自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

vickycheng0721 發表於 23-3-3 17:55
啊女啱啱出嚟做野 之前應承過佢 未過試用期都唔問佢拎家用 依家啱啱過咗試用期問佢拎3000會唔會太多?同埋 ...

佢搵幾多?若少於萬五,收三千就多了

如果本身經濟環境好,比我唔會講銀碼,睇吓佢自己決定比幾多。

琥珀宮

vickycheng0721 發表於 23-3-3 18:16
回覆 waic 的帖子

因為身邊有朋友話公價五千咁啱啱出嚟做嘢點都唔會過兩萬 拎五千佢咪唔洗拍拖

無公價

琥珀宮

chishing411 發表於 23-3-3 19:15
1/3 啦
大家開心

我做仔女,一出糧就上繳三分一,唔會開心 law

琥珀宮

longlokma 發表於 23-3-3 18:45
我绝对唔同意咁樣係正路, 用百分比計已經係錯

我覺得用百分比去計真係好老套

琥珀宮

moma1023 發表於 23-3-3 21:26
我知道唔好話當年⋯⋯
但我剛剛出嚟做嘢,人工仲好低嘅時候,都係俾一半。 為咗想讀個Master,真係要捱麵 ...

咁以前我父母年代,父母搵得少,比家用,也自覺應份,不過我父母都無開到聲講明要比幾多。

但而家自己既人工比子女剛畢業多,點好開聲同子女講要幾多幾多,我都係任佢比,最後結果也比我想像既多

琥珀宮

vinnieyip 發表於 23-3-3 23:49
我覺得點都要比少少, 等佢知要負番個責任養家,唔俾開就唔會比

係,唔俾開就唔會比

所以如果父母覺得要收家用,若子女一開始無自動比,父母就要開聲講想收,唔好一方面介意但又唔出聲,自己悶住唔開心

琥珀宮

jasprincess 發表於 23-3-4 12:57
我而家16k 都俾6k. 突然覺得自己俾好多

要睇埋父母財務狀況

琥珀宮

longlokma 發表於 23-3-4 07:47
投資輸左係咪你賠?

我好唔贊成以幫子女儲錢投資為理由去收家用。
我認為收咗佢家用,點用點投資,係父母既事,之後會唔會比錢幫子女結婚置業,或者過世後遺產,其實也同收既家用無關。

我收家用(金額由女自己定),佢自己會儲錢,我有時見個別股票平會提意佢買,佢會自己睇下再決定,ok我就幫佢買(佢費事開戶口管理,做金融相關工作上也有限制),有晒清楚記錄,派息會過錢比佢,賺蝕佢自己承受。

佢由呢個過程學習理財,佢取向比我更保守,大部分積蓄也做定期(識得用唔同銀行取高息promotion )。工作幾年,而家佢已儲落一舊錢。

琥珀宮

bik1229 發表於 23-3-4 15:20
我個女都近似你 冇乜時間理財,連定期都冇時間睇。佢放哂落我個ML 戶口收息就算。

我哋唔需要子女家用嚟 ...

「將來我會幫助首期,及有物業俾佢哋繼承」

我個人覺得呢啲唔應該同收幾多家用掛鈎。家長一講收家用,就拎呢啲出嚟講,好似想以呢啲黎合理化收得較多家用,我真的不認同。不過,我相信你不是這意思
「講明要俾1/4,佢都俾得樂意」,我認為「樂意」最重要,比同收都開心,無需理會其他家庭係點

首頁

尾頁

跳至