婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

豬B仔 發表於 17-12-11 12:48
我知我阿哥做嘢有幾攰噶,所以我唔會要求佢做阿嫂果份。其實我阿哥都唔係咁縱阿嫂噶,我阿哥有話過佢,不 ...

我係姑仔,我返到外家都唔會幫手做家務,但會幫手開枱,拎筷子,拎餸,但食完執枱洗碗同倒垃圾我就幾乎每次都唔會做,不過我會派老公出去做,有時我自己都會唔好意思,同阿嫂講,我派我老公做。所以有時我寧願出去食,就係避免左呢d既尷尬位

男爵府

豬B仔 發表於 17-12-11 13:43
係囉⋯⋯但係我阿媽係好鍾意係屋企煮噶。

我每次返外家都會住一排噶,所以我一定會幫手做家務。就算我唔 ...

我媽都係鍾意屋企煮,佢話外面又貴又唔好食仲要排隊,但我係自己屋企唔洗做家務同買餸,久而久之梗係懶左,有時佢買漏餸,叫我幫手返黎時去街市買或執d日用品,我都會覺得,買個百幾二百蚊野,無理由問阿媽攞返,但又要出錢又要出力,不如出去食好過啦出去食我淨係出錢之嘛

男爵府

豬B仔 發表於 17-12-11 15:26
出錢出力唔緊要啊,大家分工合作都好啊。至弊,阿嫂永遠踢都唔郁,真係做死我阿媽。衰在我永遠都睇唔過眼 ...

我有咁既心態,但都會照做,因為都係個句,始終都係自己屋企

男爵府

豬B仔 發表於 17-12-11 15:52
無錯,自己屋企點都要幫。但係諗起我一返咗自己屋企,咁我媽咪又要一個人做曬所有嘢,咁就好辛苦啦。:cryi ...

如果可以,叫佢地請個工人

男爵府

豬B仔 發表於 17-12-11 16:06
我話埋每個星期請個鐘點畀媽咪,幫手執好間屋,佢又話唔好,話自己做得幾多得幾多,固執到乜咁。 ...

咁無得搞,佢唔覺辛苦你只有算

首頁

尾頁

跳至