自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

miffyumiffy 發表於 19-6-5 00:40
我二月時被hack電話, 主要個google account被hack, 電話內所有apps都無一幸免,乜資料/相被人在雲端偷走晒 ...

無去電訊公司報失Mobile?其實可以重新拎Sim 卡,再restore部電話做出廠setting !

iPhone有樣好,可以set “Lost my phone” ,必要時封機去protect 電話資料,apple ID 被hack,亦可以用身份証明取回apple ID主導

琥珀宮

miffyumiffy 發表於 19-6-5 14:35

我部電話起我手, 冇報失,只去報警,但唔受理,只幫我 ...

電話在你手,其實你可以去電訊公司報失,重拎sim 卡,咁原本電話已經立即收不銀行SMS one-to-time password 做high risk transaction。

呢個應該係第一步就要做去保障自己!

張sim插另一部乾淨電話也可以取回bank related account 既主導權

你reset做原廠設定,之後就唔可以用backup 黎restore(會restore 埋個毒),apps都自己重新download ,等於當自己買另一部新電話,但應該起碼唔洗轉號碼咁煩。

琥珀宮

miffyumiffy 發表於 19-6-5 14:37
我就係好似被lost my phone hack我部手機, 因為我見過彈我位置幅圖出來,變咗我部機被人控制住,我自己用 ...

你部係iPhone ?點解你唔自己啓動lost my phone ?

iPhone Lost my phone 一被啓動,任何人也用不到,包括hack你部機既人

琥珀宮

miffyumiffy 發表於 19-6-5 15:15
我一出事8去電訊公司求助,佢就幫我停了原本個no, 幫我轉新no,舊no一停,所有電話,短訊都收發唔到

我用 ...

做錯一步,restore已經有毒既backup

我自己一向都係話,保安角度,iPhone比Android 機好,所以apps上架要經apple review

琥珀宮

miffyumiffy 發表於 19-6-5 00:40
我二月時被hack電話, 主要個google account被hack, 電話內所有apps都無一幸免,乜資料/相被人在雲端偷走晒 ...

唔明點解護照都要再攞過?

屋企電腦,亦無裝anti-virus?

你呢隻毒咁勁,知不知從何而來?

琥珀宮

pollybaby1988 發表於 19-6-5 18:19
請問可以係邊到set lost my iPhone?

https://support.apple.com/zh-hk/HT201472

琥珀宮

Alex123 發表於 19-6-5 19:54
apple ID 被hack,亦可以用身份証明取回apple ID主導?

請問如何申請?及去哪裡申請?

聯絡Apple 支援

琥珀宮

Alex123 發表於 19-6-5 20:04
Thanks

但有一點唔明,我記得個apple ID應該沒有用身份證做登記,佢哋如何用身分證去登明我身分?

Apple ID 要用真名,可能亦要提供其他更多資料,比佢核對

就算Facebook 都一樣,搵Facebook support,提供到資料,一樣有機會取回主導權

首頁

尾頁

跳至