大,都係一個超級大喊十,咩都喊一餐,係又喊唔係又喊,仲要勁長氣,勁大聲,唔哄番佢,佢真係可以喊一,兩個鐘,除非喊到攰自己瞓咗,唔肯坐bb車,無時無刻都要痴住我要我抱,爸爸抱佢都唔得,一年過去,我開始覺得自己頂唔順啦,好大壓力,我好想喊,覺得好辛苦,有時真係會忍唔住啲情緒打個仔個嘴巴幾下,我仔一歲,但係咩都唔識,唔識飲水,唔識講野,咩野動作都唔識,去健康院佢唔識用兩隻手指拎野,唔合格,其實我覺得自己已經好努力去教佢野,但佢好似一啲都唔明,唔想理我咁,完全吸收唔到咁,我拎住佢手仔教佢拎野食,佢只會發顛發脾氣,教佢玩玩具亦一樣,咩野玩具,佢都只會拎黎掟,我好疑惑,我個仔到底係咪有問題?我係一個全職媽媽,老公好多時間都返工,要好夜,啊仔就黎訓覺先番黎,每日既大部分時間都係我一個人睇住個仔,亦無婆婆,奶奶可以幫助,我真係教到好累,唔知可以點做,好無助,好想問下大家既意見又或者有無人同我一樣,可以交換下心得

複式洋房

回覆 hoganbaby 的帖子

多謝🙏🏻

複式洋房

回覆 kissapplegirl 的帖子

同度人既鼓勵都係好重要,多謝你,我有買R字頭個個杯呀,不過佢多數都係啖幾下就發脾氣,按水出黎,佢會唔吞啲水,日日都教到成身濕晒,跟住同佢沖涼,飲水,我教左五個月喇😓佢係好抗拒成日都推開,不過我會再努力💪,搵番啲正能量再黎過

複式洋房

回覆 PL21 的帖子

我有😓其實我都有好多同學同我同期生b,所以大家成日都會交流意見,都試過好多方法,我亦有keep住日日教佢,不過我仔就係特別學得慢,正能量唔可以日日都keep住,所以有時會有啲灰心,想睇下有無同道中人可以交流下,都多謝大家既回覆,我今日又有番正能量,再努力過,希望有日佢會識

複式洋房

Ember 發表於 19-1-15 01:46
試下唔好捉住教,誇張示範比佢睇,有時要等佢地自己有興趣學先得。好似自己用餐具食野,我一開頭好驚佢整到 ...
好呀,我試下,多謝你

複式洋房

回覆 MonsterGary 的帖子

好呀,我試下,多謝你既意見

複式洋房

好呀,我買黎試下先,thank

複式洋房

不過我揹住佢真係好辛苦,佢廿幾磅,可能我生得細粒,我隻腳又細,我34號鞋,所以每次揹完佢隻鞋同條腰同埋個膝頭哥都會好痛,所以好想佢坐番車,宜家多數出街我都帶晒兩樣野,希望佢會肯坐一陣bb車,咁就無咁辛苦

複式洋房

柚子妹 發表於 19-1-15 09:58
我女14個月。都係一名大喊十。一喊就勁大聲,勁長氣,越來越麻煩,佢要一樣野就一定要得到先收聲。例如佢 ...
多謝你既回覆呀,二個月後要再番健康院呀,有呀,架車有玩具,最近都有買個新既,有音樂既,不過佢都無興趣,唔理啲玩具,零食都有俾,佢好為食架,但佢一上車就會大喊,一喊就咩都無用,放落佢口,佢都唔吞,要佢坐車就零食都無面比,只會大喊,大叫,佢又勁大聲,所以真係好無奈,我都有六個樽,咩都有😂但佢都一樣,佢蘋果雪梨水我煲過,如果用奶樽飲就會飲少少,唔係呀,佢奶樽B黎架,係呀,有時真係好崩潰,大家都加油呀💪個日係到講完,心情好好多喇,多謝大家

複式洋房

Mandc 發表於 19-1-15 11:51
你有冇帶佢上下playgroup呀,小朋友學野係好靠佢地嘅好奇心架。如果日日淨係對住你,對佢發展係唔好架,佢 ...
都有去過幾堂,不過佢都係要我抱住全堂,連放低佢係地一齊坐都唔得,真係勁痴身🙈同埋佢會勁啜個奶咀,啜到個奶咀震,我諗佢真係好驚,所以諗住都係等佢大多少少,新年後先再報,同埋身邊啲朋友,同學好多都差唔多時間生左,所以都好多時約埋一齊玩,會book啲場玩下,去下公園或者一齊約埋去市政啲遊樂場,不過佢陣係會企係一個位自己玩,一有人同佢接觸或者眼神交流就會大喊,樹熊上身,可能佢係嚴重既分離焦慮啦,希望佢大啲會好啲啦

複式洋房

yoannalui 發表於 19-1-16 23:21
明白媽媽你既感受,從字裡行間,你好想bb有進度,而且你亦好努力每日教bb學習新事物,但bb總係比唔到預期既 ...
係,前幾日負能量的確比較多,不過呢幾日我好好多喇,多謝你既回覆,其實我自己心態都唔係話想佢好叻,或者識啲咩,不過見佢好似連學習都唔想學咁,所以就有啲情緒,不過我好好多架喇,但繼續加油,希望有日佢會識

複式洋房

CCHINGC 發表於 19-1-16 10:56
全職媽媽好偉大,辛苦了,尤其沒有人幫忙情況下,不過相信小朋友越來越懂得表達,情況會有改善 ...
多謝你🤗呢句說話真係令我好感動好有能量

複式洋房

Jenjanjan 發表於 19-1-15 11:41
加油呀,過渡期嚟㗎咋!我大仔3歳先肯用飲筒,我連買水壺都要買唔係飲筒個D(emoji)

宜家細仔一歲我無咁緊 ...
多謝你🤗我會架喇,你地講得岩呀

複式洋房

多謝晒大家既回覆呀,
未能一一回覆,不過真係好多謝大家既意見,同埋鼓勵
我會加油架喇

首頁

尾頁

跳至