0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題,同埋叫佢湊一陣好快就無耐性,想我接手返!佢係鍾意個仔都錫個仔既。自從個仔厭奶要訓住食,佢就無餵過佢食奶,通常都係換片同放假幫手沖涼。好似昨晚咁,叫佢哄bb訓覺,佢抱左一陣唔得,真係一陣邊有咁快訓著,之後抱左入房練轉身,我係出面洗緊樽,洗完仲喊緊,入去睇見到老公望住個仔係到喊,我話你望住佢冇用架,搵方法令佢冷靜,佢話佢唔知佢喊乜,其實應該扭眼訓,佢又抱佢出廳原地咁搖,呀仔月眼訓月扭得勁,佢就停係到望住個仔好唔耐煩咁,又成日問個仔咩事,佢邊鬼識答姐5個月人仔,跟住就比返個仔我自己走去訓覺,我真係覺得好委屈,我都唔望佢好幫到手,但係佢真係比到個感覺係個仔係淨係我有份咁囉!我知佢係啲好怕麻煩嘅人,個仔未識聽指令佢就好炆,呢啲時間係要捱㗎啦,個仔唔肯飲奶我已經好抑鬱,我都唔知捱唔捱到,但諗到個仔係我地要求佢嚟到呢個世界,就要對佢負責任,但呢個責任真係好大,可能做媽媽嘅有好多嘢都睇唔開

男爵府

noodlemama 發表於 19-10-15 15:05
加油呀!大部分隊友都係咁,我屋企個果就一時時,做咩都慢半拍,我又返工又要pump奶仲要教大女工課,我尋 ...

大家都加油啦!搵朋友傾?佢地個個都無呢啲問題,同佢地傾盞佢覺得我太緊張,都係係到搵啲志同道合既媽媽呻下算了

男爵府

ching21 發表於 19-10-16 00:25
加油呀媽媽,你隊友唔識湊b一係叫佢幫手做下家務洗下奶樽啦!我果個都係冇咩耐性同埋好求其架,初初又係佢 ...

係呀!我個隊友同你個一樣啊!佢都係好求奇,求奇到我連奶樽都唔使佢洗,你都好啲,有99幫你湊,我99住隔一條街咋,平時都唔上黎架

男爵府

hyccnam 發表於 19-10-15 16:57
我屋企個豬隊友都係勁無耐性嘅人嚟,又係聽到BB喊得好大聲就會發炆憎果種。一開始佢又係抱住阿B問人哋做咩 ...

同佢傾我淨係識喊完全講唔到,佢仲可以發返我脾氣,因為我真係成日喊,佢覺得我情緒有小小問題,我喊親就影響埋佢情緒。同埋佢真係好自私,明知個仔有野影響佢食奶就會醒就唔食,佢可以我餵奶時開電視,行黎行去最後真係餵唔到奶了,我又好炆又喊!佢覺得就算有個仔,佢都要過返之前既生活,唔會因爲個仔而改變,做佢唔想做既野!成日叫我做啲自己鍾意既野!我夠想好似以前咁,hea 下又一日,但真係放唔低個仔,佢唔食奶我真係可以成日唔餵佢咩!無餵一餐我已經擔心/心痛死,我都知有時自己太過緊張,但我控制唔到架

男爵府

ching21 發表於 19-10-16 08:41
媽媽放鬆啲呀,你唔開心bb心情都會被影響架!我隊友都喺bb食奶時打機,搞到呀仔掛住望唔專心食,唯有行開 ...

我都有餵佢糊仔,但食得唔多同好似唔係好鍾意食咁。好煩惱!係呢!你個b几大啊?

男爵府

HappyMaMaBaby 發表於 19-10-16 11:26
其實好多都係咁,如果你依家知道嘅話千祈唔好生第二胎,無謂作賤自己

如果生多個,豬隊友仲驚過我呀

男爵府

ching21 發表於 19-10-16 12:12
我果個三個半月咋

仲要個細2個月既安慰返,我真係無鬼用

男爵府

健康乖乖豬 發表於 19-10-16 13:35
其實好多都係覺得bb哭好煩,媽媽又何嘗唔係,只不過我地沒有選擇

心理仲好唔平衡

男爵府

gigiwww 發表於 19-10-19 23:13
我相信好多媽媽都會有同感 放心你並不孤單!
我隊友同你隊友一模一樣 情況都差無幾 我呀b都係5個幾月 又係 ...

唉⋯⋯真係同病相憐!你個b厭奶咩程況呀?又係要訓住食?最後有冇轉過奶粉呀?食到几多呀?真係好氣餒餵到!每次佢訓住食到一半就停,我就強迫症發作,希望佢食多小小,哄返佢訓再餵,有時真係來回3,4次!最後搞到佢醒曬就真係放棄,所以真心累!

男爵府

gigiwww 發表於 19-10-21 20:00
我嗰個瞓咗就真係訓 唔會再食!我無轉到奶粉啦 因為佢都開始加固 好多人都話唔好特登轉 如果佢柯到便便的 ...

就咁睇你啲分量都唔太差呀!唔使哄訓都肯食已經好好,不過我之前好似你咁,佢食到一半唔食,之後夾硬逼佢食,搞到佢一掂個奶嘴就爆喊,最後搞到依家咁要訓住食。
另外你係咪都加固啦?我都係買左hipp,你點開米糊架?几多分量奶加几多米糊呀?

男爵府

2019豬b爸 發表於 19-10-21 23:07
吾洗灰心 加油
無論小朋友 定大人 其實佢照顧過程大家都一齊成長 相信隊友

首頁

尾頁

跳至