自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

引用:我信法官,佢唔係只傷皮膚wo

原帖由 myaisha0435 於 16-02-06 發表
我信法官,佢唔係只傷皮膚wo
法官同陪審員睇到既証據肯定比普通市民更仔細同更多,d人竟然信d報導,就覺得自己非常有智慧地分析比法官同陪審員更了解件事,認為法庭有錯判,真係好攪笑!

琥珀宮

引用:睇返#1+啦,+好在我無改過內容,+無野比人屈

原帖由 brainmum 於 16-02-06 發表
睇返#1 啦, 好在我無改過內容, 無野比人屈

羅的家人認為羅允彤沒有打Erwiana
咁法庭判羅允彤「對他人身體加以嚴重傷害」罪名成立,你是否覺得呢個罪名應該不成立?

琥珀宮

引用:我覺得僱主有打罵,但工人d口供確實好難令

原帖由 麟媽媽 於 16-02-06 發表
我覺得僱主有打罵,但工人d口供確實好難令人信服,跨大就實有。
件案件既重點唔係工人口供是否100%事實,而係個僱主究竟「有無」打工人令工人身體嚴重受傷,有就應該罪名成立!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+豬吉+於+16-02-06+發表點出po

原帖由 vv518vv 於 16-02-06 發表
你睇睇今日毒果未,工人屈顧主唔係無架,佢夠膽死自己吉自己大脾屈顧主,人哋用十幾萬打官司,好彩人家有cc ...
呢個世界乜人都有,工人同僱主都可以好恐怖!

但羅呢單case,工人唔知有無其他問題,但就肯定係個僱主好恐怖,打人既僱主,無論是否打得嚴重,根本就好恐怖,憑什麼去打人?

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+16-02-06+發表法官

原帖由 blythe_baby 於 16-02-07 發表
呢單我吾淸楚。
但N年前睇報紙,記得真係有單法庭判錯的冤獄,個男人坐左好多年監,後來才有證據證明他冇 ...
唔係一定無寃案,但法官都只係跟證據去判案,有新證據當然可以上訴翻案!

但呢單case而家並唔係有新證據,講黎講去三幅被,我只係唔認為普通人睇報導會比法官同陪審更了解清楚案情,可以作更合理判斷!

bellmai    發表於 16-2-7 12:37

首頁

尾頁

跳至